Najčešće je izazovno djecu potaknuti da jedu više povrća, a pohanje i prženje povrća najbolji je način uvesti više ovih zdravih namirnica u prehranu. Kad se pripremaju na takav način, mogu se jesti kao prilog, užina, ali i glavno jelo. Polpete, popečci ili vege pljeskavice pašu uz razne umake, ali i priloge poput pire krumpira ili povrća na pari.
Donosimo prijedloge za popečke od brokule, batata, tikvica, leće, špinata i krumpira koji će se svidjeti cijeloj vašoj obitelji pa i najmlađima.
Hrskavi i sočni popečci od brokule gotovi su za manje od pola sata
Sastojci:
- 1 srednja glavica brokule
- ½ srednje glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 g brašna od slanutka
- 2 žlice mljevenih sjemenki lana
- ½ žličice mljevenog kumina
- ¼ žličice kajenskog papra
- 1 žličica soli
- svježi korijander
Priprema:
Cvjetove brokule, luk i češnjak izradite u sjeckalici u mrvičastu smjesu.
Umiješajte brašno, lan i začine pa rukama oblikujte popečke.
Zagrijte suncokretovo ulje ili kokosovo ulje na tavici pa pržite popečke otprilike tri minute sa svake strane, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Izvadite popečke iz tavice pa ih položite na papirnate ubruse, kako bi se ocijedio višak ulja.
Pikantni hrskavi popečci od batata
Sastojci:
- 1 veliki batat
- 1 crveni luk
- 1 čili papričica
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlice kukuruznog brašna
- 125 g glatkog brašna
- 2 žličice ulja
- sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk i češnjak, odstranite sjemenke čili papričice pa i nju sitno nasjeckajte. Pripremljene sastojke pomiješajte s kukuruznim brašnom te dobro začinite soli i paprom. Batat operite, ogulite i naribajte pa ga ocijedite rukama da uklonite višak masnoće ili ga ostavite nakratko na papirnatim ubrusima kako bi upili vodu. Potom ga pomiješajte s preostalim sastojcima i prosijanim brašnom pa pustite da smjesa kratko odstoji.
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, oblikujte rukama popečke pa ih pecite otprilike pet minuta sa svake strane, dok ne poprime zlatnu koricu.
Brzi uštipci od tikvica gotovi za samo 15 minuta
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 1 mladi luk
- malo ribanog sira
- sol, papar po želji
- malo praška za pecivo
- ulje
Priprema:
Tikvicu naribajte i posolite i ocijedite. Nakon 10-ak minuta dobro ocijedite višak vode. Dodajte naribani luk, sir, jaja, brašno, prašak za pecivo i malo papra. Sve dobro izmiješajte i tijesto uzimajte žlicom i pržite u vrućem ulju. Gotove uštipke stavite na salvete da se ocijedi višak ulja.
Brzi i fini popečci od krumpira i špinata
Sastojci:
- 200 g špinata
- 200 g krumpira
- 1 žumanjak
- 1 žličica brašna
- sol, papar
- 2 žlice ulja
- 150 ml jogurta
- vlasac
Priprema:
Ogulite i naribajte krumpir. Pomiješajte ga s žumanjkom i brašnom pa posolite i popaprite. Špinat kratko blanširajte, ocijedite, nasjeckajte i dodajte smjesi od krumpira. U tavi zagrijte ulje. Od smjese oblikujte popečke, stavite na vruće ulje te pržite 4 do 6 minuta s obje strane. Potom izvadite te ostavite kratko na kuhinjskom papiru da se ocijede. U jogurt umiješajte sjeckani vlasac pa posolite i popaprite po vlastitom ukusu.
Hrskave pljeskavice od leće gotove za 15-ak minuta
Sastojci:
- 130 g leće, dobro oprane
- 2 1⁄2 šalice vode
- 1⁄2 žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1⁄2 srednjeg luka
- 1 mrkva
- 1 žličica papra
- 1 žlica soja umaka
- 95 g mljevene zobi
- 95 g krušnih mrvica
Priprema:
Leću isperite u vodi i skuhajte u slanoj vodi oko 45 minuta.
Na ulju popržite luk i mrkvu dok ne omekšaju, trebat će vam oko 5 minuta. U zdjeli pomiješajte kuhane sastojke s paprom, soja umakom, zobi i kruhom.
Dok je smjesa još topla oblikujte pljeskavice, dobit ćete 8 do 10 polpeta.
Pržite polpete 1-2 minute sa svake strane ili pecite na 200 C 15 minuta.