Statistike kažu da u prosjeku jedna od tri žene rodi carskim rezom. Je li carski rez potreban ili nije, kod nas procjenjuju liječnici, i to ako tijekom poroda dođe do iznenadnih komplikacija ili ako je riječ o rizičnoj trudnoći za koju je bolje da završi carskim rezom. Iako možda znate ‘tehnikalije’ vezane u carski rez, važno je znati i one pojedinosti o kojima vam rodilje i ne govore.

1. Atmosfera u operacijskoj sali

Velika je šansa da ćete čuti kako kirurška ekipa provjerava instrumente i priča o tijeku poroda, kao da vi uopće niste prisutni. Možda ćete čuti koju su seriju gledali ili kakvu su pizzu sinoć jeli. Sve to o čemu medicinsko osoblje može razgovarati, može vas zbuniti. Imajte na umu da bez obzira na to o čemu medicinski tim čavrlja, oni dobro znaju što rade pa je važno da im se prepustite. Oni su itekako svjesni da vi na svijet donosite novi život.

2. Nećete osjećati velik dio tijela

Donji dio tijela će tijekom zahvata biti umrtvljen, što je posljedica anestezije. Međutim, neke rodilje imaju iskustvo da su se zbog obamrlosti tijela osjećale pomalo isključeno. Samo se fokusirajte na to da ćete uskoro upoznati svoju bebu.

3. Osjetit ćete kako beba izlazi

Ako ste ikada imali neku operaciju ili šavove na rani, sigurno ste upoznati s ovim osjećajem. Ovaj put ćete osjetiti bezbolno ljuljanje i povlačenje kada bebu izvlače iz vaše materice.

mama i beba nakon carskog
Shutterstock 

4. Bit će gotovo prije nego što očekujete

Cijeli zahvat carskog reza traje oko 40 minuta, uključujući i vrijeme šivsnja rane. Sigurno je to brže nego što ste očekivali, zar ne?

5. Možda će vam kasnije nadoći mlijeko

Utrnulost će se vjerojatno nastaviti i nakon poroda pa možda prvi podoj nećete osjetiti na pravi način. Također, postoji mogućnost da vam mlijeko malo kasni u nadolaženju u odnosu na vaginalni porod zbog kasnijeg stavljanja djeteta na dojku.