U našoj zemlji u vrijeme poklada tradicionalno se uživa u krafnama, a na Fašnik se u Francuskoj i američkom gradu New Orleansu obilježava Mardi Grass. U engleskom jeziku Mardi grass prevodi se u Fat Tuesday (Debeli utorak) i na taj dan obilježava se dan palačinki. Palačinke su jedan od najomiljenijih brzih zalogaja, a mogu se jesti slatke ili slane, punjene, pohane ili zapečene. Iako se klasično pripremaju u tavi, postoje i recepti za palačinke iz pećnice.

Krafne su tradicionalna slastica za pokladno i karnevalsko vrijeme, ali su omiljene tijekom cijele godine. Mogu se puniti nadjevima po želji, od marmelade, čokolade, vanilije, a ukusne su i s raznim glazurama.

Recepti za Dubai krafne i palačinke na pokladni utorak
Shutterstock 

O Dubai čokoladi ne prestaje se pričati, čokolada s kremom od pistacija i kadaifom zaludjela je cijeli svijet. Najprije su društvene mreže bile preplavljene receptima za ovu hrskavu poslasticu, pa su se pojavile kupovne Dubai čokolade u trgovinama i društvene mreže pune su informacija gdje su najpovoljnije.

Najveći hit adventskih i božićnih sajmova definitivno su bile slastice s Dubai čokoladom - takozvane Dubai fritule. Kako je počelo karnevalsko vrijeme, pojavio se recept za Dubai krafne. Najomiljenija karnevalska slastica punjena je kremom od pistacija i kadaifom, a sličnim nadjevom možete puniti i palačinke.

Svejedno koju slasticu više volite, palačinke ili krafne, na ovaj dan počastite svoju obitelj s obje.

Dubai palačinke

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 400 ml mineralne vode
  • 15 žlica glatkog brašna
  • korica jednog limuna

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte u zdjeli pazeći da smjesa ne bude ni pregusta ni prerijetka. Kad je smjesa gotova prebacite je u tepsiju za palačinke. Ulijte otprilike jednu žlicu smjese u tavu i pecite sa svake strane dok lagano ne porumene. Ne zaboravite prethodno nauljiti tepsiju da se smjesa ne lijepi.

Recepti za Dubai krafne i palačinke na pokladni utorak
Shutterstock 

Sastojci za nadjev:

  • 100 g kadaif rezanaca (količina ovisi o broju palačinki)
  • 2 žlice maslaca
  • 160 g namaza od pistacija
  • 200 g čokolade

Priprema:

Prvo otopite čokoladu i dodajte namaz od pistacija. Kad se sastojci sjedine, kadaif rezance sitno nasjeckajte i pržite na maslacu dok ne porumene. Kad su rezanci gotovi, pomiješajte ih sa smjesom od pistacija i čokolade.

Kada su svi sastojci spremni, svaku palačinku namažite nadjevom.

Dubai krafne

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna + malo za valjanje tijesta
  • 2 jaja
  • 1 kockica kvasca
  • 50 g šećera i 1 mala žlica za kvasac
  • 80 maslaca
  • 200 ml + 3 velike žlice za kvasac
  • 100 ml slatkog vrhnja za kuhanje
  • 4 velike žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipanje (količina po želji)

Za kremu:

  • 200 grama kadaifa
  • 200 grama namaza od pistacije
  • 1 žlica maslaca

Priprema:

U toplo mlijeko stavite šećer, zatim izmrvite kvasac i promiješajte. Dodajte malo brašna tek toliko da počne proces fermentacije. Kad se zapjeni, vrijeme je za pripremu tijesta.

U zdjelu stavite brašno, pa u njega dodajte kvasac. Zatim dodajte otopljeni maslac, slatko vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i malo soli. Sve sastojke sjedinite mikserom.

Potom zdjelu prekrijte krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže sat vremena. Nakon dizanja tijesto istresite na pobrašnjenu površinu. Zatim gornji dio pospite brašnom.

Tijesto prebacite na radnu površinu i valjkom za tijesto rastanjite na debljinu od oko 1,5 centimetar. Uzmite čašu koja ima tanki rub i vadite krafne. Pustite ih da se dižu 30 minuta.

U dubljoj posudi zagrijte ulje, pa smanjite temperaturu na srednju. Pržite krafne nekoliko minuta s jedne, pa s druge strane dok ne dobiju lijepu žuto-zlatnu boju.

Kad su gotove, stavite ih na salvetu.

Kadaif popržite na malo maslaca, pa ga pomiješajte s namazom od pistacija. Tim nadjevom punite ohlađene krafne.