Roditelji svakih nekoliko tjedana i mjeseci prolaze važne korake u razvoju svog djeteta. Odvikavanje od pelena i učenje na kahlicu jedan je od najizazovnijih prekretnica. Od neizbježnog nereda do muka koje dolaze s malim djetetom koje suspreže pražnjenje crijeva, ovo može biti frustrirajuće i teško je za sve uključene. Iako mnogi roditelji krenu ljeti s navikavanjem na kahlicu, gdje puste dijete da hoda uokolo bez hlača kod kuće dva-tri dana, manje ih je upoznato s eliminacijskom komunikacijom (EK), također poznatom kao 'prirodna higijena dojenčadi'.

Novinarka probala 4-mjesečnu bebu odviknuti od pelena

Eliminacijska komunikacija tema u knjizi dr. Harvey Karpa 'The Happiest Baby On The Block' u kojoj autorica govori o tome kako se ljudi, kao i sve životinje, instinktivno nastoje distancirati od svog otpada. Naveo je primjere žena u afričkim i azijskim zemljama koje redovito nose bebe. Te žene usklađene su s potrebama svojih beba, ne koriste pelene i umjesto toga, odvode svoje bebe na eliminaciju u zahodu ili posudu. Zaintrigirane ovim konceptom, novinarka Keri Setnicka odlučila je isprobati EK sa svojom najstarijom kćeri kad je imala četiri mjeseca.

'Naše je iskustvo bilo izrazito pozitivno i ponovno smo ga primijenili s našim drugim djetetom, počevši od njezina tri mjeseca', otkrila je Setnicka.

Novinarka je konzultirala i dva stručnjaka na ovu temu, dr. med. Jeffreyja Bendera, pedijatar, i dr. med. Rosemary, medicinska mikrobiologinja i profesorica patologije. Zajedno su napisali članak u časopisu 'Pediatrics' o eliminacijskoj komunikaciji. Oni su otkrili dobrobite, izazove i medicinske implikacije prakticiranja eliminacijske komunikacije, a dali su i važne savjete.

Što je bezpelenaštvo - kako s bebom preskočiti pelene ili odviknuti nakon rođenja
Shutterstock 

Što je eliminacijska komunikacija?

Komunikacija eliminacije nježan je i intuitivan pristup higijeni bebe, a potiče ranu komunikaciju u vezi s potrebama eliminacije. Za razliku od suvremenog nošenja pelena, EK uključuje prilagođavanje djetetovim znakovima i prirodnom vremenu kako bi se predvidjelo kada treba obaviti nuždu.

Dojenčad prirodno eliminira otpad u predvidljivo vrijeme, navodi dr. Bender, suprotno uvriježenom mišljenju da obavljaju nuždu u nasumično tijekom dana.Prepoznavanje prirodnog vremena i signala vaše bebe je ključno, a to uključuje promatranje obrazaca, poput mokrenja nakon buđenja ili nakon jela, kako bi se uspostavila rutina.

Osim toga, uključivanje specifičnih zvukova, kao što je 'pssss' ili nježno gunđanje dok beba obavlja nuždu potiče komunikaciju. S vremenom, vaša beba povezuje te zvukove s mokrenjem ili stolicom, što im dodatno pomaže da obave nuždu.

Prirodna higijena ili rano odvikavanje od pelena - praksa u afričkim i azijskim kulturama

Praksa prirodne higijene dojenčadi nije nova. Postoje mnoga mjesta u svijetu gdje su pelene rijetke ili kulturološki neuobičajene, a u mnogim afričkim i azijskim društvima uobičajeno je prakticirati komunikaciju eliminacije već u dobi od 1 do 3 mjeseca.

Zanimljivo je da je prije samo nekoliko generacija ova praksa bila uobičajena i u američkoj kulturi. Međutim, značajan pomak dogodio se 1955. godine uvođenjem prve jednokratne pelene. Pogodnost jednokratnih pelena brzo je dovela do pada prakse EK u u SAD-u.

Važno je napomenuti da eliminacija nije učenje kako koristiti kahlicu. Razvojno gledano, djeca obično ne postižu kontrolu nad crijevima i mjehurom sve dok ne navrše 2-3 godine, tako da je komunikacija eliminacije više o učenju djetetovih znakova i pomaganju eliminaciji. Iako ova praksa zahtijeva puno planiranja u usporedbi s tradicionalnim nošenjem pelena, prednosti je čine privlačnom opcijom za razmatranje.

Ojačana veza i povećano razumijevanje

Usklađujući se s načelima privrženog roditeljstva, eliminacijska komunikacija jača emocionalnu vezu između roditelja i bebe. Oslanjajući se na povećanu svijest o potrebama vašeg djeteta i predviđajući te potrebe, stvara se jedinstvena i intimna veza. Nadalje, dešifriranjem znakova vaše bebe, posebno u pogledu potreba za kupaonicom, stječete dublje razumijevanje njihovog plača, potičete empatiju i povećavate vaše sposobnosti da učinkovito reagirate.

Bolja higijena i zdrava koža

Uklanjanje pelena omogućuje bebinoj koži da ostane suha i slobodno diše. S medicinskog stajališta, dr. Bender identificira nekoliko zdravstvenih prednosti povezanih s eliminacijskom komunikacijom.

'Pelenski osip i povezane komplikacije, poput MRSA-e i gljivica, uglavnom su posljedica vlažnog, iritirajućeg okruženja koje stvaraju pelene. Riješite se pelena i sve će to nestati', objasnio je.

