Bušenje ušiju djeci jedna je od čestih tema koje izazivaju raspravu, a najviše kritika i kontroverzi izaziva dob u kojoj bi se to trebalo napraviti. U našoj kulturi naušnice su modni detalj koji većinom nose žene i djevojčice, iako nije rezervirano za žene, a po nekim običajima se bebama buše uši i kako bi se izbjegla zabuna kod slučajnih prolaznika o tome je li beba curica ili dečko.

A kad djevojčice počinju primjećivati svijet oko sebe i vide na svojim mamama i drugim ženama lijep nakit, mnoge i same izraze želju za bušenjem ušiju. Stoga mnogi roditelji smatraju da je bolje što prije probušiti uši.

Mama Katie Schadell podijelila je na TikToku snimku bušenja uši svoje tromjesečne bebe. Tata je drži u naručju, a u jednom trenutku pištolj ostane zaglavljen u ušnoj resici, a kad ga je djelatnik pokušao ukloniti, beba je neutješno plakala. 

"Ovaj prizor slama mi srce. Jadna moja bebica. Vidi se da je tata napet, oboje smo bili. Ali ona izgleda tako lijepo", napisala je mama uz opis videa. 

Komentari bili podijeljeni, od onih koji su kritizirali roditelje što su odlučili priuštiti ovo bolno iskustvo tako malenoj bebi do onih koji su podijelili svoja iskustva i također probušili uši svojim bebama. 

Što trebate znati o bušenju ušiju djetetu?

Prema mišljenju Američke akademije za pedijatriju, najbolje je čekati da dijete dovoljno naraste da može samo brinuti o higijeni ušiju, odnosno da samo čisti rupicu za naušnicu.

Iako bušenje ušiju generalno nije opasno, postoji mali rizik od komplikacija. Zato, ako se malom djetetu probuše uši, roditelji moraju voditi računa da se higijena pravilno održava, ali uvijek postoji rizik da će tako malo dijete dodirivati tek probušenu rupu prljavim rukama, ali i da će tijekom igre zakačiti i potencijalno ozlijediti uho.

Komplikacije su rijetke, ali postoji rizik. Neke od mogućih komplikacija su krvarenje, hematom, infekcija, pojava apscesa (gnojenje) ili alergijske reakcije.

Pedijatri savjetuju roditeljima da dobro paze gdje će odvesti bebu na bušenje ušiju, kako bi sve bilo sterilno i čisto, profesionalno obavljeno. Također, savjet je da se djetetu uho buši iglom, a ne pištoljem za bušenje.

Nakon bušenja ušiju, potrebno je voditi računa o higijeni i čistiti uho dok rupica ne zaraste. Također, treba izbjegavati često dodirivanje ušiju, kako bi se smanjio rizik od infekcije.