Učenje puzanja jedna je od prvih velikih prekretnica jer označava početak sposobnosti djeteta da se kreće i istražuje. Sada je potpuno vidljivo koju je snagu vaša beba stekla u prvih šest mjeseci do godinu dana života kako bi mogla usklađeno pomicati ruke i noge i te pokrete sama kontrolirati.

Prelazak iz nepokretnog stanja u stanje u kojem se beba neprestano kreće dovodi i do promjena u njezinom metabolizmu. Mnogi se roditelji pitaju bi li njihov mališan trebao gubiti kilograme kao rezultat sagorijevanja više kalorija. Odgovor je NE. Početak puzanja ne bi trebao rezultirati gubitkom kilograma. Ako se to dogodi, vjerojatno postoje neki drugi razlozi. Navest ćemo neke od njih.

Moguće je da vaša beba ne unosi dovoljno kalorija

Prije no što je beba počela puzati, ona je nekoliko tjedana vježbala kako se postaviti u pravi položaj za kretanje, što znači da je bila aktivna i trošila dodatne kalorije. Vjerojatno puno više no što je trošila dok se nije kretala. Ako je u tom periodu vaš mališan unosio istu količinu kalorija, njegova će težina vjerojatno malo pasti. Budući da većina mališana počinje učiti puzati u dobi između šest i 12 mjeseci života, za pretpostaviti je da ga već hranite čvrstom hranom.

Zašto beba gubi na težini
Shutterstock 

Čvrsta hrana u kombinaciji s majčinim ili adaptiranim mlijekom trebala bi utjecati na to da težina djeteta ostane stabilna dok ono uči puzati. Ako je gubitak kilograma očit, u prehranu je, kako bi se bebina energija podigla, dobro unijeti sir i avokado.

Ako unatoč dodavanju kalorija vaša beba i dalje gubi na težini posjetite pedijatra.

Moguće je da je beba naglo izrasla

Nagli rast događa se često tijekom djetetove prve godine života. Neki od najčešćih perioda brzog rasta su tri, šest i devet mjeseci života. Kod neke djece upravo se to razdoblje poklapa s vremenom kada ona uče puzati. Ako se to dogodi, beba izgleda kao da gubi na težini, a u stvarnosti ona postaje sve viša.

Tijekom ovog perioda beba zahtijeva veće obroke ili češće međuobroke što joj daje energiju za rast. Stoga, iako se čini da je beba smršavila, dok god ona proporcionalno raste, sve je u redu.

Moguće je da je beba propuzala dok je bila bolesna

Ako je beba naučila puzati u vrijeme dok je bila bolesna, moguće je da je izgubila kilograme. To se događa zato što je unos tekućine, posebice ako je dijete imalo temperaturu, manji no u periodima kada je dijete zdravo, a vjerojatno je smanjen i unos hrane. Kada to povežemo s većom stopom aktivnosti, ima smisla da je mališan izgubio nešto kilograma. Međutim, čim se beba počne osjećati bolje, izgubljena bi se težina prilično brzo trebala vratiti. Ako se gubitak kilograma nastavi, možda postoje neki drugi problemi, a u tom slučaju potrebno je posjetiti liječnika.