Uzbudljiva salata s kozjim sirom na preprženom kruhu



Sastojci za jednu porciju:

3 kriške baguette kruha
3 koluta kozjeg sira

rukola
svježi bosiljak
zelena salata ili matovilac

malo oraha i/ ili pinjola
svježe voće poput smokava, malina, grozđe, breskve ili kruške, ovisno o sezoni - veće voće narezati na tanke kriške
(svježe voće 'ublažava' trpak okus sira te se, kao i orasi, cesto poslužuje uz sir)



po želji:
posolite kruh prije stavljanja sira



Priprema:

1. Zagrijte pećnicu ili rešetku roštilja u pećnici na 220°. Na svaku krišku kruha položite po krišku sira, eventualno kapnuti malo maslinovog ulja te dodati svježeg timijana.


2. Pomiješajte sastojke za salatu: rukolu u ovom slučaju narežite, na sitno narežite bosiljak te pomiješajte. Prelijte dresingom te dobro promiješajte


3. Pospite orasima i/ ili pinjolima, ukrasite voćem i kruh ubacite u pećnicu. Gotovo je kad se sir malo rastopio.


4. Dodajte kruh sa sirom na salatu ili pokraj nje, ali na isti tanjur, te poslužite.




umak za salatu:
a) pomiješajte maslinovo ulje, malo octa balsamica i malo limuna (koji podigne okus balzamicu), istucite vilicom te prelijte po salati (po želji dodajte vrlo malo meda), sol, papar b) napravite klasični vinaigrette: dijon senf, maslinovo ulje, vinski ocat, svježi timijan i možda malo meda, sol, papar. Dobro promiješajte te prelijte preko salate.





Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male