Dojenčad u prvim mjesecima života nauči oponašati mimiku vašeg lica te se već mršti, smije ili plazi jezik. Koristeći ove spoznaje, američki su znanstvenici utvrdili da djeca vrlo rano mogu naučiti neverbalne znakove te da mogu čak i komunicirati pomoću njih.

Zagovornici takvog načina komunikacije s djetetom dijele se na dvije skupine. Jedni smatraju da roditelji trebaju komunicirati s djetetom vlastitim znakovima, dok drugi smatraju kako se u takvoj situaciji treba koristiti samo znakovnim jezikom gluhonijemih.

Kako početi?

Ideja je jednostavna. Da biste označili neki pojam, trebate se koristiti neverbalni znak „baby sign“. Naime, djeca puno ranije razviju kontrolu pokreta ruku nego što nauče izgovarati prve riječi pa im takav način komunikacije savršeno odgovara.

Da bi dijete naučilo koristiti znakove, nije potrebna nikakva specijalna obuka ni priprema. Dok govorite djetetu, ne zaboravite rukama pokazivati znakove za određene pojmove. Pritom je važno da znaci budu jednostavni, tako da ih dijete može bez poteškoća oponašati te da svaki znak popratite verbalno. Što ih češće koristite, to će ih dijete prije naučiti.

Naravno, najprije morate dobro promisliti koji ćete znak izabrati za određeni pojam i kako ćete najlakše zapamtiti da se i sami ne zabunite. Za početak osmislite nekoliko znakova. Pokušajte sa sljedećim riječima: „mama“, „tata“, „da“, „ne“, „mlijeko“, „još“ „jesti“, „piti“. Sada slijedi faza pokazivanja i povezivanja znakova s pojmovima. Dakle, kad se sljedeći put nagnete nad krevetić neposredno prije hranjenja, recite djetetu: „Hoće Jakov papati?“ i primjerice prinesite prst usnama. Možda nakon nekog vremena dijete i smo počne ponavljati tu gestu kad osjeti glad. Možete početi i ranije od 7. ili 8. mjeseca, ali ne očekujte da će vam dijete vratiti znak prije 9. ili 10. mjeseca.

mama i beba

Kad pokazujete djetetu određeni znak, vaše se ruke moraju nalaziti u visini djetetovih očiju. Upotrebljavajte taj znak svaki put kad činite ono što taj znak znači ili kad ste u blizini predmeta ili osobe koju on označava.

Uvedite nove znakove čim dijete usvoji prve. Možda će proći tjedan dana ili čak mjeseci dok dijete ne nauči prvi znak. No, ništa zato. Ionako vaš osnovni cilj nije učenje znakova, nego uspostavljanje komunikacije u razdoblju dok dijete još ne govori.

Kako ćete znati, imitira li vas dijete ili doista komunicira s vama?  

Samo pomoću metode pokušaja i pogrešaka. Neka djeca vrlo brzo usvoje znakove za komunikaciju i žele proširiti rječnik.

Može li jezik znakova usporiti razvoj govora?

Pokazalo se da djeca, uz učenje govora, paralelno koriste i jezik znakova, a kasnije što im je bogatiji rječnik, sve manje koriste neverbalne znakove. Kako biste bili sigurni da je tako, američki znanstvenici su pratili skupinu djece koja je naučila komunicirati znakovima te su utvrdili da su ta djeca brže naučila govoriti, čitati i intelektualno se brže razvijala kao što su i emocionalno bila zadovoljna jer su roditelji znali prepoznati njihove potrebe.

Foto: Thinkstock