Prije nego što je imao djecu, Piero Ferrucci, psihoterapeut i autor knjige "Što nas uče djeca“, promatrao je, kaže, roditelje s osjećajem nadmoćnosti. Izgledali su mu nespretni i bio je uvjeren da bi on to mogao bolje. Kad je dobio vlastitu djecu, sve teorije srušile su kao kuće od karata.


"Izgubio sam svaku sigurnost. Više puta bio sam iscijeđen, ranjen, doveden u red – nikada pošteđen. U mnogim su prilikama moji sinovi, sa zastrašujućom su intuicijom dirnuli u moje najskrovitije slabe točke. I te epizode su me promijenile. Na više-manje bolan način učinile su me drugačijima nego što sam bio prije. I mislim da ni jedna serija terapeutskih seansi, to ne bi mogla učiniti bolje“, slikoviti je u svojoj knjizi opisao Ferrucci, potvrđujući univerzalnu istinu – da je roditeljstvo najteži posao i da iz temelja mijenja sve što je do tada bilo. No, sva pravila o tome kako valja živjeti i kakvi moramo biti, kriju se, odgovorno tvrdi ovaj psihoterapeut i otac, u pješčaniku dječjeg igrališta. Drugim riječima, sama činjenica da smo postali roditelji naučit će nas – nerijetko i potpuno nesvjesno! – o strpljenju, sebi samima, upornosti, pomicanju granica… I, uistinu, od samog poroda i oporavka, preko brige oko financija i nabavke svega potrebnog za neometan razvoj i svakodnevnicu beba, do brige da to malo biće odgojimo da bude sretna i dobra osoba…, svojevrsni su 'začini' života, koji našu svakodnevicu usmjeravaju. Evo što sve nove mame (i naravno, tate) moraju znati kako bi sreća bila potpuna.

pexels-ksenia-chernaya-3954148.jpg
Pexels 

Ne žurite s povratkom na staro!

Svaka mama je drukčija i svaki oporavak od poroda je različit, no računajte kako sebi morate dati najmanje šest tjedana u kojima ćete, malo za promjenu, biti sebični i u kojem će vas, osim vas, jedino beba biti u fokusu. Za sve ostalo neka se pobrinu drugi. Budite konkretni u svojim molbama i tražite ono što trebate, od brige o bebi dok se vi malo odmorite do kupovine svega potrebnog za brigu oko djeteta.

Kako biti manje financijski opterećen?

Financijski aspekt roditeljstva nije zanemariva briga. Krevetić, kolica, odjeća, pelene, kozmetika za dijete…, 'pojedu' velik dio kućnog budžeta, što je nekim procjenama, samo u prvoj godini, najmanje 350 eura svaki mjesec. Svjesna činjenice da je svaka pomoć više nego dobrodošla, BIPA je kreirala novu ponudu za roditelje i djecu kako bi im osigurala brigu manje. Naime, snizili su redovne cijene proizvoda za roditelje i bebe do čak 20% i tako omogućili roditeljima da se neometano mogu posvetiti onom najvažnijem – brizi i odgoju. Dok ti brineš o bebi, BIPA brine o tebi.

Također, BIPO Klub je Bipin program vjernosti za roditelje i bebe koji donosi niz pogodnosti. Svi članovi BIPO kluba svakog prvog ponedjeljka, utorka i srijede u mjesecu mogu ostvariti sjajne popuste na određeni dio proizvoda. U razdoblju od 3. do 31. srpnja 2023. svi članovi BIPO kluba koji potroše 150 eura na proizvode za bebe, dobivaju tricikl gratis! Skupljajte račune tijekom srpnja, jer ukupno potrošenih 150 eura donosi tricikl gratis, koji će kupci moći preuzeti u kolovozu. Količine su ograničene. Više informacija potražite OVDJE.

