Između osmog i desetog mjeseca života djeca su toliko željna novih znanja i vještina da se mnoga počinju pridržavati za namještaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. No nemojte u tom trenutku forsirati prve korake. Možete tek poticati djetetovu znatiželju ako mu stavite omiljenu igračku u naslonjač koji je jedan metar udaljen od djeteta ili ga pozivate k sebi i pritom izvodite zanimljive zvukove.

U ovoj fazi pripazite na djetetovu sigurnost. U vašem domu ima mnogo oštrih bridova na stolovima, ormarima i ostalom namještaju, koji bi mogli ozlijediti dijete. Budite blizu djeteta i sklonite sav pomičan namještaj, teške stvari na stolnjacima, same stolnjake ili zastore uz koje bi se dijete moglo uspinjati...

shutterstock_586815725.jpg
Shutterstock Između 8. i 10. mjeseca života većina djece se lagano počinje pridizati na noge

PREDFAZE HODANJA

1. Ustati i zadržati se na nogama

Hodanje počinje prstima. Oni su nužni za pridizanje uz rub kauča i općenito uza sve odgovarajuće visine. Kad svlada hvatanje, vaše dijete prvo ispravi jednu, a zatim povuče drugu nogu.

Nakon toga treba još samo uspostaviti ravnotežu i održati se! Vaša pohvala ohrabruje dijete nakon čega ono okreće glavicu u vašem smjeru, možda čak pušta jednu ruku. Pri okretanju dijete prebacuje težinu s jedne polovice tijela na drugu. Točno to je ono što mora svladati da bi učinilo prve slobodne korake.

2. Sigurno postrance

Bebe u prosjeku imaju 12 ili 13 mjeseci u trenutku kada se usude napraviti prve oprezne korake u stranu. Pritom se moraju držati, ali nožice ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići.

Prvo se vuku postrance po podu, no pokreti uskoro dobivaju više zamaha: vaš mališan vidljivo diže jednu nožicu i stavlja je pokraj druge. Za dijete je očito riječ o napornu poslu i nije stoga nikakvo čudo ako još katkad padne. Često si tada priušti povratak u doba puzanja. No, pokušat će ponovno i ponovno i ponovno − sve dok to ne svlada!

shutterstock_626277773.jpg
Shutterstock Beba će se u početku pridržavati za namještaj

3. Slobodno stajanje

Ustati iz sjedećeg položaja bez držanja djeca mogu s otprilike 14 mjeseci. Možda ste mališanu pružili ruku da mu ne bude teško odvojiti se od poda i sada on stoji uspravno, iako još uvijek nesigurno.

4. Nogom pred nogu

Prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu, uzimati zamah − za sve su to potrebne vještina i vježba. Vaš mališan svaki dan napravi korak više.

shutterstock_1647131188.jpg
Shutterstock S otprilike 14 mjeseci djeca mogu ustati iz sjedećeg položaja bez držanja

5. Zakoračiti bez padanja

Dijete hoda kao navijeno. Guza još povremeno posluži kao kočnica, a s prosječno 16 mjeseci više mu nije potrebno to pomoćno sredstvo. Dijete tako može rasporediti korake da pred ciljem uspori.