Trudnoća donosi brojne promjene u vaš život, a jedna od njih je i položaj u kojem spavate. Kao što sigurno znate, neki položaji u trudnoći bolji su za bebu od drugih. Osim toga, kako vam trbuh raste, neki će vam postati neugodniji. Dobra vijest je da nećete morati tražiti novi položaj dok ne uđete u drugo tromjesečje, piše Bump

Evo što kažu stručnjaci kako pronaći one koji su udobni i sigurni tijekom tih devet mjeseci. 

Položaji spavanja u trudnoći 

Tri su glavna položaja za spavanje priznata od strane stručnjaka Sleep Foundation: na leđima, trbuhu ili boku. Stručnjaci za spavanje kažu da je najveća briga kod svakoga od njih kako položaj utječe na protok krvi do bebe i stišće li donju šuplju venu dok vaša maternica raste. Donja šuplja vena je velika vena koja se proteže desnom stranom vaše kralježnice i dovodi deoksigeniranu krv iz donjeg i srednje dijela tijela u desnu pretklijetku srca. Stoga je važno znati kako svaki položaj utječe na vaše dijete koje raste. 

Možete li spavati na boku tijekom trudnoće?

Spavanje na boku poznato je kao najbolji položaj za spavanje u trudnoći, navodi Sleep Foundation. Točnije, najsigurnije je na lijevoj strani. Možda se pitate zašto ne na desnoj strani? Spavanje na desnoj može uzrokovati određenu kompresiju donje šuplje vene i blokirati protok krvi do djeteta. U međuvremenu, spavanje na lijevom boku uklanja svu težinu maternice s desne strane i optimizira protok krvi, objašnjava dr. med. Sara Twogood, ginekologinja u Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu.

Isto tako, može povećati udobnost mame, dodaje ona. Uz to, ako vam je stvarno ugodnije spavati na desnoj strani tijekom trudnoće, možete koristiti jastuke kako biste poduprli maternicu da ne klizi udesno, kaže Twogood. 

Možete li spavati na leđima tijekom trudnoće?

Iako se ovo smatra jednim od najboljih položaja radi držanja, spavanje na leđima tijekom trudnoće treba izbjegavati. Između 15. i 20 tjedna trudnoće, maternica počinje biti dovoljno velika da ometa protok krvi kad spavate na leđima jer može stisnuti donju šuplju venu. Isto tako, može suziti aortu, glavnu arteriju koja nosi krv od srca do ostatka tijela, i blokirati glavni dotok krvi u vaše tijelo i placentu.

'Spavanje na leđima može smanjiti protok krvi u srce pa se majka može probuditi s osjećajem nedostatka zraka ili kao da joj srce ubrzano radi', kaže Amelia Henning, primalja u Massachusetts General Hospital. 

Možete li spavati na trbuhu tijekom trudnoće?

Spavanje na trbuhu u redu je u ranoj trudnoći, ali prije ili kasnije morat ćete se okrenuti. 

'Prije 12. tjedna možete spavati kako god želite. Mnoge žene imaju osjetljivost grudi pa mnogima nije ugodno spavati na trbuhu u ranoj fazi. Ali to je samo nelagoda, neće uzrokovati nikakvu štetu', ističe dr. Twogood. 

Henning se slaže i dodaje da je spavanje na trbuhu tijekom trudnoće u redu sve dok se trbuh stvarno ne počne nazirati, obično između 16. i 18. tjedna, ovisno o tome koliko trbuh postaje velik i koliko brzo. Nakon toga ne samo da spavanje na trbuhu postaje prilično neugodno, već postaje i nesigurno za bebu. Spavanje na trbuhu tijekom trudnoće može uzrokovati pomicanje trudničkog trbuh te pritisak na aortu i donju šuplju venu. 

'Spavanje na trbuhu ima iste negativne učinke kao spavanje na leđima', objašnjava Twogood.

Buđenje i spavanje na leđima tijekom trudnoće

Normalno je zaspati u jednom položaju i probuditi se u potpuno drugom. Stoga je mnogim trudnicama najvećih briga što učiniti kad se probudite i otkrijete da spavate na leđima. Ali ako se ipak probudite na leđima, nemojte paničariti. 

'Vjerojatno to nije trajalo dugo', kaže Henning, budući da se tijelo prilagođava kako bi izbjeglo neudobne položaje za spavanje. 

'Ako ste na leđima i u trećem tromjesečju, to će komprimirati protok krvi i učiniti da se brzo osjećate loše pa ćete se probuditi. Zbog toga neće dovoljno dugo ležati na leđima da biste ugrozili protok krvi bebi', dodala je. 

Međutim, ako se i dalje budite na leđima (ili trbuhu ili desnoj strani) i zabrinuti ste zbog toga, zamolite partnera da vas pregleda, predlaže Twogood. Ako se probudi i primijeti da spavate na leđima, može vas nježno vratiti na lijevi bok. Također biste trebali iznijeti sve nedoumice svom ginekologu. Oni vam mogu pomoći pronaći optimalne položaje za spavanje u trudnoći.

Savjeti za udobno spavanje u trudnoći

Možda će biti izazovno pronaći položaj u kojem vam je udobno, a ujedno sigurno za spavati. Međutim, dobra vijest je da se vaše tijelo može prilagoditi mirnijim položajima spavanje kako vam trbuh raste. Ali ako se to ne dogodi, možete istrenirati svoje tijelo za spavanje na boku: 

Nabavite jastuk za trudnice: Ako ste cijeli život spavali na leđima ili trbuhu, prelazak može biti težak. 

'U potpunosti preporučujem nabavu trudničkog jastuka za tijelo, i to rano. Želite optimizirati njegovu upotrebu tijekom trudnoće, igrajući se s njegovim položajima i istražujući kako vam može najbolje pomoći', kaže Twogood. 

Ako još uvijek ne možete pronaći udobnu poziciju na boku, upotrijebite jastuke za nagib. Spavanje na leđima pod kutom od 45 stupnjeva može spriječiti veliku kompresiju. 

Savijte koljena: Ako patite od boli u kukovima, nogama ili leđima tijekom trudnoće, pokušajte savinuti koljena. Također možete pokušati staviti jastuk ispod nogu, između koljena ili ispod trbuha za dodatnu potporu.

Prakticirajte dobru higijenu spavanja: Možda će vam biti lakše zaspati u novom položajuako je vaše tijelo već pripremljeno za odmor uz dobru higijenu spavanja. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ograničavanje unosa kofeina i korištenje ekrana prije spavanja. Isto tako, izbjegavajte tešku hranu i pića u večernjim satima, pridržavajte se redovitog rasporeda spavanja i pronađite načine za opuštanje i ublažavanje stresa.

Naravno, mnogo toga može izgledati lakše reći nego učiniti kada vam je teško pronaći udoban trudnički položaj za spavanje i ne možete spavati. Ali ne gubite nadu! Vjerujte da će vas vaše tijelo najvjerojatnije upozoriti ako niste u položaju za spavanje koji nije optimalan prije nego što to može naškoditi bebi. Za sva pitanja i nedoumice slobodno se obratite svom ginekologu.