Tijekom prvih nekoliko mjeseca bebina života, ona će vas najviše od svega iznenaditi zvukovima koje 'ispušta'. Začudit ćete se jer cmokće, kiše, stenje, ali i hrče. Dišnoi putovi, koji prolaze kroz njezin nosić, još su uski, a ondje se često nakupi i sluzi te, prvih dana života, ostataka plodove vode.

Ne brinite, nema opasnosti, a evo kako hrkanje možete ublažiti.

1. Čišćenje nosnih putova

Moguće je da vaša beba hrče zbog alergije ili prehlade. Očistite joj nosne šupljine fiziološkom otopinom (ili slanom morskom vodom u spreju) − možda će to pomoći da hrkanje prestane.

čišćenje bebinog nosa
Profimedia 

2. Uvijek učinkovita topla kupka

Da biste spriječili hrkanje, pročistite bebine nosne putove uz pomoć tople kupke, najbolje u večernjim satima, prije spavanja.

kupanje
Profimedia 

3. Koristan ovlaživač zraka

Stavite ga u bebinu sobu. Tijekom hladnih dana, kao i ako beba ima alergiju, primijetit ćete smanjenje učestalosti hrkanja kada upotrebljavate ovlaživač.

ovlaživač zraka i bebe
Profimedia 

4. Što ranije u krevet − to bolje

Stavite bebu rano u krevet. Mnoge bebe hrču zbog toga što odu na spavanje tek kad su previše umorne.

mama i beba
Profimedia 

5. Uklonite alergene iz svojeg doma

Razni alergeni mogu dovesti do prekomjerne proizvodnje sluzi, što uzrokuje hrkanje. U bebinoj blizini ne smije biti prašina, perje, životinjske dlake, određene igračke (punjene krznene životinje), previše pudera u zraku prilikom njege, čestice prašine iz peći, vlakna iz vunenih prekrivača…

Pušenje u bebinoj blizini strogo je zabranjeno! I ono u velikoj mjeri može izazvati hrkanje.

njega bebine kože

6. Provjerite bebino zdravlje

Odvedite bebu pedijatru ako vas njeno hrkanje zabrinjava. U nekim slučajevima ono može ukazivati ​​na ozbiljniji problem, kao što je apneja ili uvećani krajnici (iako se to rijetko događa kod dojenčadi).

Detaljno objasnite liječniku kako izgleda kada beba hrče (možete i snimiti mobitelom ili fotoaparatom), kao i to bori li se tada da dođe do daha.

pregled kod pedijatra

7. Dalje od zaraženih

Da biste izbjegli česte prehlade kod bebe, a samim tim i hrkanje, držite je dalje od druge prehlađene djece, kao i od bilo koje odrasle osobe ako sumnjate da boluje od neke respiratorne infekcije.

igra