Dojenje i što možete očekivati

dojenje
Pexels 

Hormonske promjene potiču stvaranje mlijeka u dojkama. Prvih nekoliko dana dojenja vaše dijete dobiva svoje prvo mlijeko ili kolostrum, gustu žućkastu masu koju dojke proizvedu tijekom trudnoće. Sisanjem se oslobađa hormon prolaktin koji potiče proizvodnju mlijeka i oksitocin odgovoran za stezanje mliječnih stanica i kanalića potiskujući mlijeko prema bradavicama. Prvo dojenje može izazvati grčeve u trbuhu jer oksitocin ujedno potiče i stezanje maternice. Kad se dojke napune mlijekom, najčešće u prvih nekoliko dana nakon porođaja, natečene su, osjetljive na dodir, tvrde i prepune, što izaziva nelagodu. Dojenje je najlakši način da se riješite te nelagode. No što ako vam dojenje ne ide od ruke? Ako beba jednostavno ne vuče? Mnoge žene osjećaju grižnju savjest zbog toga i muče se. No, najvažnija je ljubav, toplina, zaštita i sigurnost koju majka pruža djetetu. Dojenje je, dakako, najjeftinije, no ako ono iz bilo kojeg razloga nije opcija, sve potrebno za bebinu dohranu možete kupiti u Bipi.

Koliko ću smršavjeti nakon poroda?

shutterstock_1968263548.jpg
Shutterstock 

Iako mnoge žene to ne žele priznati, prva stvar koju učine nakon dolaska kući iz rodilišta je da stanu na vagu i provjere koliko su kilograma izgubile. Neke žene doista su sretnice pa se doma vrate u starim trapericama, no treba reći da su to iznimke te da je i gubitak kilograma nakon poroda, baš kao i sve ostalo, najčešće proces koji traži vrijeme. Tijekom trudnoće tjelesna se težina žene u prosjeku poveća za 12-14 kilograma. Za povratak na težinu prije začeća bit će potrebno izvjesno vrijeme, ali već neposredno nakon porođaja težina se znatno smanji: oduzmite težinu djeteta, prosječno 3500 grama, zatim još 500 grama do kilogram koliko teži posteljica i kilogram krvi i plodove vode. U prosjeku, majka će na porođaju izgubiti oko šest kilograma. Težina će se nastaviti smanjivati; sva voda nakupljena tijekom trudnoće, kao i višak krvi, polako će izlaziti iz tijela. No u ovom je razdoblju za vašu psihu puno važnije ne opterećivati se kilogramima, već se pobrinuti da se dobro u vlastitoj koži. Zdravo jedite, otiđite u šetnju s prijateljicom (niste rob kuće i nove uloge!), njegujte se…

Što nas djeca mogu naučiti?

shutterstock_650286640.jpg
Shutterstock 

Djeca nas suočavaju s dijelovima naše osobnosti za koje nismo ni bili svjesni da postoje. Nevjerojatna je činjenica da nas vlastito dijete, koje toliko obožavamo, može izludjeti do te mjere da se osjećamo kao zatvorenici vlastitog života, robovi 'nezahvalnog posla' koji nikada ne prestaje. I dok s jedne strane s djecom dosežemo dno svojih karakternih osobina, s njima se uspinjemo i do vrhunca ljubavi i sreće i oni su naši najveći životni učitelji. U životu odraslih postoji cilj i moramo ga doseći, sve ostalo je u drugom planu. Dječje vrijeme je kao krug, ne ide ni u jednom smjeru. Dijete sve radi potpuno neopterećeno i nevino. I sve stiže – pogledati omiljeni crtić, inatiti se jer nije dobilo čokoladu, poigrati se, odmotati čitavu rolu papira, završiti u kazni… Zahvaljujući svojoj djeci, ponovo se susrećemo sa svijetom u kojem život teče bez vremena. I to trebamo iskoristiti! Dakle, dijete ne razmišlja kako će uhvatiti sljedeću loptu – uhvati je i gotovo. Kad se malo opustimo i zaboravimo na tu našu odraslu potrebu za kontrolom, prestajemo se brinuti o koječemu pa su manji i stres i umor.

*Sadržaj nastao u suradnji s Bipom.