Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJE ZA PRVE KORAKE: Zašto bi mališani koji se uče kretati i hodati trebali biti bosonogi

Autor Jelena Pervan

Brojne su prednosti bosonogog hodanja, za sve nas, a posebno za hodače početnike.

 Beba uči hodati.jpg Izvor: Shutterstock

Iako su cipelice za djecu ponekad neodoljive, a izbor je sve veći i ljepši, stručnjaci savjetuju da je za djecu najbolje da su što više bosonoga, posebno kada se uče kretati i hodati. Dječje cipele mogu negativno utjecati na motorički razvoj i držanje tijela.

Neometano učenje hodanja

U prvim mjesecima i godinama, djeca rapidno rastu. U prvoj godini života, prosječno utrostruče svoju porođajnu težinu.
Veliki rast prati i razvoj mozga te motorički razvoj. U samo 12 mjeseci, većina se djece nauči okretati, sjediti, puzati, stajati pa čak i hodati. A bebe najbolje uče koristiti svoje tijelo kada se nikakvi predmeti ne miješaju i njihov prirodni tijek učenja.

Djeci koja se uče kretati, a posebno djeci koja uče hodati, cipele mogu određivati koje će mišiće koristiti i mogu utjecati na njihov cerebralni razvoj.

Djeca koja hodaju bosonoga glavu drže uspravno te imaju manje potrebe gledati dolje, što im oduzima ravnotežu i povećava šanse za pad. Cipele negativno utječu i na kasnije pravilno držanje tijela odnosno posturu.

Bosonogo hodanje pomaže u razvijanju mišića i ligamenata te jača svod stopala. Također, djeci pomaže u pravilnom razvoju njihove propriocepcije, odnosno njihove osviještenosti o vlastitoj poziciji u odnosu na prostor koji ih okružuje, što je iznimno važno za motorički razvoj.

 beba hoda Izvor: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Osigurajte im prostor za bosonogo hodanje

Naši su daleki preci bili bosonogi većinu vremena i bosi su učili hodati pa se širina njihovih stopala nije drastično mijenjala kao što se to nama događa, zbog godina nošenja loše obuće. Ipak, jasno je da naša okolina nije dovoljno sigurna da bismo stalno hodali bosonogi.

Bebama i todlerima trebamo omogućiti da što više vremena provode bosonogi, kako bi njihov razvoj bio neometan.
Izbjegavajte kupovinu 'lijepih' cipela za bebe. Njima su dovoljne čarape, posebno ako još uvijek ne hodaju. Kod kuće ih, ako je toplo, izujte iz svega i pustite da puze, okreću se i vježbaju stajati bosih nogu.

Ako imate dvorište, pustite bebu da bosa šeće po travi, a isto možete napraviti i na sigurnim plažama, gdje djeca mogu istraživati prirodne teksture. Kada im kupujete obuću, vodite računa da imaju fleksibilne potplate i da su dovoljno široke kako bi im omogućile prostor za rast i kretanje, bez restrikcija.

Možda će vas zanimati

Najnovije