Godinama su jaja imala lošu reputaciju, kaže Lizzy Swick, registrirana dijatetičarka iz New Jerseyja. Glavni razlog je strah znanstvenika da bi kolesterol iz hrane u jajima mogao povisiti razinu kolesterola u krvi, što bi dovelo do bolesti srca, objašnjava ona za Parents

Nedavno je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) promijenila kriterije o namirnicama s visokim udjelom masti poput avokada, maslinovog ulja i jaja. 

Sad jaja dobivaju zasluge koje zaslužuju, kaže Swick.

Katie Thomson, registrirana dijetetičarka iz Kalifornije i izvršna direktorica brenda dječje hrane Square Baby, navodi da je bilo krajnje vrijeme da FDA promijeni kriterije. Ona objašnjava da su jaja bogata nutrijentima i mogu imati veliku vrijednost za odrasle, djecu i bebe. Ipak, nemasne bjelančevine samo su dio zdrave prehrane.

Jesu li jaja zdrava ili nezdrava u prehrani djece
Shutterstock 

Kako je došlo do promjene kriterija?

U prosincu 2024. FDA je najavila nove promjenjene kriterije koje hrana mora ispunjavati kako bi na pakiranju bila označena kao "zdrava". Na službenoj stranici Agencije za hranu i lijekove objašnjeni su novi kriteriji za zdrave namirnice - "hrana bogata hranjivim tvarima bez dodanih sastojaka osim vode". 

Thomas dodaje da su promjene usklađene s onim što stručnjaci već dugo znaju o važnosti cjelovite hrane i uravnoteženih obrazaca prehrane

"Kao dijetetičarka, vidim da ovo pomaže obiteljima da donesu bolje izbore tako što će na prvi pogled prepoznati istinski hranjivu hranu", kaže ona.

Tami Best, funkcionalna i integrativna registrirana dijetetičarka u Top Nutrition Coachingu u New Yorku, slaže se, ističući da hrana koja jednom udovolji kriterijima da bude označena kao "zdrava" ima potencijalno štetne učinke na ljudsko zdravlje. Primjerice, žitarice zaslađene šećerom, jogurti i voćne grickalice.

"Općenito, sviđa mi ​​se promjena i smatram da je korak u pravom smjeru kako bi se razjasnile nedoumice oko toga koja je hrana korisna za naše zdravlje, a koja nije", naglašava Best.

Zašto su jaja nekad smatrana nezdravima? 

Ako su sada označena kao bogata nutrijentima, zašto su prije smatrana lošima? Swick objašnjava da su sredinom prošlog stoljeća istraživači smatrali da hrana koja prirodno sadrži kolesterol, kao što su jaja, uzrokuje visoke razine kolesterola u krvi što može potaknuti srčane bolesti. 

"Od tada smo naučili više", kaže ona ističući nekoliko studija, uključujući onu koja je pronašla vezu između jedenja jednog jajeta dnevno i nižeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

"Iako postoje neki ljudi koji hiperapsorbiraju kolesterol iz hrane, za većinu ljudi kolesterol iz hrane poput jaja nije glavni krivac", kaže Swick.

Zasićene masnoće su one koje su zabrinjavajuće kad se radi o visokom kolesterolu u krvi i srčanim bolestima, kaže Swick. 

"Jaja imaju malo zasićenih masnoća i mogu biti dio zdrave, uravnotežene prehrane koja smanjuje rizik od srčanih bolesti", navodi Swick. 

Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje zasićenih masti na manje od 6% ukupnog unosa kalorija. 

Thomson primjećuje da je trend prehrane s niskim udjelom masnoće s kraja prošlog stoljeća stvorio negativno ozračje oko cjelovitih namirnica, uključujući jaja, što je dovelo do toga da cjelovite namirnice bogate hranjivim tvarima zamijenimo prerađenim alternativama, često punim šećerima. 

"Ovo promjena ne samo da nije poboljšala zdravlje srca kao što je planirano, već je možda doprinijela drugim zdravstvenim problemima koje sada pokušavamo ispraviti", naglasila je Thomson. 

dječak jede jaja
Shutterstock 

Zdravstveni benefiti jaja za djecu 

Odlična vijest za one koji vole jaja - dobra su za vas. Ne samo to, stručnjaci ističu da su bogata nutrijentima, posebno za djecu i bebe. Thomson naziva jaja "nutritivnom bombom" objašnjavajući da su bogata visokokvalitetnim proteinima za razvoj mišića, kolinom za razvoj mozga te bitnim vitaminima i mineralima poput A, D, B12 i željeza.

