U drugom i trećem tromjesečju možda ćete osjećati neobične pokrete u trbuhu koji će se činiti kao da želi puknuti poput kokica. To vaša beba štuca u trbuhu!

Bebino štucanje u maternici mali su pokreti bebine dijafragme kada počne vježbati disanje. Dok beba udiše, amnionska tekućina ulazi u njihova pluća, uzrokujući skupljanje dijafragme u razvoju. Rezultat je štucanje u maternici, piše The Bump.

Kako izgleda fetalno štucanje i kada se javlja?

Fetalno štucanje je brz, ponavljajući pokret za koji možete reći da sigurno dolazi od bebe. Isprva ćete možda misliti da je to lagani udarac, ali onda će se dogoditi opet i opet i, da, opet. Ako obratite pozornost, primijetit ćete da ritam odražava štucanje odraslih, koje je također uzrokovano pokretima dijafragme, ali naravno u odrasloj verziji, umjesto amnionske tekućine, slijedi nalet zraka.

Prema Anne Brown, dr. med., medicinskoj direktorici službe za zdravlje žena u bolnici Inova Loudoun u Virginiji, "početak trećeg tromjesečja je kada većina žena počinje osjećati fetalno štucanje, ali na ultrazvuku se vidi već u prvom tromjesečju, kada se razvija bebina dijafragma."

ultrazvuk u ranoj trudnoći
Shutterstock 

Zašto bebe štucaju u maternici?

Za razliku od djece i odraslih, prebrzo gutanje ručka neće uzrokovati štucanje fetusa. Umjesto toga, oni su jednostavno nuspojava bebinog "isprobavanja" svih novih stvari koje može. Kada beba štuca u maternici, događa se nekoliko razvojnih prekretnica — pokazatelja da je na putu da stupi na svijet za samo nekoliko kratkih mjeseci. Evo što se događa u razvoju kada beba počne štucati u maternici:

Bebin dišni sustav: bebina sposobnost da udahne i izdiše amnionsku tekućinu, a time i štuca, dobar je znak da se dijafragma dobro razvija. Ovaj proces zapravo počinje oko 10. tjedna, iako vjerojatno nećete moći osjetiti fetalno štucanje još nekoliko mjeseci, kaže Brown.

Bebin živčani sustav: Prema ginekologinji Brandi Ring, dr. med.: "fetalno štucanje ukazuje na aktivaciju živaca koji kontroliraju dijafragmu. Oni pomažu potvrditi da su mozak i leđna moždina netaknuti i rade svoj posao. Drugim riječima, fetalno štucanje znači da beba postaje neurološki dovoljno razvijena da preživi izvan maternice". Što je svakako dobra vijest!

Bebini refleksi: Osim disanja, bebe također prakticiraju sisanje palca i zijevanje, zapravo sve one divne stvari koje će raditi kad se rode. A sve te aktivnosti mogu dovesti do štucanja, objašnjava Shar La Porte, primalja iz New Yorka.

Zašto beba u trbuhu štuca - uzroci i kako zaustaviti fetalno štucanje
Shutterstock 

Fetalno štucanje: Koliko je često normalno?

Budući da je svaka trudnoća jedinstvena, ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko često bi se trebalo ili ne trebalo dogoditi štucanje fetusa. La Porte objašnjava da se mogu pojaviti nasumično i često, ponekad nekoliko puta dnevno. Međutim, čini se da neke bebe ne štucaju mnogo, i to je također u redu, sve dok osjećate druge pokrete u svom trbuhu. Imajte na umu da ako svakodnevno brojite udarce s bebom (tj. bilježite koliko se često javlja u sat vremena u isto vrijeme svaki dan), nemojte brojati štucanje kao dio svog brojanja pokreta.

Do trećeg tromjesečja vjerojatno ste se već upoznali s bebinim pokremtima. Ovo je također vrijeme kada ćete vjerojatno doživjeti češće štucanje maternice, koje će se smanjiti kako se budete približavali trudovima. Ako se povećaju tijekom tri do četiri tjedna prije termina poroda, recite svom liječniku kako biste bili sigurni da nije problem s pupkovinom.

Kako zaustaviti fetalno štucanje?

Dok je štucanje u maternici normalno, može biti prilično ometajuće, pogotovo ako ste na poslu ili pokušavate zaspati. Ali kao što je slučaj s našim vlastitim štucanjem, ne postoji siguran način da zaustavimo štucanje bebe u maternici. Možda bi promjena položaja, hodanje i pijenje vode mogli djelovati jer svaki novi podražaj potiče bebu na promjenu pokreta.