Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako rješavati zatvor stolice kod djece?

Dok je dijete na majčinu mlijeku, stolica se može čekati i do tri dana, a da se ne mora intervenirati. Kod većeg djeteta već se nakon tri dana pribjegava terapiji ili dijetalnim mjerama.

 zatvor
Dijete koje ima uredan apetit i odgovarajuću prehranu trebalo bi svaki dan, najčešće nakon doručka, imati spontanu stolicu koja je uredno formirana, poput guste kaše. Kod zdrava djeteta defekacija se događa u diskreciji, ona je kratka, bez napora i bezbolna.

Kod djeteta koje ima loš apetit, te osobito ako se hrani neprimjereno, defekaciji se pridaje veliko značenje. Ona se pomno iščekuje, oko toga se prave procedure, dijete se nagovara, kumi, moli, podmićuje samo zato da bi se «udostojilo» imati stolicu.

Majka koja opaža poremećaj u pražnjenu stolice (dugački intervali između dviju stolica ili ako dijete defecira uz muku, napinjanje ili bolove) treba najprije razmisliti je li djetetu ponudila odgovarajuću prehranu. Pri tome se misli dobiva li dijete raznolike namirnice, je li dostatno zastupljeno povrće i voće, dobiva li dijete dosta vlakana i uzima li dovoljno tekućine.

1.  Prvi korak u liječenju opstipacije jest pravilna prehrana. Pri tome je nužno izbjegavati bijelo brašno. Ono se zamjenjuje integralnim, daje se hrana s puno ostataka. Izbjegava se čokolada, kakao, a od voća banane. Mlijeko se ograničava na pola litre na dan. Daju se povećane količine čaja od kamilice. Katkad se može uvesti mliječni šećer. Preporučuje se natašte uzimati med ili jogurt. Osobito se preporučuju kompoti od suhih šljiva ili smokava. Savjetuje se natašte uzimati mineralnu vodu s magnezijem.

2.  Drugi je korak stimuliranje fizičke aktivnosti kod djeteta. To mogu biti šetnje, vježbanje u sobi ili u prirodi, plivanje, vožnja biciklom…

3.  Treći je korak vježbanje refleksa defekacije: potrebno je dijete desetak minuta nakon doručka posjesti na kahlicu ili zahod i motivirati ga da osjeti i najmanji podražaj na defekaciju, te da tada još uz angažman volje nauči udisati mnogo zraka u pluća i tiskati ošitom prema donjem dijelu trbuha.

Ako 1. do 3. korak ne daju rezultata, djetetu se daje parafinsko ulje ili Portalak. Mogu se dodati i čaj Bekunis ili dražeje koje potiču transport crijevnoga sadržaja. Katkad se daju i lijekovi koji stimuliraju rad crijeva i ubrzavaju transport crijevnoga sadržaja.

Foto: Thinkstock

Najnovije