Za djecu, vitamin D je neophodan zbog brzog rasta kostiju i koštanog sustava, objašnjava Best. Uz to, ona naglašava da je vitamin D važan za djecu i odrasle, posebno u zimskim mjesecima. 

"Ne dobivamo ga dovoljno kroz sunčevu svjetlost pa se moramo osloniti na svoju prehranu i dodatke vitaminu D", objašnjava Best.

Isto tako, Thomson naglašava da djeca i bebe također imaju koristi od antioksidansa u jajima, poput luteina i zeaksantina, koji podržavaju zdravlje očiju.

"Čak sadrže selen i druge nutrijente koje pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava, nešto do čega je svakom roditelju stalo", govori Thomson i naglašava da je jedan vitalan razlog za rano uvođenje jaja: prevencija alergije na hranu.

"Značajne studije poput LEAP-ove pokazale su da uvođenje alergenske hrane bebama već u dobi od 4-6 mjeseci može značajno smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu kasnije tijekom života", kaže ona

No nemaju jaja dobrobiti samo za odrasle, djecu i bebe. Jaja mogu pružiti važne nutrijente za razvoj fetusa. 

"Tijekom trudnoće, jaja mogu biti još još nutritivno vrijednija. Kolin je ključan za razvoj mozga kod fetusa, a mnoge trudnice ga ne dobivaju dovoljno. Također su bogata folnom kiselinom koja sprječava defekte neuralne cijevi, kao i željezom kojeg mnoge trudnicama trebaju u većim količinima i visokokvalitetnim proteinima koji podržavaju rast djeteta", objasnila je Thomson. 

Koliko jaja dnevno dijete treba pojesti?

Ne postoji određena preporuka koliko jaja treba pojesti dijete ili odrasla osoba tijekom dana, navodi Best. Ovisno o veličini osobe, načinu životu, čak i genetici, preporuke mogu varirati. 

Ali općenito, Best kaže da je pojesti jedno do tri jaja dnevno dobar cilj za većinu ljudi. Američka udruga za srce preporučuje konzumiranje jednog jajeta dnevno za zdrave osobe s normalnom razinom kolesterola. 

Međutim, Thomson naglašava da su jaja izuzetno nutritivno bogata, ona naglašava važnost raznolikosti prehrane.

"Kao i svaka hrana, ne želimo se oslanjati samo na jaja. Nastojte uključiti različite izvore proteina tijekom dana za optimalnu prehranu", savjetuje. 

Ona također upozorava da, iako studije pokazuju da kolesterol iz hrane ne utječe na razinu kolesterola u krvi kao što smo mislili sredinom stoljeća, ona kaže da ljudi mogu reagirati na kolesterol iz hrane na različite načine.

"Neki pojedinci mogu primijetiti vrlo male promjene u kolesterolu u krvi zbog jedenja jaja, dok bi drugi mogli doživjeti veći porast", kaže ona.

Dodaje da je to posebno važno za ljude s određenim genetskim čimbenicima, poput obiteljske hiperkolesterolemije ili onih koji nose varijantu gena APOE4, te preporučuje da provjerite s liječnikom što je ispravno za vas osobno.

Jesu li jaja zdrava ili nezdrava u prehrani djece
Shutterstock 

Što ako moje dijete ne jede jaja?

Neka su djeca alergična na jaja, a neka su jednostavno izbirljiva. Bez obzira na razlog, neka djeca neće jesti jaja, a stručnjaci kažu da je to u redu.

Swick kaže da bi roditelji trebali težiti da cjelokupna prehrana bude zdrava te da uključuje puno cjelovite hrane i nemasnih proteina. Objašnjava da postoji mnogo načina za postizanje zdrave prehrane, dodajući da su jaja samo jedna opcija. 

Ovo je važno imati na umu za sve članove obitelji. Nedavna promjena kriterija FDA-e nisu poziv na prehranu s fokusom na jaja. Osim nemasnih bjelančevina, poput jaja, Swick kaže da voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, masna riba i druge zdrave masnoće iz biljaka trebaju biti dio svakog obroka. 

"Potrebna vam je raznovrsna hrana iz svake skupine namirnica kako biste dobili sve hranjive tvari koje vaše tijelo treba. Unošenje previše jaja će istisnuti drugu važnu hranu, a to se posebno odnosi na djecu", zaključila je ona.