Bočica adaptiranog mlijeka prije spavanja djecu koja više ne jedu usred noći, uglavnom drži sitima do jutra. Osim što je hrana, ona je i utjeha, a često i pomoćnik pri uspavljivanju.

No kad dijete krene s krutom hranom, velik broj kalorija dobivat će iz nje, a bočica će tada dobiti drugu namjenu. Jamie Labbe, konzultantica za spavanje beba i djece objašnjava kad je vrijeme za maknuti bočicu i kako to napraviti bez stresa.

Pronađite alternativu za uspavljivanje

Jamie preporučuje da se noćna bočica makne iz večernje rutine s nekih 12 ili 13 mjeseci djetetova života. U tom trenutku djetetove se nutritivne potrebe zadovoljavaju kroz dnevne obroke i mlijeko sada postaje dodatak, a ne više glavni obrok, kao do sada.

Većina obitelji ipak ostavlja bočicu duži period jer ona djetetu služi kao alat za uspavljivanje, no stručnjaci se slažu da bi do godine dana u potpunosti trebalo maknuti bočicu i uvesti čašu.

U ovoj dobi dijete već ima nekoliko zuba i micanje bočice može znatno utjecati na smanjenje nastanka karijesa. Također, djeca koja jedu sve obroke, a nisu ukinula bočicu, mogu početi izbjegavati večeru jer ostavljaju mjesta za bočicu.

djevojčica siše palac
Shutterstock 

Postepeno micanje s bočice

Prvi korak u micanju bočice iz večernje rutine je taj da vašem djetetu ona ne služi kao pomoć u uspavljivanju. Pronađite neku drugu rutinu koja će zamijeniti bočicu.

Kada dijete može zaspati bez bočice, Jamie predlaže da pomaknete vrijeme večernje bočice i da je djetetu ponudite prije večernjeg tuširanja kako bi prošlo vrijeme između kreveta i bočice. Dijete možda neće htjeti uzeti bočicu ranije, ali vi je svejedno nudite. Ako odbije, u redu, ali je nemojte davati kasnije.

Kada prođe nekoliko dana, djetetu počnite nuditi mlijeko uz večeru i to je najbolje ponuditi u čaši, nekoj koju dijete voli ili je odabralo u zajedničkoj kupovini. Polako dođite do toga da se mlijeko navečer pije isključivo za stolom.