"Kad su znali drugi, valjda ćemo znati i mi!“, mnogi roditelji koji se prvi puta susreću s tom ulogom često se pitaju – hoće li znati pružiti djetetu što mu treba. Roditeljstvo se čini toliko intuitivno, no s druge strane i najmanje stvari poput njege, prematanja, umirivanja… za većinu su (novih) roditelja izvor stresa. Kako znati jesu li pelene dobro sjele na svoje mjesto, koji su proizvodi najbolji za njegu nježne dječje kože, kako znati je li beba dovoljno pojela, što s dohranom ili prvim zubićima, zašto ne spava…, na stotine je izazova za koje se nemoguće u potpunosti pripremiti. No, baš kao i svemu, biti informiran o onome što te čeka – od prvih dana trudnoće do puhanja prve svjećice na rođendanskoj torti i dalje – o velike je važnosti za svaku novu mamu i novog tatu.

shutterstock_1038640705.jpg
Shutterstock 

Prosječna beba u prvoj će godini života iskoristiti oko 3.000 pelena, no koje su pelene najbolje? Što od 'gadgeta', doista, treba nabaviti, a što se roditeljima s iskustvom pokazalo nepotrebnim; koje proizvode koristiti za tuširanje i kupanje; gdje su prilike za uštedu (jer, to je iznimno važno!)…, samo su neke od nedoumica roditelja. Kad je u pitanju njega bebine kože, za magistru kineziologije Lanu Novotu, majku četvero djece, od prvog je dana uvijek bilo najvažnije koristiti proizvode na prirodnoj bazi. Iako za čišćenje pelenske regije najviše voli upotrijebiti toplu vodu i blazinice, 'must have' proizvod u njezinom je slučaju zaštitna krema za guzu koja rješava crvenilo u rekordnom roku.

Lana Novota
Robert Gašpert 

"Imamo sreće da niti jedno od moje djece nije osjetljive kože, pa nema potrebe za nekom posebnom intervencijom na svakodnevnoj bazi. Vodim se idejom da kvalitetnom prehranom djelujemo na zdravlje organizma iznutra, pa da se to vidi i na koži izvana“, kaže Lana.
Voditeljica Anja Alavanja Viljevac, trostruka mama, kaže da nema nekih posebnih favorita, no u ljetnom dijelu godine za nju su 'must have' proizvodi sa zaštitnim faktorom. Jako brine o zaštiti kože na suncu, kako vlastite, tako i svojih dječaka, a kako živi u blizini zagrebačkoj jezera Jarun, i sredstvo protiv komaraca za nju je obvezan 'rekvizit' ljetnih dana.

Anja Alavanja Viljevac
Instagram 

Isto pitanje – bez čega ne možete kad je u pitanju njega vaših beba? – pitali smo i roditelje na društvenim mrežama portala Roditelji.hr.

"Torba za pelene i vlažne maramice, bočice, duda, jednokratna podloga za previjanje, aspirator za nos (poznatiji kao 'usisavač') i inhalator“, kaže Ivana Zrinski Čekolj, jedna od brojnih mama koje su upravo inhalator i aspirator navele kao nužan 'gadget'. Anita Padovan, pak, uz inhalator i aspirator, koji su je, kako kaže, spasili kad je beba krenula u jaslice, navodi i grijač bočica, budući da je s dva mjeseca njezina beba prešla na adaptirano mlijeko. Mnoge mame vrlo su praktične, pa kažu kako, kad ih netko pita što žele za dar za bebu, najviše cijene baš takve, praktične poklone. U dm-u su svjesni toga da roditelji trebaju podršku svake vrste, pa su u sklopu dm programa za mame i bebe pripremili pakete s raznim pogodnostima i poklonima koji olakšavaju iščekivanje i prve mjesece života s bebom.

shutterstock_2127979403.jpg
Shutterstock 

U Paketu za trudnice nalaze se Savjetnik za buduće mame s knjižicom s pogodnostima i platnena torba, dok Paket dobrodošlice uključuje babylove platnenu torbu s motivom žirafe, paket pelena, vlažne maramice i Savjetnik dobrodošlice koji također sadrži knjižicu s brojnim pogodnostima. Pakete mogu zatražiti na blagajni dm-a uz predočenje svoje dm active beauty kartice, dok je kupone moguće preuzeti pomoću 'Moj dm' aplikacije i tako ostvariti značajne uštede. Ako znamo da roditelji u prvoj godini života djeteta za njegove potrebe potroše u prosjeku 3.000 eura, svaka mogućnost uštede itekako dobro dođe. A itekako dobro dođu i savjeti stručnjaka koje je dm 'okupio' u Savjetniku za buduće mame i Savjetniku dobrodošlice: od popisa potrepština za bebu koja dolazi, njege kože u trudnoći i pravilne prehrane trudnica, do baby bluesa, prvog kupanja ili prvih zubića…, sve važne teme obrađene su u ovim korisnim savjetnicima u kojima se nalazi i knjižica s pogodnostima – sve u jednoj brošuri.

*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.