Prema Američkom fakultetu opstetričara i ginekologa, plivanje je jedan od najsigurnijih oblika vježbanja tijekom trudnoće. No to ipak ne možemo reći za sve vodene aktivnosti kao što su skijanje na vodi, ronjenje i podvodno ronjenje, koji nose povećani rizik od ozljeda.

Plivanje je jedan od rijetkih oblika vježbanja koji je odobren i tijekom medicinski potpomognute oplodnje (IVF), a zbog značajnih zdravstvenih prednosti, koje ono pruža, a da pritom ne postavlja visoku razinu stresa na tijelo. Ako ste zabrinuti da će tijekom IVF-a vaši mišići oslabjeti zbog smanjene aktivnosti, plivanje je siguran način održavanja mišićne mase.

Plivanje je dobro i za jačanje kapaciteta pluća, a prednost plivanja je i u tome što se njime možete baviti i u visokoj trudnoći.

Stručnjaci ipak savjetuju da se prije nego što krenete s ovom aktivnošću posavjetujete s liječnikom. Naime, iako se plivanje općenito smatra sigurnim tijekom trudnoće, liječnici ga ne preporučuju trudnicama s određenim medicinskim stanjima ili trudnicama kod kojih je došlo do komplikacija u trudnoći.

Budite svjesni rizika

Kada idete na plivanje, važno je plivati samo u područjima za koja znate da su sigurna. Imajte na umu da biste se mogli umoriti puno brže nego prije trudnoće pa nemojte plivati daleko od obale ili plaže. Također, vodite računa i o plimi i oseki, a dobro je provjeriti i čistoću vode prije plivanja.

Pripazite na temperaturu vode

Tijekom trudnoće izbjegavajte plivanje u toploj vodi jer to može povećati vašu tjelesnu temperaturu. Za trudnice je važno da temperatura njihova tijela ne iznosi više od 39 °C pa se trudnicama ne preporučuje kupanje u jakuziju, na izvorima vruće vode, kao i korištenje jako toplih kupki za opuštanje.

Osobito u prvom tromjesečju, nagli porast tjelesne temperature, kao posljedica ulaska u vruću vodu, mogao bi dovesti do problema pri porodu, ili potencijalnog pobačaja, pa je važno da ovu preporuku shvatite ozbiljno.

Također, trudnicama se preporučuje da izbjegavaju kupanje u hladnom jezeru, pa čak i moru za vrijeme hladnog vremena, budući da niska temperatura može izazvati šok za tijelo ili dovesti do razvoja nekih bolesti, a oboje nije dobro za vašu bebu u razvoju.

Nemojte se previše naprezati

Vježbanje u vodi može biti odlična gimnastika tijekom trudnoće jer postoji mali rizik od pada, a voda i umiruje trudničke bolove koje osjećaju mnoge žene. No pazite da ne pretjerate.

Ako se preforsirate, plivanje može postati nesigurnom aktivnošću. Stručnjaci savjetuju da odmah prestanete plivati ako počnete osjećati mučninu, postane vam prevruće ili osjetite vaginalni iscjedak, krvarenje ili bol u trbuhu i/ili zdjelici. Najidealnije je plivati oko 30 minuta tri do pet puta tjedno.

Smiju li trudnice plivati i kupati se u bazenu i moru
Shutterstock 

Šteti li trudnicama klor?

U javnosti se često govori o nusproizvodima u kloriranoj vodi, koja je potencijalno štetna i može uzrokovati probleme za trudnicu i dijete, ali stručnjaci kažu kako za to ne postoje uvjerljivi dokazi.

Istraživanje Study Trusted Source iz 2010. godine pokazalo je da kemikalije za čišćenje u bazenima nemaju nikakav utjecaj na ishod poroda. Dapače, žene koje su tijekom trudnoće redovito plivale u bazenu, imale su blago smanjen rizik od prijevremenog poroda, ili rođenja djeteta s urođenim malformacijama, u usporedbi s onim ženama koje se tijekom trudnoće nisu bavile nikakvom aktivnošću.

Koje su prednosti plivanja tijekom trudnoće?

Tjelovježba se općenito potiče tijekom trudnoće budući da održava tijelo zdravim i priprema ga za napor koji mu predstoji. Osim općih koristi od tjelesne aktivnosti, postoji i nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali plivati tijekom trudnoće:

 • Plivanje je vježba niskog utjecaja zbog čega će vam biti zahvalne vaše kosti i zglobovi. Također, plivanjem ćete s tijela maknuti i dio pritiska koji uzrokuje dodatna težina tijekom trudnoće.
 • Nakon što provedete neko vrijeme plivajući, mogli biste i bolje spavati. Budući da trudnice u različitim periodima trudnoće mogu imati problema sa spavanjem, ovu korist plivanja ne bi trebalo zanemariti.
 • Voda, također, puno može pomoći i za olakšavanje boli, osobito kada, zbog povećanja tjelesne težine, dođe do oticanja tijela ili osjećaja nelagode zbog debljanja. Čak i za vrijeme poroda, korištenje tuša, kade ili bazena može vam ublažiti bol koju ćete osjetiti.
 • Plivanje je dobro i za neurološki sustav vaše nerođene bebe. Istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je da plivanje može zaštititi plod od hipoksično-ishemične ozljede mozga i raznih neuroloških problema, ali da bi se to dokazalo, potrebno je provesti dodatna istraživanja.
Smiju li trudnice plivati i kupati se u bazenu i moru
Shutterstock 

Savjeti za plivanje tijekom trudnoće

Odlučite li plivati tijekom trudnoće, evo nekoliko savjeta kako tu aktivnost učiniti što ugodnijom:

 • Obucite prikladan kupaći kostim.
 • Kako trudnoća napreduje, mijenjat će se i veličina te oblik vašeg tijela. Nije ugodno plivati u kostimu koji vam je premalen pa za plivanje nabavite ugodan kostim.
 • Pazite kako hodate kad ulazite u vodu.
 • Mjesta na kojima se ulazi u vodu i izlazi iz nje često znaju biti jako skliska. Pažljivo hodajte da ne padnete. Jednako oprezni budite i u garderobi jer od vode, koja se cijedi s kupača, i tamo pod zna biti jako sklizak.
 • Izbjegavajte jako sunce.
 • Ako se kupate na otvorenom, koristite kremu za sunčanje širokog spektra s minimalno SPF 30. Kremu, svakako, nanesite više puta dnevno. Uz to, izbjegavajte izlaganje suncu u razdoblju između 10 sati i 16 sati.
 • Ostanite hidratizirani.
 • Čak i ako niste žedni, još uvijek možete biti dehidrirani dok plivate. To što ste okruženi vodom može vas navesti na pomisao da niste žedni, a vi to zapravo jeste. Izbjegavajte alkoholna pića ili pića bogata kofeinom koja potiču dehidraciju.
 • Uvijek plivajte u paru.