Zašto si uskraćivati omiljenu poslasticu ili je, još gore, jesti s osjećajem grižnje savjesti? Vrlo je lako napraviti čokoladne oblizeke koji su slatka točka na 'i' zdrave, uravnotežene prehrane.
'Sve je nekad bilo bolje' pa i vaša omiljena čokolada, koja vam se u posljednje vrijeme čini preslatka i nekako bezličnog okusa. Iako možda nećete uspjeti stvoriti okus iz slatkih sjećanja, vaša će čokolada sigurno biti zdravija od svih kupovnih slatkiša. U nastavku pogledajte recept.
Potrebno vam je:
– jednaka količina kakao maslaca i kakao praha (npr. po ½ šalice svakoga)
– sladilo po izboru (med, rižin slad, stevia…) – količina po ukusu
– dodaci po izboru (orašasti plodovi, naribana narančina korica, cimet, suho voće…)
Priprema:
Kakao maslac rastopite u posudi na pari. Kad se potpuno rastopi, posudu maknite s vatre pa dodajte kakao prah i sladilo. Dobro promiješajte kako bi smjesa bila potpuno glatka, a zatim umiješajte i dodatke po izboru.
Ulijte u kalupe te ostavite da se stvrdne. Kad se čokolada stvrdne, izvadite je iz kalupa i po potrebi narežite oštrim nožem. Najbolje je da je čuvate u hladnjaku, jer na sobnoj temperaturi može stajati samo tjedan dana. Umjesto kakao maslaca možete upotrijebiti kokosov maslac ili ulje. Upotrijebite li kokosovo ulje, čokoladu ćete nakon pripreme morati staviti u zamrzivač da se stvrdne, a u zamrzivaču ju je najbolje i čuvati jer kokosovo ulje postaje tekuće na 24 Celzijeva stupnja.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano