Važno je da u božićnim dekoracijama sudjeluju i najmlađi jer time i oni osjete onaj dobri duh koji se širi u druženju i vremenu provedenom s obitelji. Ako te ukrase mogu i pojesti, a glavni im je sastojak čokolada, vjerujte, dat će sve od sebe da izraze svoju kreativnost.

Stoga, isprobajte recept za browniese u obliku božićnih drvca koja možete i 'okititi'. Možete ih ukrasiti buttercreamom, čvrstim ganacheom, šarenim mrvicama, komadićima pereca ili bombonima. Kao deblo će poslužiti čokoladni vafli, deblji slani štapići i božićne lizalice. Zigrajte se sa svojom djecom i uživajte!

6 pravila za uspješan brownie!

Da biste uspjeli u pripremi brownieja, bilo bi dobro da se vodite sljedećim pravilima.

1. Ako je u receptu naglašeno da sastojci trebaju biti sobne temperature, strogo se držite uputa. Dovoljno je da jaja i maslac izvadite iz hladnjaka pola sata do sat vremena prije nego što krenete s miksanjem.
2. Ne odstupajte od recepta.
3. Kad su brownieji u pitanju, važno je odabrati prikladan kalup za pečenje, dobro zagrijati pećnicu i nemojte ih prepeći.

4. Preporučujemo da upotrijebite metalni ili keramički kalup bijele ili svjetlije sive boje kako bi se ravnomjerno ispekli. Obložite ga uredno papirom za pečenje i dobro zagrijte pećnicu prije pečenja.
5. Okvirno se držite preporučenog vremena pečenja i redovito provjeravajte stanje. Možete testirati čačkalicom je li brownie pečen; na čačkalici bi trebale ostati vlažne mrvice.
6. Brownie nemojte rezati dok je vruć, čekajte da se ohladi. Naime, znatno je mekaniji kad je vruć pa ćete ga lako uništiti i najtanjim nožem koji posjedujete.

borići od brownieja
Shutterstock 

 Sastojci

  • 100 g glatkog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • 170 g nasjeckane čokolade
  • 200 g šećera
  • 2 jaja (L)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup obložite aluminijskom folijom. Čokoladu otopite na pari s maslacem, maknite s vatre pa nakon što se malo ohladi dodajte jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Prelijte smjesu u kalup pa pecite otprilike pola sata.

Provjerite čačkalicom jesu li brownies gotovi, izvadite ih pa pričekajte da se u potpunosti ohlade.

Narežite brownies po dužini na tri jednaka dijela pa svaki razdijelite na pet ili šest trokuta. U svaki trokut zabodite dio štapića ili šećernu lizalicu, koji će poslužiti kao deblo. Boriće slobodno ukrasite šećernom glazurom ili čvrstim ganacheom te šarenim mrvicama.