Izvanmaternična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan maternice, najčešće u jednom od jajovoda. Kako embrij raste, može uzrokovati pucanje jajovoda ako se ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme. To se zove ruptura izvanmaternične trudnoće, a rezultira opasnim unutarnjim krvarenjem.

Izvanmaternična trudnoća javlja se u do 1,4% svih trudnoća, što znači da će otprilike jedna do dvije trudne žene od njih sto imati izvanmaterničnu trudnoću. Važno je znati da izvanmaternična trudnoća nije održiva, što znači da se ne može razviti u zdravu trudnoću ili bebu, te se trudnica mora liječiti kako bi se izbjegle komplikacije potencijalno opasne po život, navodi Parents.

Evo što bi trudnice trebale znati o rupturiranoj izvanmaterničnoj trudnoći.

Simptomi rupture izvanmaternične ili ektopične trudnoće

Ako imate izvanmaterničnu trudnoću, možete osjetiti iste rane simptome trudnoće kao i u tipičnoj trudnoći, poput mučnine, umora i osjetljivosti dojki. Znakovi da je trudnoća izvanmaternična najčešće se razvijaju šest do osam tjedana nakon zadnje menstruacije, ali se mogu pojaviti tijekom prvog tromjesečja. Ovi simptomi uključuju:

 • Grčevi ili bol na jednoj strani ili u donjem dijelu trbuha
 • Nepravilno vaginalno krvarenje ili točkasto krvarenje
 • Bol tijekom spolnog odnosa
 • Ubrzan rad srca

Ako se ovi simptomi prepoznaju i liječniku je prepozna, najčešće se može dijagnosticirati prije nego što pukne. Međutim, više od 50% osoba s izvanmaterničnom trudnoćom nema nijedan od ovih simptoma prije nego što dođe do rupture. 

Izvanmaternična trudnoća i ruptura jajovoda simptomi, uzroci, komplikacije, liječenje
Shutterstock 

Kako prepoznati bol uzrokovanu izvanmateričnom trudnoćom? 

Bolovi u trbuhu mogu biti alarmantni tijekom svih faza trudnoće. Ali kada se ovaj simptom pojavi rano u prvom tromjesečju, mogao bi signalizirati ektopičnu trudnoću.

'Izvanmaternična trudnoća je trudnoća koja se javlja bilo gdje osim unutar maternice. Najčešće mjesto je jajovod, ali rijetko može biti na drugim mjestima poput jajnika ili vrata maternice', kaže dr. med. Tracy Anderson, ginekologina na Kaiser Permanente u Lakewoodu.

Ektopična trudnoća ne može se iznijeti do kraja. Ako se ne liječe, mogu dovesti do pucanja jajovoda, unutarnjeg krvarenja i moguće smrti majke. Zato je važno prepoznati znakove i simptome boli u izvanmaterničnoj trudnoći.

Kada počinje bol u izvanmaterničnoj trudnoći?

U početku uzrokuju normalne simptome trudnoće poput osjetljivosti dojki, mučnine i izostanka menstruacije. Ali nakon nekoliko tjedana, mnoge će osobe s izvanmaterničnom trudnoćom razviti vaginalno krvarenje i bolove u trbuhu, iako polovica dolazi bez neobičnih simptoma, kaže dr. Anderson.

Obično se dijagnosticira nakon 6 do 8 tjedana trudnoće, prema dr. med. Marku D. Levieju, profesoru ginekologije i ženskog zdravlja na Medicinskom fakultetu Albert Einstein. Ali napominje da postoje iznimke od pravila. Na primjer, ako se izvanmaternična trudnoća dogodi negdje izvan jajovoda (kao što je ožiljak od carskog reza), simptomi se mogu pojaviti kasnije.

Vrste boli u izvanmaterničnoj trudnoći

Bolovi u trbuhu

Najčešći simptomi izvanmaternične trudnoće su krvarenje ili točkasto krvarenje tijekom prvog tromjesečja i bolovi u trbuhu, kaže dr. Levie. Bol se obično pojavljuje u donjem dijelu trbuha ili u području zdjelice, često lokalizirana na jednoj strani tijela. Može se biti tupa ili grčevita, kontinuirana ili raspršena, a može se pogoršati s kretanjem. Kako izvanmaternična trudnoća napreduje, bolovi u trbuhu mogu postati jaki i oštri. Također možete imati mučninu, proljev i bol u crijevima.

Bol u ramenu

U kasnijim fazama jajovod može puknuti. Unutarnje krvarenje može se nakupiti ispod dijafragme, što dovodi do iritacije živaca. To često uzrokuje bolove u ramenu i vratu. Ako sumnjate da se to događa, odmah potražite liječničku pomoć.

Druge vrste boli u izvanmaterničnoj trudnoći

Uznapredovale ektopične trudnoće također su povezane s vrtoglavicom, slabošću i nesvjesticom. Važno je odmah potražiti liječničku pomoć ako primijetite ove simptome.

