Tijekom trudnoće, žene prolaze razne tegobe, oko spavanja, pronalaska odjeće, bolova u leđima, tako da svaka ugodna navika, kao što je kvalitetan odmor i opuštanje, mogu vam pomoći da se nosite sa svim promjenama. Briga o sebi postoji u mnogim oblicima, a nekim trudnicima opuštajuća manikura ili pedikura pomaže im napuniti baterije.

Jedan od najpopularnijih tretmana noktiju danas je geliranje noktiju i trajni lak. Ali je li to sigurno tijekom trudnoće? Više uključenih komponenti može potaknuti trudnice na razmišljanje. Od mogućeg izlaganja ultraljubičastom zračenju, ali i kemikalijama, postoje određene stvari koje biste trebate uzeti u obzir kada odlučujete hoćete li napraviti manikuru gelom tijekom trudnoće. Evo što kažu stručnjaci.

Što je gel manikura?

'Gel manikura obično je dugotrajnija od tradicionalne manikure, a sjaj ostaje dulje vrijeme', kaže Jin Soon Choi, manikerka iz New Yorka i osnivačica Jin Soon Hand and Foot Spa.

Profesionalno geliranje uključuje nanošenje dugotrajnog premaza na nokte koji se često stvrdnjava UV ili LED svjetlom. S druge strane, gel manikura iz kućne radinosti često se oslanja na kemijske sastojke kako bi stvorili čvrstu, suhu površinu brže od tradicionalnih lakova.

Nokti
Shutterstock 

Razlike između salonske i gel manikure kod kuće

'Važno je imati na umu da izraz geliranje noktiju može značiti mnogo različitih stvari, budući da brendovi za nokte nastavljaju stvarati nove gel formule koje sadrže različite sastojke', kaže Ginger King, kozmetička kemičarka i predsjednica Grace Kingdom Beauty.

Različite formule mogu zahtijevati različite korake za stvrdnjavanje, kao što je korištenje izvora svjetla ili posebnog temeljnog ili gornjeg sloja.

Geliranje noktiju i manikura u salonu

Kako bi olakšali jednu od najvećih prednosti geliranja, brzo vrijeme sušenja, profesionalci u salonima obično koriste formule koje se stvrdnjavaju pod LED ili UV svjetlom. U samo nekoliko minuta, premazi za nokte se stvrdne i postave u sjajni završni sloj otporan na guljenje.

Geliranje noktiju kod kuće

Za geliranje noktiju u kućnoj radinosti postoje formule koje se suše i stvrdnjavaju bez pomoći UV svjetla. One obično koriste kemikalije i polimerne dodatke za stvaranje čvrste površine otporne na udarce u roku od nekoliko minuta. Dakle, možete dobiti pogodnost brzog vremena sušenja, bez izlaganja UV svjetlu.

Formule gela za koje su potrebne UV zrake da se stvrdnu imaju jače vezivanje i mogu trajati dulje od tradicionalnog laka, kaže King. Kućne formule koje ne zahtijevaju UV ili LED svjetlo, s druge strane, daju deblji, sjajniji premaz, u usporedbi s tanjim konvencionalnim formulama zahvaljujući dodanim polimerima.

Gelirani nokti.jpg
Shutterstock 

Je li gel siguran tijekom trudnoće?

Dok izraz gel manikura može značiti različite stvari, općenito, stručnjaci ističu da se može sigurno koristiti tijekom trudnoće. Budući da ne unosite sastojke, a nokat djeluje kao svojevrsni blokator apsorpcije, navodi dr. Ilina D. Pluym, certificirana liječnica opstetricije i ginekologija na UCLA.

Možda ćete biti zabrinuti zbog sredstava za uklanjanje na bazi acetona koja se često koriste za uklanjanje formulacija gela. Ali opet, stručnjaci obično uzimaju u obzir trajanje i količinu kojoj ćete biti izloženi kemikalijama kada je u pitanju sigurnost.

