Novorođenče tjelesne mase manje od 2,5 kg, bilo da je rođeno prijevremeno ili u terminu, smatra se djetetom niske tjelesne mase. Danas u svijetu bilježimo porast broja djece koja se rađaju s niskom tjelesnom masom, a razlog tome su:

 • višeplodne trudnoće nakon IVF postupka,
 • sve starija dob rodilja,
 • zdravstveni problemi rodilja (urođena srčana mana, teško plućno oboljenje, bolesni bubrezi...)
 • urođene anomalije maternice ili posteljice,
 • endokrini poremećaji trudnice.
 • konzumacija alkohola, cigareta, droge,
 • prekomjerno ispijanje kave, gaziranih pića ili napitaka koji sadrže kofein
 • posljedice zagađenja okoliša
 • spolne infekcije
 • loša prehrana trudnice
 • česte mučnine i povraćanje
 • mlađa dob rodilje (mlađa od 17 godina)

Razlikujemo tri stupnja niske porođajne težine

I - deficit tjelesne mase u odnosu na normu iznosi 10 do 20%, beba ima od 2,5 do 3 kg

II - deficit tjelesne mase iznosi 20 do 30% (2 do 2,5 kg)

III - deficit tjelesne mase prelazi 30% (od 1,5 do 2 kg).

shutterstock_2226190579.jpg
Shutterstock Danas u svijetu bilježimo porast broja djece koja se rađaju s niskom tjelesnom masom

Vanjski simptomi niske porođajne težine:

 • istanjenost potkožnog masnog sloja na svim dijelovima djetetova tijela;
 • podbuhlost potkožno-masnih nabora;
 • smanjen mišićni tonus i slabost mišića;
 • bljedoća, ponekad suha koža i sluznice;
 • nedovoljno ili nikakvo dobivanje na težini;
 • poremećaj spavanja;
 • rahitis i simptomi hipovitaminoze (manjak vitamina u organizmu)

Majke novorođenčadi rođenih u predviđenom terminu s ispodprosječnom masom tijela nemaju poteškoća s prolaskom ploda kroz porođajni kanal, ali zato moraju više paziti na njegu. Takva djeca još u trbuhu zaostaju u rastu i na težini zbog poremećaja izmjene tvari; imaju smanjen imunitet, anemije, moguće je zaostajanje u psihičkom, motoričkom i emocionalnom razvoju.

Baš kao i kod krupne djece, djeca ispodprosječne mase tijela često imaju morfofunkcionalnu nezrelost što znači da im nisu do kraja sazreli neki organi, a refleksi novorođenčeta ne funkcioniraju u punoj snazi. Stoga se takva djeca nakon rođenja smještaju na odjel pedijatrije gdje ostaju na promatranju dok ne dostignu masu veću od 2,5 kg. Kako bi se brže razvijali daje im se infuzija, a nakon povratka kući roditelji dobivaju upute kako da se brinu o djetetu i kako da prate njegov rast.

shutterstock_457903666.jpg
Shutterstock Takva djeca se nakon rođenja smještaju na odjel pedijatrije gdje ostaju na promatranju dok ne dostignu masu veću od 2,5 kg

NJEGA DJETETA NISKE POROĐAJNE MASE

U slučaju da dijete nakon porođaja teži između 2,5 do 3 kg dijete izlazi iz rodilišta kao što je uobičajeno, jasno ako mama i beba nemaju nekih drugih zdravstvenih poteškoća. Uz pravilnu njegu takva djeca vrlo brzo dobivaju na težini, ali do njihove prve godine potrebna je pojačana liječnička kontrola. Kod slučajeva još niže tjelesne težine, beba bi prije povratka kući trebala dostići 2,5 kg, ali to će najbolje odrediti liječnici.

shutterstock_2040831284.jpg
Shutterstock Do njihove prve godine potrebna je pojačana liječnička kontrola

Prehrana 

Povećanje mase tijela kod djece ispodprosječne težine mora se odvijati postupno kako ne bi došlo do poremećaja u radu želučano-crijevnog trakta. Ovoj djeci je posebno potrebno majčino mlijeko, no po preporuci liječnika, možda će trebati nadohranu koja sadrži lakoprobavljive hranjive tvari (bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine, elemente u tragovima, minerale). Ako je dijete još preslabo da bi samostalno sisalo, treba ga hraniti izdojenim majčinim mlijekom pomoću bočice, a na grudi će se priviknuti nešto kasnije. Također je bitno da ga se učestalo hrani, prosječno svakih 1,5 sata, čak ako i spava ili ne pokazuje osobitu potrebu za hranom. Kako bi se smanjilo opterećenje na bubrege, između hranjenja može mu se davati prokuhane vode. Većinu ostalog vremena ovakva djeca spavaju.

