Mnogim budućim mamama u trudnoći osjećaji i očekivanja su pomiješani. Sve ono što mislimo da će biti, uglavnom ne bude baš tako. Iako je jedno sigurno, a to je da je majčinstvo nešto najljepše što se ženi može dogoditi, mora se priznati i to da novim majkama nije nimalo lako.

Iz tog razloga, sasvim je očekivano da se čine početničke greške. Mama i blogerica Sarah Cottrell podijelila je nekoliko grešaka i zabluda koje su joj se desile u prvih godinu dana majčinstva:

Misliti da znate apsolutno sve jer čitate knjige o roditeljstvu

Bila sam zatrpana knjigama o roditeljstvu. Pročitala sam ih više nego što sam pročitala sve one tinejdžerske časopise koje svaka djevojka guta u tom periodu. Bila sam stručnjak za njegu pupka, za grčeve, za postavljanje auto-sjedalice (još prije nego što sam rodila)... Znala sam apsolutno sve... “Znala”!

Pretpostavljati da će se svi utrkivati da pomognu

Bilo je teško ne misliti da svi imaju želju da pomognu nakon što je beba rođena. Međutim, ružna istina izašla je na vidjelo čim se završilo darivanje. Kada sam rodila svoje prvo dijete, osjetila sam nevjerojatan manjak pažnje, zanimanja i pomoći. Morala sam se sabrati i probati se izvući iz s... što je prije moguće.

Vjerovati da je majčinstvo baš lako

Sjećate se onih knjiga o roditeljstvu koje sam spominjala na početku i koje su me učinile najpametnijom majkom na svetu, dok to još stvarno nisam ni postala? E da, stranice tih istih knjiga su me uvjerile da će majčinstvo biti “kao keks” lako, da ću moći u jednoj ruci nositi bebu i kuhati ručak, da ću moći imati društveni život i dom i obitelj za poželjeti. Pogodite što? Lagali su. Moja kuća je bila krš i lom mjesecima, a moj društveni život umirao je lagano s ostacima hrane u frižideru.

Vjerovati da će kilogrami nestati dojenjem

Sasvim sam sigurna da nekim ženama postporođajni kilogrami nestanu zahvaljujući dojenju, ali ja nisam jedna od njih. Zapravo, udebljala sam se 10 kilograma. Bila sam stalno gladna. Nisam jela neke gluposti i nisam jela koliko bi trebala jesti odrasla osoba, ali jednostavno nisam imala vremena posvetiti se svom izgledu i vježbanju, tako da je sasvim očekivano što sam „nabacila“ kilograme.

Misliti da će vaš socijalni život ostati isti

Moj društveni život prije nego što sam postala mama bio je prilično dinamičan. Išla sam u kafiće i restorane, posjećivala muzeje i izložbe, išla na koncerte. Iskreno ne znam otkud mi ideja da beba to neće promijeniti. Umjesto da s prijateljicama napuštam kafić u jedan ujutro, ja sam pospremala stan ili pjevala uspavanku nervoznoj bebi koja još uvijek nije savladala spavanje.

Odbijati priznati da ne znamo što da učinimo

Majčinstvo je čudesna stvar i vrlo je pogrešno misliti da, ako smo uspješno prošle kroz trudnoću i porođaj, da će nam majčinstvo ići kao od šale. Istina je da nitko od nas ne zna točno što radi 100 posto vremena. Onog trenutka kada sam to shvatila, bila sam u stanju smiriti se i ne razmišljati toliko o greškama koje sam nesvjesno činila ili sam bar imala osjećaj da činim.

Roditeljstvo dolazi sa snovima i strahovima. Kada dijete dođe na svijet i u obitelj, postoji milijun odluka koje treba donijeti i bez obzira koliko roditelj pokušava to izbjeći, bit će odluka temeljenih isključivo na strahu. Ono što treba znati o tom strahu je da on dolazi iz ljubavi.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia