Vjerojatno ćete u trgovini slatke dječje opreme naletjeti i na hodalicu i pomisliti: “Ajme, super, ovo moram kupiti svom djetetu! Šareno je, zabavno i dijete može juriti po kući koliko hoće. A i ja ću malo rasteretiti svoju kralježnicu! Idealno rješenje!”. Ali prije nego li doista posegnete za novčanikom bilo bi najbolje odgovoriti na ova pitanja: “Može li se dijete u hodalici ozlijediti? Koliko smije boraviti u njoj? Hoće li mu hodalica pomoći da prije prohoda ili će mu odmoći u tome?”.

shutterstock_1184019508.jpg
Shutterstock Veliku pozornost treba obratiti na sigurnost bebe u hodalici

Naime, prema mnogim istraživanjima, hodalica umjesto da ubrza razvoj djetetove motorike, puzanje i na kraju hodanje (što očekujemo od njih) ima upravo suprotan učinak. Djeca koja su koristila hodalicu, propužu i prohodaju u prosjeku mjesec dana kasnije od svojih vršnjaka. Razlog tomu je vrlo logičan. Dijete se u hodalici opus­ti jer brzo osjeti da ga hodalica uvijek dočeka ka­ko god se ono odgurnulo ili u ko­ju god stranu se ba­cilo. Nakon toga, i kad nije u hodalici, nastavlja s nekontroliranim i naglim pokretima, posrće, nema osjećaj za ravnotežu, pada, ozljeđuje se te automatski teže i kasnije prohoda.

Sljedeći problem skriva se u načinu odgurivanja u hodalici. Dijete dodiruje pod samo prstićima i tako se odguruje. Kako su djetetova stopala još uvijek nerazvijena, a kosti u stopalu nisu završile svoje formiranje niti smještanje, stopala se postupno svijaju i deformiraju. Nije potrebno objašnjavati koliko je to zabrinjavajuće i loše za djetetvo zdravlje. Naravno, jasno je da su povrede češće što dijete više vremena provodi u hodalici. Hodalicu bi zato trebalo koristiti, samo i isključivo, kao povremeno rješenje.

Dodatni prilog tomu su moguće povrede kukova i kralježnice. Nagli i potpuno nekontrolirani pokreti nogu katkad prouzroče izbacivanje kuka iz čašice. U normalnim uvjetima razvoja dijete se nikad ne bi imalo prilike tako kretati. Osim toga, to nije prirodan tijek usvajana vještine hodanja. Posljedice se ne moraju odmah vidjeti, ali se, nažalost, mogu pojaviti mnogo godina kasnije.

shutterstock_2021514173.jpg
Shutterstock Hodalice, kažu liječnici, negativno utječu na razvoj stopala i hoda kod djeteta

Sigurnost kretanja

Hodalice su konstruirane tako da je ispadanje iz nje teoretski nemoguće. Međutim, široka baza hodalice koja je osovljena na 6-12 kotačića u praksi nije tako stabilna. Naiđe li kotačić na neku prepreku i hodalica zapne, jače dijete će sigurno gurati i trzati hodalicu. Učini li to dovoljno snažno i naglo, hodalica bi se mogla prevrnuti.

Važno je istaknuti da je dijete u hodalici vrlo mobilno i brzo. Često se događa da mališan pojuri i udari u namještaj, padne niz stube ili dosegne predmete koje van hodalice ne može dohvatiti. Tako se zbog padova niz stube ili iznenadnih sudara događaju povrede glave, nagnječenja i povrede prstića. Pristup stolu dopušta povlačenje stolnjaka i naravno rušenje svega što je na njemu. Odjednom je teritorij za istraživanje puno veći, a do sada neistraženi dio stana, štednjak i pećnica (koji su možda još uvijek vrući) sada su dostupniji.

shutterstock_146207192.jpg
Shutterstock Najbolje bi bilo pustiti da se dječja motorika razvija spontano, bez upotrebe pomagala

KADA NI SLUČAJNO NE BISTE SMJELI KORISTITI HODALICU?

  • Ako dijete ima poteškoća s rahitisom ili hipertonusom/hipotonusom mišića, tad je hodalice strogo zabranjeno koristiti
  • Strogo je zabranjeno koristiti hodalice ako postoji rizik da će dijete imati spušteno stopalo
  • Ne koristite hodalicu, a da se prethodno niste posavjetovali s djetetovim pedijatrom