'Takve vrste opasnih izloženosti mogle bi se očekivati kod pijenja acetona ili njegovog potencijalnog udisanja u velikim količinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja', kaže dr. med. Michael Beninati koji prakticira majčino-fetalnu medicinu u UW Health u Madisonu, Wisconsin.

Istraživanja o ovoj temi mogu biti rijetka, tako da vi i vaš liječnik možete donijeti osobnu prosudbu koja vam odgovara.

'Rekao bih da se komercijalno dostupan gel ili akrilni lak treba smatrati sigurnim u trudnoći i idealno bi bilo nanositi ga u dobro prozračenom prostoru', kaže dr. Beninati.

Jesu li trajni lak i geliranje noktiju opasni tretmani u trudnoći
Shutterstock 

Prednosti proizvoda za manikuru s gelom

Način na koji se nanosi manikura gelom tijekom trudnoće može biti veliki plus i smanjiti negativne učinke kemikalija. Uzimajući u obzir promjene kroz koje vaše tijelo prolazi i koliko te promjene utječu na vaše fizičko i mentalno zdravlje, manikura ili pedikura gelom može ublažiti bolove i pružiti vam lijepu sliku o sebi koju možete gledati tjednima. Ovdje su neke od dodatnih pogodnosti koje ćete pronaći uz manikuru s gelom.

Lako ih je održavati

Relativno govoreći, nakon što se na vaše nokte nanese gel lak, njima je potrebno malo njege. Čvrsti završni slojevi otporniji su na guljenje od tradicionalnih lakova za nokte i neće se ljuštiti nakon pranja sudopera punog posuđa. Sjaj također održava vaše dnevne obaveze.

Brzo se suše

Raste beba, vi ste zauzeti. Nakon što naneste gel, imate lijepe nokte nekoliko tjedana. Dovoljno je samo nekoliko minuta. Odličan je benefit to što ne morate previše vremena koristiti.

Mjere opreza

Trudnoća je vrijeme za preispitivanje i kritičnost prema tome što stavljate na svoje tijela, stoga nemojte oklijevati razgovarati s liječnikom prije no što odete na manikuru s gelom. Ako se odlučite za geliranje noktiju tijekom trudnoće, možda biste trebali poduzeti neke dodatne mjere opreza.

Jesu li trajni lak i geliranje noktiju opasni tretmani u trudnoći
Shutterstock 

Odaberite salon s dobrom reputacijom

Ako želite otići u salon na manikuru, odvojite vrijeme da odaberete najbolje mjesto. Potražite prozračan, otvoren prostor u kojem pušenje neće biti dopušteno. Provjerite jesu li prakse salona u skladu s vašim očekivanjima. Možete čak razmisliti o tome da ponesete vlastiti alat ako ga imate.

Razmotrite postupak uklanjanja

Salonska manikura koja zahtijeva izvor svjetla za stvrdnjavanje što može zahtijevati veću izloženost acetonu za uklanjanje od proizvoda kod kuće. Kod gel lakova mora se koristiti stopostotni aceton, koji će isušiti ležište nokta i može biti štetan ako se ne koristi pravilno, kaže Choi. Ako vas to zabrinjava, gel proizvodi kupljeni u trgovini obično se mogu brže ukloniti i uz manju izloženost acetonu.

UV zračenje

Ultraljubičaste lampe koje se mogu koristiti za stvrdnjavanje laka (osobito u salonima) emitiraju UV zrake i zračenje. Iako stručnjaci Zaklade za rak kože napominju da je izloženost obično minimalna, a rizik samo umjeren, razmislite o nanošenju kreme za sunčanje prije manikure.

Međutim, trudnoća može učiniti vašu kožu osjetljivijom, pa ako ste zabrinuti zbog nepotrebnog izlaganja UV zrakama, možda biste trebali potpuno preskočiti UV stvrdnjavanje i odabrati manikuru s gelom bez UV zraka ili drugu vrstu laka.