Kada djeca otkriju kretanje i istraživanje, kao da postanu prilično nepredvidljiva. Iako se vama čini da su tjelesno i motorički spremna za sljedeći korak, ona ipak malo odluče odugovlačiti s napretkom.

Primjerice, vaš mališan već čvrsto stoji na obje noge, čak se ne treba niti pridržavati za namještaj, ali nikako da se odluči za prvi samostalni korak. I prolaze tjedni kako istražuje i kreće se po kući, ali pridržavajući se za stolice, ormariće, krevete... A vi nestrpljivo čekate taj trenutak jer želite svjedočiti toj velikoj pobjedi svoga djeteta i, naravno, snimiti prve korake. Američka pedijatrica Jennifer Shu objašnjava koja su 4 sigurna pokazatelja da će vaša beba prohodati svaki tren.

Znak broj 1: Samostalno stoji

Očito, dok ne uspije samostalno ustati i stajati, beba neće prohodati. U većini slučajeva djeca počinju stajati od 8. mjeseca života. Prvo se pridržavaju i ustaju pa polako počinju puštati 'pomagače' i na nekoliko sekundi stajati bez pridržavanja, ali još nisu spremna zakoračiti. Od prvog stajanja do prvoga koraka mogu proći i mjeseci.

beba ustaje
Shutterstock 

Znak broj 2: Vaša beba je nemirna

Sjećate li kada su počeli izbijati prvi zubići? Kad god bebe dosegnu novu prekretnicu, postaju nervoznije, a to ćete primijetiti tijekom hranjenja ili odlaska na spavanje. Ako problemi nastaju tamo gdje ih inače nije bilo, znači da se sprema neki sljedeći korak u svladavanju novih vještina.

Znak broj 3: Promjena u spavanju

Kako bebe kod svakog napretka i skoka u razvoju troše više energije, vaš mališan bi prije negoli prohoda mogao početi duže spavati. Inače, jedan od razvojnih skokova dolazi između bebina 10. i 11. mjeseca života. No ako beba nakon navršenih godinu dana produži poslijepodnevno spavanje, možda skuplja snagu za svoje prve samostalne korake.

Znak broj 4: Testira svoje sposobnosti

Nakon što se beba nauči podizati, vjerojatno će samostalno početi 'testirati' ravnotežu. Kada će dijete prohodati često nema veze s motoričkim napretkom, nego je povezano i s njegovom osobnošću. Neki klinci jednostavno vole provjeriti svoje sposobnosti i igrati na sigurno, a neki će se upustiti u novu avanturu – pa što bude, bude.