Ponekad ih zbog problema s probavom muči meteorizam (zrak u crijevima i želucu) ili nestabilan rad crijeva. To se očituje povremenim zatvorima ili tekućom i učestalom stolicom. Zato se prije hranjenja takvoj djeci daju probiotici, zasebno ili pomiješani s mlijekom u bočici. Neovisno od uzroka koji su doveli do male tjelesne mase takvoj se djeci prepisuju vitamini. Zbog povišenog stvaranja plinova daje im se čaj od komorača, kod jakih proljeva liječnik će djetetu dati tekući aktivni ugljen s vodom.

Slijedite liječnikove upute i koristite preparate koje vam je prepisao za dijete dok ne odluči da s tim možete prekinuti. Dobivanje na težini ovisi o tome koliko djetetova masa tijela odstupa od prosjeka za njegov uzrast. Kako biste kontrolirali djetetovu težinu, potrebna je posebna vaga za mjerenje težine male djece. Prva dva tjedna nakon povratka iz rodilišta bebu je potrebno vagati svaki dan, a kasnije jednom ili dvaput tjedno. Rezultate upisujte u tablicu i te podatke ponesite na svaki pedijatrijski pregled. To će liječniku pomoći ocijeniti stanje djeteta i način daljnjeg liječenja.

shutterstock_83671.jpg
Shutterstock Ako je dijete još preslabo da bi samostalno sisalo, treba ga hraniti izdojenim majčinim mlijekom pomoću bočice

Slabiji imunitet

Imunološki sustav djece s premalom tjelesnom masom je slabiji od imuniteta njihovih vršnjaka, stoga su sklonija infekcijama, a liječenje obično traje dulje. Stoga ih treba dobro štititi od svih izvora bolesti. Za početak je dobro na vrijeme obaviti sva cijepljenja koja preporuči liječnik, ako za to ne postoji neka zapreka. Posjete članova obitelji trebaju biti svedene na minimum, pogotovo u razdoblju epidemije gripe, raznih viroza i sl. Čim dijete ojača i dostigne veću tjelesnu masu, možete više raditi na jačanju imuniteta (šetnje na svježem zraku, kratkotrajno sunčanje na bezopasnom suncu).

Kao dio terapije liječnik će možda predložiti da dojenče s niskim stupnjem hipotrofije dobiva posebne masaže i vježbe s obzirom da su mišići takvoj djeci vrlo slabi. U početku s djetetom vježbaju specijalisti za takve vježbe, ali roditelji također mogu naučiti kako masirati takvo dijete. Masaže obično započinju nakon što dijete navrši dva mjeseca. Prije masiranja, ruke namažite kremom kako bi nježna bebina koža izbjegla iritaciju zbog grube odrasle kože. Dijete koje leži na trbuhu rukama lagano gladite niz leđa. Počnite od zatiljka prema dole, a zatim nadlanicom u obratnom smjeru. Kad ga okrenete na leđa, istim nježnim pokretima nekoliko puta zaredom izmasirajte njegova prsa, ruke i noge po cijeloj njihovoj dužini.

shutterstock_1050001412.jpg
Shutterstock Njihov je imunitet slabiji od imuniteta vršnjaka pa ih treba dobro štititi od svih izvora bolesti

Problemi s plućima

Kao prevencija problema s plućima neophodno je dijete češće uzimati u naručje i okretati ga na različite strane. Krvožilni sustav djeteta s premalom tjelesnom masom ne funkcionira kao kod ostale djece i zato češće provjeravajte jesu li mu ručice i nožice dovoljno tople. Ako su mu nožice hlade, zagrijte ih svojim rukama ili pored djeteta stavite topli termafor. Ulogu "grijača" ne mora nužno obavljati mama, već i tata. Živčani sustav je također slab i u početku će dijete spavati cijelo vrijeme. Kad malo poraste pripazite da ne bude budno više od tri sata. Ako ne želi zaspati, pomoći će efekti "koža na kožu" kad golo dijete stavite na svoju kožu i odozgo ga prekrijete pokrivačem. Takav način uspavaljivanja možete primijenjivati redovito kao neku vrstu ugodne i korisne terapije 1-2 puta dnevno 15-20 minuta. 

shutterstock_2235390377.jpg
Shutterstock Krvožilni sustav djeteta s premalom tjelesnom masom ne funkcionira kao kod ostale djece i zato češće provjeravajte jesu li mu ručice i nožice dovoljno tople

PREVENCIJA 

Naravno, puno je bolje preventivno djelovati kako ne bi došlo do situacije da je dijete iznadprosječno teško i ispodprosječno lagano. Tijekom trudnoće posvetite više pozornosti sebi i svojoj prehrani, redovito odlazite na kontrole kod ginekologa, čitatajte literaturu za trudnice. No, ponekad se niti uz svu brigu ovakve posljedice ne mogu spriječiti, stoga umjesto da razbijate glavu zašto se to dogodilo, sva svoja razmišljanja preusmjerite na njegu bebe, pružanje ljubavi jer na taj će način sva fizička odstupanja uskoro biti prevladana na najbolji mogući način i uskoro se vaše dijete nimalo neće razlikovati od svojih vršnjaka.