Ljeto znači i sezonu uživanja u sladoledu, a ovu ledenu slasticu obožavaju i djeca i odrasli. No kupovni sladoled sadrži puno šećera i dodataka koje nije preporučljivo često konzumirati.
S portala Skuhaj.hr donosimo 5 recepata za domaći sladoled u kojima možete eksperimentirati s okusima i prilagoditi ih željama cijele obitelji, a toliko su ukusni da više nećete kupovati sladoled u slastičarnici ili trgovini.
1. Sladoled od šumskog voća
Sastojci:
- sok i korica polovice limuna
- 450 g šumskog voća
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 600 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Izradite gnječilicom šumsko voće pa ga, po potrebi, procijedite kako bi uklonili koštice. Pomiješajte ga sa sokom i koricom limuna pa ulijte i kondenzirano mlijeko. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa ga lagano umiješajte u smjesu voća i kondenziranog mlijeka.
Prelijte u veću posudu s poklopcem pa stavite u zamrzivač na barem četiri sata.
2. Sladoled od limuna
Sastojci:
- 6 domaćih limuna
- 225 g šećera
- 250 ml + 100 ml vode
Priprema:
Od šećera i vode napravite šećerni sirup pa ga maknite s vatre. Limune najprije operite, a potom naribajte koricu tri limuna na trake i dodajte ih u sirup. Potom iscijedite sok iz svih limuna; trebalo bi ispasti otprilike 225 ml soka, te ga ulijte u sirup i promiješajte.
Kad se sirup u potpunosti ohladi, dodajte mu preostalih 100 ml hladne vode. Prebacite ga u aparat za sladoled i pokrenite ga prema uputama proizvođača. Pripremljenu smjesu prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na sat vremena, nakon čega vilicom promiješajte kako bi razbili kristaliće pa ga vratite u zamrzivač. Ponovite postupak nekoliko puta, dok se u potpunosti ne smrzne.
3. Sladoled od čokolade
Sastojci:
- 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka (400 g)
- 60 g gorkog kakao praha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 500 g vrhnja za šlag
Priprema:
U posudi srednje veličine pomiješajte kondenzirano mlijeko, kakao prah i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi istucite vrhnje u šlag, pritom pripazite da ga ne premiksate. Špatulom umiješajte kondenzirano mlijeko u dobiveni šlag. Smjesu prebacite u veću posudu, poklopite ili prekrijte s prozirnom folijom.
Stavite u zamrzivač na osam sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše poslužili. Prelijte ga čokoladnim preljevom.
4. Sladoled od jogurta
Sastojci:
- 1 l jogurtata
- 3 šalice šećera
- 2 čaše mlijeka
- 1 kiselo vrhnje
- 200 g vrhnja za šlag
Priprema:
Ulijte jogurt i šećer u zdjelu. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag s mlijekom i dodajte kiselo vrhnje. Spojite dvije smjese i promiješajte. Ako želite napraviti voćni sladoled u smjesu možete dodati i voće po želji. Stavite smjesu u zamrzivač da se zamrzne.
5. Sladoled od višanja
Sastojci:
- 350 g višanja
- 300 ml jogurta
- 250 ml hladnog mlijeka
- 250 g vrhnja za šlag u prahu
- 100 g šećera
Priprema:
Višnje dobro operite i izvadite im koštice. Stavite ih u blender, dodajte šećer, jogurt i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U hladno mlijeko dodajte šlag, pa mikserom umutite čvrst snijeg. Pomiješajte sa smjesom od višanja i još jednom dobro izmiksajte da se sve dobro sjedini.
Smjesu ulijte u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite sladoled, malo ga promiješajte i vratite na led na još 2 sata. Po želji poslužite uz svježe višnje, prelijte sirupom od višanja ili naribajte čokoladu.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano