Trudnoća mijenja žensko tijelo, ali nisu sve promjene ugodne i pozitivne poput gušće kose i onog poznatog trudničkog sjaja. Osim promjena u pigmentaciji, oticanju, hemoroidima, umora i mučnina, može doći i do nekih neobjašnjivih. Naime, u trudnoći je sasvim normalna pojava - rast nosa.

"Nikada nisam imala tako veliki nos ", "Izgledam kao druga osoba", uz ove komentare žene na TikToku pokazuju fotografije lica prije i poslije poroda. Hashtag o trudničkom nosu postao je jako popularan na društvenim mrežama.

Mama i primalja Liesel Teen na svom je TikTok profilu Mommy Labor Nurse na zanimljiv način objasnila raste li nos i zašto se to događa.

Trudnički nos pojavljuje se pred kraj trudnoće

Ova primalja i osnivačica Mommy Labor Nurse, web stranice za buduće roditelje, rekla je za Fox News Digital da iako trudnički nos nije stvarni medicinski termin ili stanje, ovaj simptom može biti značajno uočljiv kod nekih trudnica.

Objasnila je da povišene razine hormona tijekom trudnoće dovode do povećanog protoka krvi, koji se ponekad pojavljuje u nosu. “Trudnoća na svaku osobu utječe drugačije. Ne postoje dvije potpuno iste trudnoće, tako da ista osoba može imati potpuno različita iskustva u različitim trudnoćama“, rekla je te dodala da iako postoje deseci ili više simptoma koje žene mogu iskusiti tijekom trudnoće, ali je neuobičajeno da ih netko iskusi SVE."

Primalja je nadalje objasnila da svatko "drugačije reagira na hormone, tako da neće sve žene iskusiti ovaj lijepi fenomen tijekom trudnoće." Trudnički nos najčešće se pojavljuje pred kraj trudnoće, kako se povećava volumen krvi i sveukupna oteklina te nestaje nakon porođaja.

Inače, krvarenje iz nosa također može biti čest simptom trudnoće zbog hormona, dodala je. "Hormonske promjene i povećan protok krvi na određenim mjestima u vašem tijelu tijekom trudnoće izlažu vas povećanom riziku od krvarenja iz nosa tijekom trudnoće. Krvne žile u vašem nosu (baš kao i one u vašem tijelu) šire se tijekom trudnoće zbog dodatnog pritiska od povećanog volumena krvi. One su krhke i lako pucaju - to zajedno s povećanim protokom krvi čini krvarenje iz nosa prilično čestim", dodala je.

Trebate li se zabrinuti i posjetiti liječnika?

Iako ne postoji način da se spriječi povećanje nosa u trudnoći, postoji nekoliko metoda za smanjenje otekline ako do nje dođe.
To uključuje hidrataciju, odnosno povećanje unosa vode, ograničavanje konzumacije natrija i držanje nogu i stopala - podignutima. Trudnice bi trebale raditi pauze od duljeg stajanja ili nositi kompresijske čarape i udobnu obuću ako moraju stajati dulje vrijeme.

TO VIŠE NIJE MOJE TIJELO! Donosimo 7 promjena u trudnoći koje vam se neće svidjeti

"Najčešća fiziološka promjena je upala sluznice nosa i sinusa, uzrokovana širenjem krvnih žila uslijed hormonalnih promjena tijekom trudnoće", rekao je ginekolog dr. Iran Bornstein za today.com. "To može dovesti do oticanja, začepljenja, krvarenja iz nosa, a u nekim slučajevima i veće nelagode. Kod nekih trudnica nos može izgledati punije i imati drugačiji oblik nego inače."

Ove promjene također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa, česta nazalna kongestija, upala nosnog tkiva (tj. trudnički rinitis) te povećana proizvodnja sekreta.

Nijedan od ovih simptoma ne bi vas trebao zabrinjavati, kažu liječnici, a nos bi se trebao vratiti u normalnu veličinu šest tjedana nakon poroda .

Ako vam se čini da vam se nos prilično povećao, krvarite iz nosa ili vam stopala i ruke brzo otiču, trebali biste posjetiti liječnika. Oticanje može biti i simptom preeklampsije, a ostali simptomi koji se javljaju su krvni tlak viši od 140/90, proteinurija, bolovi u gornjem dijelu trbuha, glavobolja, mučnina, problemi s vidom, edemi, kao i naglo debljanje zbog zadržavanja tekućine u tijelu.

Naravno, ako imate simptome koji vas zabrinjavaju, najbolje je da posjetite liječnika.