Informacije koje čovjek prima preko svojih osjetila – vida, sluha, mirisa, dodira, okusa – pomažu mu da cjelovitije percipira sliku svijeta. I o tome koliko je ta slika jasna, zanimljiva, lijepa, ovisi budućnost malog čovjeka, razvoj njegova pamćenja, načina razmišljanja, kreativnih sposobnosti. U skladu sa znanstvenim podacima, najintenzivniji djetetov razvoj događa se u najranijoj dobi.

Oko treće godine života klijetke mozga razvijene su 70 posto, a oko šeste godine 90 posto. Dakle, nakon šeste godine urođeni mehanizmi kojima je priroda opskrbila svako dijete (na primjer, gotovo sva se djeca rađaju s apsolutnim sluhom) pomalo se gase. Zato pripazite da ne propustite zlatno vrijeme kada se na neki način svako dijete može smatrati malim genijalcem i potičite ga da te osobine i dalje razvija, naravno, na način koji mu je primjeren i koji ga raduje.

Razvoj vida

Već u 28. tjednu trudnoće fetus reagira na jaku svjetlost. Novorođenče razlikuje svjetlo od tame, privlače ga predmeti koji svjetlucaju. Boje će naučiti raspoznavati negdje između 6. tjedna i 2 mjeseca. Zato je tijekom prvog mjeseca korisno ako gleda u crno-bijele slike s linijama ili krugovima. Djeca se vole zagledavati u ljudska lica, bilo ona živa pokraj njih ili nacrtana. Privlače ih grimase, mimički izražene emocije: radost, divljenje, tuga. Dobro je na krevetić, na dohvat bebinih očiju, pričvrstiti dva, tri crteža (slike). Nad krevetićem na strop objesite raznobojne loptice pomoću kojih će dijete naučiti fokusirati pogled. Od 3. mjeseca dodajte iznad krevetića mobil. Oko drugog i pol mjeseca zvečka koju dijete drži omogućuje mu da poveže ono što vide oči s time što rade ruke. Na djetetov vid loše utječe uključeni televizor u njegovoj blizini. Bebine oči i živčani sustav se naprežu, dijete se jako umara i plače.

Sluh i glazbeni odgoj

Mnoga su medicinska istraživanja pokazala da dijete čuje i raspoznaje zvukove još dok je u trbuhu, i to oko 5. mjeseca trudnoće. Zato se trudnicama savjetuje da izbjegavaju slušati glazbu u kojoj je puno niskih frekvencija, oštrih ili visokih zvukova, a biraju umirujuće kompozicije. Od glazbenog ukusa mame uvelike ovisi i budući glazbeni ukus nerođena djeteta. Kako biste taj izbor proširili, povremeno osim uobičajene glazbe koju slušate, dodajte i klasičnu glazbu. Tiho je puštajte dok dijete spava ili dok se igra. Od rođenja možete provoditi sljedeću vježbu za poticanje sluha i osjećaja za ritam. Odaberite neku jednostavnu, veselu, dinamičnu pjesmicu koja ponavlja isti ritam, pomičite bebine ručice ili nogice po taktu. Idealno je usput i zapjevati. Mamin je glas bebi ipak najdraži. Nevažno je ako mama i nema osobite glasovne sposobnosti, bebi je važno da osjeti ljubav, nježnost, osjećaj topline i sigurnosti. Mamine su uspavanke uvijek dobrodošle. Nakon godine dana igrajte igre u kojima ćete s djetetom proizvoditi različite zvukove pomoću kućanskih predmeta ili igračaka. Što je veća mašta, više je zanimljivih zvukova. Kad šećete po prirodi, obratite djetetovu pozornost na mnoštvo različitih zvukova – na lepet ptičjih krila ili njihov pjev, zujanje pčela i sl. Igrajte igru “Pogodi što (ili koga) čuješ?” Pokušaje oponašati razne zvukove, glasanje životinja, melodije pjesmica. Sve to pomaže djetetu u razvoju sluha i apstraktnog razmišljanja te pamćenja.