Istraživanja također pokazuju da bi izbjegavanje prljavih pelena i poticanje pražnjenja mjehura u mlađoj dobi može smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava. 

Financijske uštede

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (AAP), prosječno dijete potroši oko 3000 pelena u prvoj godini, a gotovo 8000 tijekom cijelog razdoblja nošenja pelena. To su stotine i stotine eura. Uz smanjeno oslanjanje na potrošni materijal, maramice, kreme za pelene i druge srodne potrepštine, eliminacijska komunikacija se pokazala nevjerojatno isplativom alternativom tradicionalnom nošenju pelena.

Utjecaj na okoliš

Pelene same stvaraju znatnu količinu otpada. Oko 20 milijardi korištenih pelena godišnje završi na odlagalištima te tako pridonosi više od 3,5 milijuna tona otpada. Čak i platnene pelene, iako se mogu višekratno koristiti, zahtijevaju mnogo vode i energije za proizvodnju i pranje. Prihvaćanje eliminacijske komunikacije znači korištenje manje pelena, što ga čini privlačnom i ekološki prihvatljivom praksom.

shutterstock_2027140001.jpg
Shutterstock 

Glatki prijelaz na učenje na kahlicu

Sudjelovanje u eliminacijskoj komunikaciji uspostavlja lakši put za konačni prijelaz na potpuno naučavanje na kahlicu dok vaše dijete stječe kontrolu nad svojim mjehurom i crijevima. Iako početni napor može biti veći, naredne godine navikavanja na kahlicu postaju manje kaotične i neuredne, eliminirajući potrebu da svoje dijete podučavate potpuno novoj vještini. U biti, ovaj pristup smanjuje potrebu da se vaše dijete odvikne od pelena, čineći napredovanje prema samostalnom korištenju toaleta lakšim.

Potencijalni izazovi bezpelenaštva

Iako postoje brojne prednosti, postoje i neki nedostaci koje treba uzeti u obzir.

Društvena stigma

Komunikacija o eliminaciji nije uobičajena i možete se osjećati kao da se upuštate u praksu koju vaši prijatelji i obitelj ne razumiju.

'Svi naši prijatelji i većina naše obitelji rekli su nam da smo ludi i da otežavamo stvari više nego što je potrebno. Ne slušajte ljude koji misle da ste ludi. Shvatite sami koliko ste ludi. Možda ćete se iznenaditi koliko je to zapravo korisno i jednostavno', rekao je dr. Bender.

Danas također postoje mnoge grupe za zagovaranje i internetski izvori koji nude zajednicu za zainteresirane.

Ulaganje vremena

Velika prepreka za roditelje zainteresirane za prakticiranje eliminacijske komunikacije je izazov provođenja vremena sa svojom dojenčetom. Posvećivanje potrebnog vremena obraćanju pozornosti na bebine znakove zahtijeva značajna ulaganja u usporedbi s pogodnošću dopuštanja korištenja pelena. Skrbnicima, poput dadilja ili tetama u vrtiću, može biti izazovno ili neugodno pružiti personaliziranu pažnju potrebnu za cjelodnevnu komunikaciju o eliminaciji.

dječak na toaletu
Shutterstock 

Kako započeti s eliminacijskom komunikacijom

Za roditelje koji žele istražiti eliminacijsku komunikaciju, započnite s obraćanjem pozornosti na prirodne znakove i obrasce svoje bebe. Odredite određene trenutke, kao što je nakon buđenja ili obroka, da kako biste uveli toaletnu rutinu i obvežite se na korištenje dosljednih zvukova tijekom eliminacije kako biste poboljšali učinkovitu komunikaciju.

To ne mora biti sve ili ništa: prihvatite pristup bez osuđivanja i niskog stresa dopuštajući fleksibilnost. Možete raditi eliminacijsku komunikaciju vikendom, a pelene preko tjedna, ili pelene noću, a EK danju. Manje se radi o tome da sva nužda odlazi u zahod, a više o naglašavanju komunikacije.

Savjeti stručnjaka za bezpelenaštvo

Dr. Bender dijeli neprocjenjive smjernice za roditelje zainteresirane za usvajanje eliminacijske komunikacije.

'Pokušajte uživati u tome kao načinu da se dodatno povežete sa svojim djetetom. Nemojte se osjećati kao da ste vi protiv njih. Ne činite to zbog okoliša. Nemojte to činiti da biste uštedjeli novac. Nemojte to činiti da biste držali korak sa svojim vršnjacima ili zato što vam je to netko rekao. Nemojte to činiti iz zdravstvenih razloga. Sve su to dobri razlozi, ali trebali biste se usredotočiti na kvalitetno provođenje vremena sa svojim djetetom. Ako EK to ne dopušta, ako dodaje više stresa ili ako jednostavno ne funkcionira za vašu obitelj, onda to ne biste trebali učiniti', istaknuo je.

'Na kraju, najbolji način da svom djetetu predstavite WC je ono što je u skladu s vašom obiteljskom dinamikom. Neke obitelji preferiraju tradicionalniji način, oslanjajući se na pelene bez upuštanja u učenje na kahlicu tek kasnije. S druge strane, eliminacijska komunikacija može predstavljati intrigantnu opciju za one koji žele istražiti alternativni pristup. Iako EK nudi razne prednosti, kao što su poboljšana komunikacija i potencijalne uštede troškova, nije bez izazova. Ako ipak odlučite prihvatiti EK, zabavite se s njim - možda neće uspjeti svaki put, ali nema ničeg lošeg u tome da pokušate', zaključio je.