Ako ste u ranoj trudnoći i primijetite da uopće imate bilo kakve znakove izvanmaternične trudnoće, puknute ili ne, posjetite liječnika radi pregleda. Imajte na umu da je ruptura izvanmaternične trudnoće zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ako ste u nedoumici je li to ono što se događa, svakako posjetite liječnika, i to odmah.

shutterstock_196294139.jpg
Shutterstock Ako napravite test i on bude pozitivan, a osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate dobro, obavezno posjetite liječnika

Uzroci rupture izvanmaternične ili ektopične trudnoće

Određene osobe mogu biti izloženije većem riziku od izvanmaternične trudnoće od drugih. Prethodno oštećenje jajovoda smatra se uzrokom većine izvanmaterničnih trudnoća. Ožiljci u jajovodu sprječavaju normalan prolaz oplođenog jajašca kroz jajovod i u maternicu. Studije pokazuju da je rizik od izvanmaternične trudnoće veći kod osoba koje prošle:

 • Liječenje neplodnosti
 • Prethodnu izvanmaterničnu trudnoću
 • Operaciju jajovoda
 • Podvezivanje jajovoda
 • Probleme s jajovodima ili bolesti
 • Izloženi dietilstilbestrolu (odnosi se samo na osobe rođene 1971. ili ranije, jer je tada lijek povučen s tržišta)
 • Zatrudnjeli tijekom korištenja intrauterinog uloška (spirala)
 • Povijest spolno prenosivih bolesti
 • Puknuće slijepog crijeva
 • Povijest upalne bolesti zdjelice
 • Ožiljke od endometrioze
 • Više seksualnih partnera.

Dijagnoza rupture ektopične trudnoće

Testovi za prepoznavanje izvanmaternične trudnoće, bez obzira na to je li došlo do rupture ili ne, mogu uključivati:

 • Test za trudnoću
 • Ultrazvuk
 • Test specifičnih razina hormona trudnoće u krvotoku
 • Uzorak tkiva maternice uzet kroz postupak poznat kao dilatacija i kiretaža 
 • Laparoskopska kirurgija za pregled unutarnje strane abdomena.
ultrazvuk, rana trudnoća

Liječenje izvanmaternične trudnoće

Ektopične trudnoće nisu održive i zahtijevaju uklanjanje embrija iz jajovoda ili bilo gdje gdje je implantiran izvan maternice. Preko 95% izvanmaterničnih trudnoća događa se u jajovodima, a s rastom fetusa trudnoća bi pukla bez medicinske intervencije.

Mogućnosti liječenja izvanmaternične trudnoće uključuju ekspektativnu, medikamentnu i kiruršku.

Ekspektativna se prati i ako se nivo beta HCG-a pada u dva mjerenja s razmakom od dva dana, moguće je samo čekati da trudnoća sama odumre, uz nadzor pacijentice.

Medikamentozno liječenje se provodi injekcijama metotrexata, tako da se uništi trudnoća. Međutim, tako se može liječiti pacijentice koje nemaju znakova pucanja. 

Kirurški zahvat je potreban ako je izvanmaternična trudnoća pukla kako bi se popravila eventualna oštećenja. Tada se uklanja  embrij, a u nekim slučajevima mora se odstraniti i jajovod. U slučajevima rupture izvanmaternične trudnoće gdje je izgubljeno puno krvi, može biti potrebna transfuzija krvi. Hitno liječenje također može zahtijevati početnu stabilizaciju kisikom, tekućinom i podizanjem nogu iznad razine srca.

Potencijalne komplikacije

Moguće komplikacije ili dugoročni učinci izvanmaternične trudnoće ovise o mnogim čimbenicima. Prva briga je krvarenje, budući da su trudnice u opasnosti od krvarenja do smrti ako se hitna pomoć ne pruži na vrijeme. 

Također je normalno biti tužan i tugovati zbog gubitka izvanmaternične trudnoće kao što biste to učinili i zbog bilo kojeg oblika pobačaja. Prirodno je osjećati se šokirano, ljutito ili krivo, osobito ako ste pokušavali zatrudnjeti. Također je u redu osjećati se dobro. Obratite se svojoj obitelji i prijateljima za emocionalnu podršku ako vam je potrebna. Stručno savjetovanje također može biti od pomoći.

Otprilike 70% osoba koje su imale izvanmaternične trudnoće mogu ponovno zatrudnjeti bez pomoći, čak i ako se jajovod izgubi operacijom. Postoji rizik od ponavljanja izvanmaternične trudnoće između 10% i 20% vremena. Ako ponovno zatrudnite, vaš će liječnik za prenatalno liječenje vjerojatno preporučiti pažljivo praćenje tijekom rane trudnoće kako bi se potvrdilo gdje se embrij implantirao.