Osjet dodira

Osjetljivost kože kod bebe javlja se od trećeg mjeseca unutarmaterničnog razvoja. Tada dodiruje svoja usta, stavlja u njih prst i siše ga. Igra se s pupkovinom i slično. Nakon porođaja, sve što dotakne stimulira osjetilo dodira. Zbog toga neki liječnici savjetuju da se beba ne povija potpuno, već da mu ručice ostaju slobodne. Djetetu dajte da opipava različite uzorke tkanina i materijala. Osobito vole šuškave materijale. Za razvoj šake korisna je masaža prstića masažnim lopticama koje nalikuju na ježa. Za dijete je iznimno važan taktilni kontakt s roditeljima. Češće milujte dijete, ljubite ga i golo položite na svoje tijelo.

Osjetilo njuha

Prvo što dijete osjeti jest mamin miris. Miris bliske osobe asocira ga na toplinu, sitost i zaštićenost. Drugi mu mirisi mogu smetati, zato dojilje obično ne upotrebljavaju parfeme i kozmetiku koja mijenja njihov prirodni miris. Do druge godine ne treba se baviti razvojem djetetova njuha, a tada mali nosići obično postanu vrlo osjetljivi na razne mirise koji mu potiču razvoj mašte, intelekta i  percepcije. Mirisi limuna, ružmarina, čempresa i kadulje potiču veću koncentraciju, a miris bora potiče cirkulaciju krvi u mozgu. Otkrivajte različite mirise, igrajte igre u kojoj dijete zatvorenih očiju treba pogoditi po mirisu o čemu se radi (koristite se mirisima koje je već upoznalo), zajedno pokušajte opisati te mirise i tako povećavajte djetetov vokabular.

Osjetilo okusa

Okusne bradavice razvijaju se od prvih mjeseci njegova života. Kad dijete pije vodu ili kefir, puno će ih smjelije popiti ako je u njima dodana fruktoza (šećeri se ne preporučuju kod sasvim male djece i što se kasnije upozna sa šećerom, to bolje za njega). Zbog toga neka djeca ne uživaju u povrtnim kašicama jer nisu slatke. Ako zbog tog odbije hranu, treba mu je ponovno ponuditi sljedeći dan i to kad bude gladno. Ako ponovno odbije, isto pokušajte za nekoliko dana. U slučajevima da ni to uskoro ne upali, savjetujte se s djetetovim pedijatrom ili nutricionistom kako bi vam preporučili s kojim vrstama povrća da ponovite pokušaj kako bi bebina prehrana bila uravnotežena. Također je važno da dijete nauči pravilno žvakati hranu jer o tome ovisi kvaliteta njezine probave.

Šesto čulo – intuicija

Intuicija se kod svakog pojedinca razvija drugačije. Ipak, to nam je osjetilo itekako važno u svakodnevnom životu. Ona je jedan od uvjeta da čovjek bude uspješan, bez obzira na uzrast. Zamijećeno je da djeca visoko intuitivnih roditelja također lakše usvajaju tu sklonost i sve im nekako ide “od ruke”. Priroda intuicije nije sasvim poznata. No, bez obzira na to, smatra se da ona na neki način obuhvaća svih ostalih pet osnovnih osjetila koje smo dosad nabrojili. Razvijajući ostala osjetila, razvija se intuicija. Odraslima to možda teže uspijeva, no djeci koja se u većini slučajeva oslanjaju na svoje instinkte to ide puno lakše. Razvoj djetetovih osjećaja, njegovih sposobnosti i intelekta zadatak je svih roditelja. Katkad to može biti zahtjevno i teško, osobito ako je dijete zahtjevnije, no svaki uloženi trud zasigurno se isplati. Naravno, sve što radite u tom smjeru treba se odvijati u ugodnoj atmosferi, kad je dijete zdravo, sito, naspavano, a dakako i vi biste trebali biti jednako tako dobro raspoloženi i činiti to s ljubavlju, bez osobnih pretenzija da dijete postane “bolje od ostalih” ili da nadoknadi vaše vlastite propuste u životu. I nemojte misliti da dijete možete prevariti, ono i predobro osjeća vaše emocije i energiju koju odašiljete, ma koliko se vi trudili biti nasmiješeni.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock