Kad je novorođenče sito, suho, nema temperaturu i ne grči se zbog bolova u trbuščiću, a i dalje neutješno plače, velika je vjerojatnost da vam pokušava reći kako mu je vruće ili hladno. Bebu nije jednostavno odjenuti u ovim ljetnim mjesecima jer, osim odgovarajuće temperature, u obzir valja uzeti i zaštitu od vjetra ili sunca.

Kod novorođenčadi treba voditi računa o tome da je njihova prirodna temperatura mrvicu viša od naše, pa ih treba odijevati malo toplije nego što odijevamo sebe. Zapravo je nekakvo nepisano pravilo sljedeće: jedan sloj odjeće više od nas. Kad su u pitanju malo starije bebe, najbolje se držati onoga da je djeci vruće jednako kao i nama, pa im je i svaki dodatni sloj odjeće jednako nepodnošljiv kao što bi bio i nama. Osim toga, odjenete li dijete previše, moglo bi od znoja dobiti osip, a pri duljem izlaganju takvim uvjetima i toplinski udar.

shutterstock_463955351.jpg
Shutterstock Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk

SAMO PAMUK

Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk, koji osjetljiva dječja koža najbolje podnosi. Bodiji, hlačice, majice, haljinice – sve bi to trebalo biti od prirodnog pamuka tankog tkanja i ne preusko krojeno jer ćete svoje dijete, a i sebe, tako najprije poštedjeti muka neugodnog crvenila i osipa. Bodići su pritom najzahvalniji dio bebine garderobe jer dijete može za velikih vrućina biti samo u njima, a roditelji se ne moraju brinuti hoće li se pelena “oteti kontroli” ili leđa nakon malo meškoljenja ostati gola.

OPREZ, SUNCE!

Valja stalno imati na umu upozorenje i liječnika i meteorologa kako boravak na suncu između 10 sati ujutro i 17 sati poslije podnenipošto zbog zračenja nije preporučljiv ni odraslima, a djeci još manje. Stoga je bolje, kad je to moguće, ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, kad ni vanjske temperature nisu tako visoke, a rizik izlaganju štetnim sunčevim zrakama bitno je smanjen. Opasnost od sunčevih zraka za novorođenčad i bebe još je veća jer djecu do šest mjeseci starosti (neki kažu i do godine dana) nije preporučljivo mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Njihova je koža još uvijek preosjetljiva i nije formirala dovoljno prirodne obrane, a svako sredstvo za zaštitu od sunca sadržava (relativno) agresivne kemikalije koje prodiru u tijelo.

Tako se vraćamo na tanki pamuk: kad ste vani, djetetu trebaju dugi rukavi, duge nogavice, a bilo bi dobro i da su odjevni predmetisvjetlijih boja jer one bolje odbijaju sunčeve zrake i čine boravak na zraku ugodnijim. Šeširić je također obvezan: kapica će samo djelomice pomoći, dok će šeširić širokog oboda koji pokriva sa svih strana, uključujući i vrlo osjetljivu kožu vrata, mnogo bolje zaštititi bebu od sunca. Toga bi se trebalo pridržavati i za oblačnih dana jer štetna zračenja u ljetnim mjesecima prodiru i kroz naoblaku u ono vrijeme od 10 do 17 sati, pa izlaganje gole dječje kože ni tada nije poželjno.

shutterstock_303624944.jpg
Shutterstock Najbolje je kad je to moguće ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima

SLOJEVI, SLOJEVI

Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo. Niste se ni snašli, a već se spustio pljusak i temperatura pala za 15 stupnjeva. Čak i ako nisu posrijedi tako drastični vremenski uvjeti, uvijek je dobro u pripremi imati dodatne odjevne predmete kad izlazite s novorođenčetom ili bebom iz kuće. Periferna cirkulacija u tako male djece zbog nekretanja još uvijek ne funkcionira u potpunosti, stoga je dobro sa sobom ponijeti čarapice i rukavice. Starija beba može cijelo ljeto provesti samo u peleni i bodiću, ako to temperature dopuštaju, no ipak je potrebno češće provjeriti temperaturu ruku i nogu. Ako su hladne, bebi trebaju čarapice i rukavice, možda i kakva lagana, pamučna vestica ili jakna.

