Trudnoća je vrijeme kad se brojke prate: od datuma poroda do broja kilograma, mame neprestano nešto broje. Ali što ako se mama zapita koliko se razlikuju njezine brojke u usporedbi s onima drugih žena? Iako ne postoje 'normalne' brojke, ponekad može biti korisno znati nešto o iskustvima drugih žena. 

Svi želimo biti sigurni da su naše trudnoće na dobrom putu za zdrav porod, ali postoji li način da dobijemo mjerljive informacije? Pronašli smo stručne informacije o tome kako izgleda prosječna trudnoća, ali opet naglašavamo da je svaka žena i njezina trudnoća jedinstvena. 

Ovi brojevi mogu pomoći budućoj majci da razumije nešto više o svojoj trudnoći ili možda ove činjenice pružaju zanimljive nove načine da se sagleda ono što trudnica doživljava. 

Prosječno povećanje tjelesne težine je...

Pitate se jeste li dobili puno ili malo kilograma tjekom trudnoće? Prosječna žena dobije oko 11.3 kilograma tijekom trudnoće. Inače, kako se približva kraj trudnoće, tako se i dobivanje na težini smanjuje. Neke buduće mame izgube čak i nekoliko kilograma. Ako je žena na početku trudnoće vitka, smije se udebljati više nego punija žena, ali u redu je sve između 7 i 18 kilograma. Nemojte se zabrinuti ako ćete u prvim tjednima trudnoće mršavjeti više nego li se debljati, jer uzbuđenje i jutarnja mučnina utječu na želudac. 

Koliko dodatnih kalorija stvarno trebate?

Nacionalni medicinski fakultet SAD-a kaže da je ženama potrebno oko 300 dodatnih kalorija dnevno, iako se vjerojatno osjećate kao da bi vam ponekad dobro došlo puno više!

Amnio je prošlost

Amniocenteza je invazivni zahvat kojim se punkcijom kroz trbušnu šupljinu dobiva uzorak plodne vode za analizu. Dok je amniocenteza nekoć bila uobičajena (osobito kod majki starijih od 35 godina), uvođenje neinvazivnog prenatalnog testiranja dovelo je do 76 % smanjenja amnio postupaka.

Vaše će grudi dobiti oko jednog kilograma 

Trudnički dekolte i bujnije grudi je stvarnost. Prosječoj ženi se samo tijekom prvog tromjesečja poveća veličinu grudnjaka za jedan broj (oko jedan kilogram).

17 iznenađujućih činjenica o trudnoći
Shutterstock 

Jutarnja mučnina je jako učestala

Ako osjećate mučninu, niste sami: oko 70% do 80% trudnica ima jutarnje mučnine

Doktorica Carolyn Lane, liječnica obiteljske medicine, tvrdi da je malo mučnine zapravo dobar znak. 'Ako se trudnoća razvija normalno, i prisutni su svi hormoni trudnoće, gotovo je sigurno da ćete tijekom trudnoće osjećati mučninu i nagon na povraćanje. To je povezano s boljim ishodima trudnoće“, rekla je.

Upozorila je da trudnice s povraćanjem ipak trebaju biti oprezne. Prvo, moraju paziti da ne dehidriraju i da im elektroliti nisu izvan ravnoteže jer to bi moglo biti štetno. 

Kad postaju majke?

Sve veći broj žena odgađa majčinstvo pa tako prvi put rađaju s 29 godina. Mnogo je to više nego prije pedeset godina, kad su žene prvo dijete rađale s prosječno 22,6 godina.

Trajanje poroda

Porodi mogu trajati minutama ili danima, ali prosječno vrijeme koje žena provede na porodu je 8,22 sata. Osim ako iz nekog razloga ne rodite carskim rezom, sve žene prolaze kroz tri faze trudova i porođaja: porod (koji uključuje rane trudovi, aktivni porod i prijelazni trud), istiskivanje i porođaj te izbacivanje posteljice. 

Epiduralne su popularne

Bol pri porodu nije šala zato se danas više od 30% žena odlučuje za epiduralnu ili spinalnu anesteziju tijekom vaginalnog poroda. 

Za većinu žena epiduralna anestezija vrlo je učinkovita u ublažavanju porođajne boli, no prema Udruzi opstetričkih anesteziologa procjenjuje se da jedna od deset žena uz epiduralnu treba još jedno sredstvo protiv bolova.

Koliko žena doista dobije carski rez

Udio poroda dovršenih carskim rezom u Republici Hrvatskoj je u porastu te je 2021. godine iznosio 27,6% za razliku od 2020. godine kada ih je zabilježeno 26,6%.

17 iznenađujućih činjenica o trudnoći
Shutterstock 

Veća je vjerojatnost da ćete imati dječaka

U svijetu se događa više baby showera s plavom temom, ali ne toliko: na svakih 100 djevojčica rađa se 107 dječaka, globalno.

Najpopularniji dan i mjesec za rađanje

Ako je vaš termin u utorak, to bi moglo biti točno: utorak je najpopularniji dan u tjednu za rađanje. Isto tako, statistike pokazuju kako se tijekom rujna rađa velik broj beba u odnosu na ostale mjesece u godini. Možda je to posljedica hladnih zimskih mjeseci, kada se zaljubljeni češće zadržavaju u zatvorenome i vode ljubav. Ali, eto, očekujte pravi baby boom ovoga rujna.

Učestalost blizanaca

Vjerojatno dijelom zbog porasta postupaka potpomognute i umjetne oplodnje, stopa rađanja blizanaca skočila je 75% od 1980. Što više, to bolje!

Najčešća težina bebe

Koliko je zapravo velik vaš mališan? 80% beba rođenih u terminu teži između 2.6 kilograma i 3.7 kilograma

Valja naglasiti i da je svako dijete priča za sebe i da se svako dijete rađa sa svojom porođajnom težinom koju prije svega određuje datum poroda. Bebe rođene nakon termina često su veće, a one rođene ranije su manje porođajne težine.