Tijekom prvih mjeseci djetetova života, osnovni je način komunikacije plač. Novorođenče plačem pokušava reći da je gladno, da mu je neudobno, dosadno ili da ga nešto boli. U dobi od šest do osam tjedana vaša će se beba početi smješkati, a tijekom dana imat će više budnih razdoblja. Dijete ćete naučiti povjerenju i sigurnosti hraneći ga, presvlačeći te odgovarajući na njegov plač pravovremeno (primajući ga u naručje). Upamtite, bliskost, toplina i tjelesni kontakt povećavaju bebino zadovoljstvo. Socijalni razvoj potaknut ćete pjevušenjem, odgovarajući na smiješak smiješkom i pričajući djetetu. Možda ćete primijetiti kako određena pjesma, melodija ili intonacija vašega glasa zanimaju dijete i plijene njegovu pozornost.
Ako se dijete nije nasmiješilo ili pokušalo nasmiješiti do 4. mjeseca života, obratite se pedijatru.

Od 4. do 6. mjeseca: Zabavite se i budite pažljivi

Do 4. mjeseca mnoge bebe prelaze sa smiješka na smijanje. Između 5. i 6. mjeseca bebe počnu ispuštati zvukove koji su preteča govora. Jedan od najboljih načina da ohrabrite dijete u brbljanju i povezivanju s drugim ljudima jest da se zabavljate sa svojim djetetom i nasmijavate ga. Na taj ćete ga način naučiti da je važan u vašem životu, dok, podrazumijeva se, i dalje pravovremeno odgovarate na njegov plač ili uznemireno ponašanje. U ovom razdoblju dijete se u društvu stranaca može uznemiriti i zaplakati, stoga mu pružite utjehu.

Kako biste zadržali osmijeh, možete s djetetom igrati zabavnu igru 'grickanja' stopala. Mnoga su djeca fascinirana svojim stopalima, stoga će se dijete zacijelo nasmijati ako mu uhvatite nogicu i odglumite kako ćete mu 'popapati nogu' radeći grimase. Ako postane uznemireno ili nezainteresirano, znači da je vrijeme da prestanete s igrom. Pitajte ga: 'Jesmo li završili igranje s tvojim nogicama?' Zatim ga odnesite na drugo mjesto i tako mu dajte do znanja da razumijete njegove potrebe.
Ako se vaše dijete ne smije i izbjegava kontakt očima ili se čini kao da je u svom svijetu sa 6. mjeseci, obratite se pedijatru.

Od 7. do 9. mjeseca: Zajedno pričajte i istražujte

Oko devetog mjeseca vaše će dijete svladati sjedenje. A ta naoko jednostavna vještina otvorit će čitav svijet za istraživanje. Sada će moći vidjeti okolinu i ljude iz druge perspektive. Ta sposobnost rast će s djetetovim sazrijevanjem, počecima puzanja i dr. Također, mozak postaje kompleksniji i dijete je spremno za socijalizaciju. Razgovarajući s djetetom, čak i tijekom svakodnevnih radnji poput kuhanja ili odlaska u dućan, učit ćete dijete govoru. Nemojte se iznenaditi ako pokušava ponoviti vašu mimiku lica dok razgovarate ili pomiče usnama dok mu pričate. To su znakovi da uči komunicirati i slušati.

Oko devetog mjeseca života može se pojaviti strah od nepoznatih ljudi. Dijete će možda skrivati lice ili se rasplakati ako u svojoj blizini ugleda osobu koju dotad nije upoznalo. I to su normalne reakcije. Možda pomogne upoznavanje nepoznate osobe s djetetom i smirena atmosfera.
Ako s devet mjeseci dijete ne okreće glavu kada čuje vaš glas, ne ispušta zvukove poput “d-d-d” ili “b-b-b” ili vam se čini da je zaokupljeno samim sobom i ne traži vašu pažnju, porazgovarajte s pedijatrom.

Od 10. do 12. mjeseca: Čitajte i igrajte se

Kako dijete postaje svjesnije sebe, tako se i igranje oslanja na dodatnu stimulaciju poput televizije, radija ili mobitela. Igrajte se s djetetom kako biste mu izgradili socijalne vještine. Jednostavne igre poput skrivanja predmeta ispod dekice kako bi ih dijete našlo ili igre 'ku-kuc', pomoći će djetetu u razvijanju socijalnih vještina. Razvoj govora također napreduje, a neka će djeca u ovoj dobi već naučiti kako se, primjerice, glasaju životinje ili će govoriti 'mama' i 'tata'. Iskoristite svaku priliku za komunikaciju. Primjerice, ako dijete pokazuje prstom da želi bočicu vode, vi recite 'voda' prije nego što mu je pružite. Također, čitajte. Ako je knjiga sa životinjama, ispitujte dijete kako se koja životinja glasa.

Ako se dijete ne odaziva na svoje ime, ne razumije jednostavne naredbe poput 'ne' ili 'gdje je mama', razgovarate s liječnikom.