Odluka o prestanku dojenja je emotivno i osobno iskustvo, kao što je i odabir dojenja kao način hranjenja djeteta. Jednako kao što je uspostavljanje dojenja putovanje koje utječe na fizičko, psihičko i emocionalno stanje žene, i prestanak dojenja nosi svoje izazove. Moguće je da ćete se osjećati neobično, a podrška partnera u tom trenutku značit će vam mnogo.

Nuspojave prestanka dojenja

Nuspojave prestanka dojenja ovise o načinu na koji prekidate. Ako to napravite naglo, vjerojatno ćete doživjeti povećanje i prepunjenost grudi u prvih nekoliko dana, pišu stručnjaci za Fatherly. Ako dojenje prekidate postepeno, grudi će smanjivati punoću i oblik s vremenom. Moguće je da ćete doživjeti i curenje mlijeka.

Nekim se majkama s prestankom dojenja jako promijenio oblik dojki pa su morale nabaviti drugačije grudnjake. Neke su primijetile ubrzano povećanje težine nakon prestanka dojenja radi hormonalnih promjena dok su neke primijetile kako više nisu toliko očarane bebama i nemaju veliku želju za novim djetetom, uslijed pada oksitocina.

Mama je nelagodu značajno olakšala primjena obloga od kupusa za prepunjenost i bolnost grudi, lagana tjelovježba, dodaci kvalitetnog kolagena u prehrani kao i udobni grudnjaci.

dojenje u javnosti
Shutterstock 

Može se javiti osjećaj anksioznosti

Bilo da prestajete s dojenjem postepeno ili odjednom, hormoni bi se trebali vratiti u svoje regularne razine za šest do osam tjedana. Općenito se tijelo vraća u optimalno stanje kad se menstruacija izregulira.

Ipak, značajni pad oksitocina i prolaktina neke majke može učiniti tužnima i anksioznima. Valja imati na umu da je riječ o privremenom stanju i da će podrška partnera i bliskih ljudi olakšati proces.

Pozitivno je to što će, s vraćanjem hormona u predtrudničke razine, spolni odnosi biti ugodniji. Budući da se u ovom periodu uspostavlja regularna ovulacija, što olakšava novu trudnoću, valja razmisliti o dodatnoj zaštiti, ako ne planirate još jedno dijete.