shutterstock_2284073619.jpg
Shutterstock Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo pa je, u slučaju da naglo zahladi, najbolje bebu odjenuti slojevito

OPASNOST KLIMA UREĐAJA

Nagle promjene vremena nisu jedina vanjska temperaturna okolnost o kojoj valja povesti računa. Veliki su izgledi da ćete, dok ste s bebom izvan kuće, ušetati u klimatiziran prostor. Mnogi pretjeruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature s asfalta i klimatizirane unutrašnjosti zna biti i 20 stupnjeva. Čak i kad nije tako i kad se temperatura unutrašnjosti održava na zdravih 6-7 stupnjeva razlike prema vanjskoj, taj je prijelaz ipak pomalo šokantan. Stoga sa sobom nosite pamučnu dekicu u koju ćete umotati dijete. Dekicu je, naravno, dobro imati i zbog naglog podizanja vjetra, a dobro je sa sobom osim šeširića nositi i kapicu, koja će u slučaju naglog pada temperature ili vjetra bolje prianjati uz djetetovu glavicu i štititi uši. Kad smo već kod klimatizacije, treba reći i ovo: ako iz rashlađenog prostora izlazite na vrućinu, bilo bi dobro da to ne činite naglo; najbolje je određeno vrijeme prije izlaska isključiti klimu i omogućiti djetetu da se prilagodi vanjskoj temperaturi. Izbjegavajte šetnje s malim bebama kad je vani 30+ ako planirate ući u neki od klimatiziranih trgovina jer je to jako velika razlika u odnosu na vanjsku temperaturu.

Ako je vaš dom klimatiziran, vodite računa da dijete ne bude izloženo izravnom puhanju, osobito ne dok spava ili ako je tek okupano.

shutterstock_2014801640.jpg
Shutterstock Mnogi pretjeruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature s asfalta i klimatizirane unutrašnjosti zna biti i 20 stupnjeva

MIRNE LJETNE NOĆI

Ako je temperatura zraka tijekom ljetnih noći u vašem životnom prostoru oko 24-25 stupnjeva, novorođenče ili beba mogu spavati u pamučnoj pidžami bez vreće. Ako vam se, pak, temperatura u sobi penje iznad 26-27 stupnjeva, dijete može spavati samo u bodiću. Ako primijetite da vaša nešto starija bebica ne voli pokrivanje i da skida sa sebe odjeću, moguće da joj paše manje toga na njoj i da joj je vruće. Spava li mirno samo u kratkoj majici s pelenom, možete biti mirni jer joj je tako očito sasvim ugodno.

Djetetovu odjeću za spavanje u klimatiziranom prostoru također treba prilagoditi: ako je temperatura u sobi oko 22 stupnja, novorođenče ili beba treba spavati u pidžamici i vreći.

U svakom slučaju, želite li znati kako vaše novorođenče podnosi temperaturu okoline, bilo danju ili noću, najbolje je periodično provjeravati njegovo tijelo. Hladne ruke i noge – odjenite ga u još jedan sloj odjeće. Oznojena leđa – odjeven je pretoplo, a uz skidanje sloja odjeće možete i sebi i svojoj bebi priuštiti malo rashlađivanja vodom.

shutterstock_417234925.jpg
Shutterstock Ako vam se temperatura u sobi penje iznad 26-27 stupnjeva, dijete može spavati samo u bodiću

Oprezno s prekrivanjem kolica u šetnji!

Jedna od velikih pogrešaka na koje često nailazimo je da roditelji u želji da zaštite bebu od sunca kolica prekrivaju s tetra pelenama, ručnicima, dekicama i ostavljaju tek mali dio otvoren za zrak... Time smanjujete dotok kisika do bebe, a povećavate toplinu u kolicima jer nema dovoljnog prozračivanja. Od sunca je sasvim dovoljno pokrivalo od kolica ili pomični suncobran koji ćete podešavati ovisno o tome kako se krećete vi i gdje pada sjena. Uvijek se pokušajte staviti u perspektivu bebe kad je stavljate u određene uvjete ako niste sigurni radite li dobro.

Tekst: I.T.