Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO SE U TRUDNOĆI SMIJE, A ŠTO NE? Ako ste planirali ići na klizanje ili čistiti mačji zahod bolje da odustanete

Iako za mnoge stvari koje se tiču trudnoće ne postoje istraživanja o štetnosti, za neke je ona itekako dokazana. Donosimo odgovore na najčešća pitanja trudnica

 Što se u trudnoći smije, a što ne? Izvor: Shutterstock

Saznali ste najsretniju vijest. Trudni ste. Otišli ste na prvi pregled, trudnoća vam je uredna i bebica je zdrava. Ne možete niti opisati riječima koliko ste sretni. No, istodobno i zabrinuti. Zašto? Zato što vam se u glavi roji stotinu pitanja o tome što smijete, a što ne smijete činiti u trudnoći. Olakšajte si svakodnevicu te se riješite dvojba o ljepoti, zdravlju, prehrani i vježbanju trudnica.

SMIJEM LI...

Otići na manikuru i pedikuru? Smijete, no kako biste se zaštitili od moguće infekcije dobro se raspitajte o higijeni salona ili ponesite sa sobom svoje instrumente (rašpicu, kamen za pete…). Ako ste kod pedikera, odbijte masažu stopala jer može potaknuti aktivnost bebe i kontrakcije.

Bojiti kosu? Iako ne postoje podaci koji pokazuju da bojenje kose povećava rizik od pobačaja ili defekta pri porođaju, najpametnije je otići k frizeru i obojiti kosu tek nakon prvog tromjesečja trudnoće kada su glavni fetalni organi već su razvijeni. Nešto sigurnije je vjerojatno otići na pramenove, jer ne dolazi do izravne interakcije boje s kožom. Ako se i odlučite na nešto od ovoga, budite spremni na to da boja kosa neće ispasti onako kako ste zamišljali zbog utjecaja hormona.

Ići u saunu? Ne smijete. Ekstremna toplina može utjecati na razvoj bebe u maternici.

Koristiti se aromaterapijskim pripravcima? Najbolje ne. Neka biljna ulja poput komorača, bosiljka, timijana i mirisne smole ne bi se smjela upotrebljavati u trudnoći jer, navodno, fiziološki utječu na bebu.

Otići na masažu? Da, ako odlazite k maseru koji radi prenatalnu masažu. Neki stručnjaci savjetuju da se masaža izbjegava u prvom tromjesečju pa bi bilo dobro da se najprije posavjetujete sa svojim ginekologom.

 masaža
Neki stručnjaci savjetuju da se masaža izbjegava u prvom tromjesečju
Izvor: Shutterstock

Otići u solarij? Ne postoji dokaz da su solariji štetni za fetus u razvoju. Ipak, sunčanje u solariju može podići temperaturu vašeg tijela do granice koja može biti opasna za vaše dijete, posebice u prvom tromjesečju trudnoće.

Otići na čišćenje lica? U pravilu smijete. No, izbjegavajte čišćenja u kojima se rabe biljni pripravci te pilinzi koji sadržavaju glikolnu kiselinu.

Piti alkohol? Najbolje da ga u potpunosti izbjegavate.

Pušiti?Pušenje je štetno za vaše dijete jer povećava rizik od preuranjenog porođaja, pobačaja, placente previje, smanjene težine bebe pri porođaju... Također izbjegavajte i pasivno pušenje.

Koristiti se mikrovalnom pećnicom? Ne postoji istraživanje koje dokazuje da su mikrovalne pećnice štetne u trudnoći.

Jesti ribu? Neke vrste ribe sadrže visoku razinu žive koja može uzrokovati poteškoće u razvoju djeteta u trbuhu. Ograničite konzumaciju plave ribe poput morskog psa, sabljarke i tune.

Jesti sushi? Najbolje da u trudnoći izbjegavate sushi.

Piti kavu? Treba izbjegavati veće količine kofeina, no konzumacija dviju šalica kave na dan (jedna sadržava oko 150 mg kofeina) ne predstavlja opasanost. Četiri šalice kave na dan prevelika je količina kofeina u trudnoći.

Piti biljne čajeve?Mnoge biljke nisu sigurne za uporabu u trudnoći. Konzultirajte se sa svojim ginekologom.

Trčati ili džogirati? Da, ako se vaš ginekolog slaže s tim te ako kod vas ne postoji rizik od preuranjena porođaja, preeklampsije, placente previje (predležeće posteljice) ili ako nemate neuobičajena krvarenja.

Skijati, klizati, rolati? Najbolje je izbjegavati sportove i rekreaciju kod kojih postoji velika mogućnost pada.

Vježbati jogu? Joga može biti korisna tijekom trudnoće jer smiruje tijelo i um. Otiđite na prenatalnu jogu i raspitajte se što je najbolje za vaše stanje.

Voziti bicikl? Sobni bicikl bio bi idealno rješenje. Rizik od pada pri vožnji bicikla na otvorenome prevelik je.

Upotrebljavati sredstva za čišćenje u kućanstvu? Većina proizvoda za čišćenje nije opasna za trudnice. No, pobrinite se da je prostorija koju čistite dobro prozračena i da ima dobru ventilaciju. Koristite se rukavicama kako biste zaštitili kožu i uvijek pročitajte što piše na naljepnici na proizvodu koji upotrebljavate.

Bojiti dječju sobu? Zbog kemikalija i isparavanja prepustite taj posao nekome drugome.

Čistiti mačji zahod? Nije preporučljivo. Mačji izmet može prenositi toksoplazmozu, infekciju koja uzrokuje defekte pri rođenju djeteta. Ako ga već čistite, obavezno koristite gumene rukavice i nakon čišćenje dobro operite ruke.

Putovati zrakoplovom? Let zrakoplovom siguran je za vas sve do 35. tjedna trudnoće. No, najudobnije je putovati kada ste u drugom tromjesečju trudnoće. Sa sobom obavezno ponesite svoje nalaze o trudnoći.

 boja dječje sobe
Planirate li bojati zidove u dječjoj sobi najbolje je da to prepustite nekome drugome
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije