Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremne za porođaj kakav želite?

Da biste proveli plan porođaja kakav želite, potrebno je dobro se pripremiti. Evo korisnih savjeta na tu temu

Rođenje djeteta je vjerojatno najveći događaj u obitelji i stoga zahtijeva dobru i detaljnu pripremu kako bi ostao u što ljepšem sjećanju. Iako ne možete u potpunosti imati pod kontrolom cijeli tijek porođaja, puno toga možete napraviti da cijela priča bude što ugodnija za vas i bebu (ili bebe). Evo nekoliko savjeta koje su sastavile iskusne mame i koji vam u tome mogu pomoći:

1. Educirajte se

Jedna od neželjenih stvari je da vas tijekom porođaja uhvati panika zbog neznanja. Važno je da si uzmete vremena i doznate što vas sve očekuje na porodu, proučite kako se nositi s boli i kako je iskoristiti na najbolji način. Čitajte, pitajte, idite na tečajeve. Ne samo one kratke iz bolnice ili Domova zdravlja, već i na one namijenjene dubljem razumijevanju što žena i dijete prolaze tijekom porođaja.

2. Imajte pouzdanog ginekologa

Ako vaš primarni ginekolog nije raspoložen za odgovaranje na sva vaša pitanja, tijekom trudnoće nađite onoga kojemu to neće biti problem. Povežite se s primaljama koje vam također mogu biti izvrsna podrška. To mora biti osoba u koju imate povjerenja, uz koju se osjećate ugodno i koja zna odgovore na vaša pitanja. Na žalost, ne znaju ni svi stručnjaci sve, puno ovisi o tome koliko se dodatno angažiraju oko vlastite edukacije. Osobito ako želite potpuno prirodni porođaj, a oni s takvim možda često nemaju dovoljno iskustva. Ako se pritom radi o ginekologu u rodilištu u kojem želite roditi, tim bolje. Važno je da se poštuju vaše želje, jasno, ako s porođajem sve protječe u redu.

3. Ostanite zdravi

Vježbajte tijekom trudnoće vježbe primjerene vašem stanju i pripazite na prehranu. Ako osjetite čudne porive za jedenjem slatke, kisele, gorke ili neke druge hrane u većim količinama, zaustavite se i zapitajte što vam tijelo želi reći. Obično je u igri manjak određenog vitamina, minerala, stoga provjerite s liječnikom krvnu sliku. Sad jednostavno nije vrijeme da se okružite nezdravom i prekaloričnom hranom koju ne uspijevate “potrošiti” svakodnevnom aktivnošću. Pratite stanje na vagi, no nemojte se plašiti novih kilograma. Oni su dobrodošli u umjerenoj količini :) I otići će nakon porođaja lakše ako ih se ne nakupi prekomjerno.

Redovita tjelovježba i šetnje u prirodi smanjuju trajanje porođaja i održavaju vašu bebu zdravom. Ne izlazite na mjesta gdje se puši, ne slušajte one koji vam kažu da povremena kapljica dobrog vina nije štetna, jer očito nisu najbolje proučili utjecaj čak i malih količina alkohola na plod.

4. Uključite partnera

Kad ga već imate, nemojte ga ostaviti isključenog iz ovog posebnog razdoblja svog života. Sigurno ne želite da se osjeća kao “outsider”, stoga čak i ako vas stalno ne ispituje za detalje koliko puta se beba pomakla danas ili trebate li masažu stopala (sretne one koje dobiju to pitanje!), pričajte mu o promjenama koje osjećate, čega se plašite, što vas raduje, pitajte ga za mišljenje oko nabave opreme za bebe, preinaka u stanu kako biste se svi ugodnije osjećali. S druge strane, ne moraju ni sve teme biti vezane isključivo uz dijete. Iako se puno toga mijenja, sve uobičajene vaše teme, ne moraju automatski nestati. Promjena je ionako sasvim dovoljno. I da, nemojte se ustručavati tražiti kratku masažu stopala :)

5. Planiranje, planiranje

Ako želite imati svoj plan porođaja, proučite kako se piše, pročitajte na internetu primjere već postojećih i prilagodite ih svojim željama i mogućnostima. Neka vam u tome pomogne netko tko je već rađao, po mogućnosti u istom rodilištu, pa dobro poznaje uvjete. Uostalom, otiđite i dogovorite razgovor s nekom od primalja u rađaonici, nije to tako neizvedivo kako se čini. Neka vam ginekolog preporuči kome da se javite. Čak i ako ne bude sve išlo po planu, ići će bar nešto ako ga imate jer svojim potpisom to tražite i mora vam biti omogućeno prema Zakonu o pravima pacijenta. I s tim zakonom se prethodno sprijateljite. Presudno je znati svoja prava.

Ovisno o tome koliko su bile ustrajne, žene bi dobile to što su tražile. A da bi bili ustrajni, morate biti dobro informirani i znati što i zašto to želite. U suprotnom vas i najmanja sugestija nekog od bolničkog osoblja može navesti da sve promijenite. Ovo ne znači da slijepo inzistirate na svojem ako tijek porođaja ne ide dobro i nešto se ozbiljno zakompliciralo.

Porođaj je počeo

  • Budite odlučni oko onoga što želite Ako želite epiduralnu, tražite je unaprijed i informirajte se o njenim dobrim i lošim stranama. No ako želite prirodni porođaj, onda neka zaista bude prirodan. Sumnje i nesigurnost nepoželjni su tijekom porođaja, stoga ih riješite prije nego trudovi krenu. Nakon donošenja konačne odluke, prepustite se toj odluci u cjelosti i imajte u nju povjerenja. To je potrebno i vašem djetetu i vama. S druge strane, ako u rodilištu vide da niste sigurno u to što želite, mogu to okrenuti na način da sebi olakšaju i odlučuju umjesto vas. A to je vaš porođaj, ne njihov.
  • Sjetite se odmoriti između trudova Porođaj je naporan posao i katkad zaboravimo na odmor između trudova. Možda bol neće sasvim nestati između trudova, ali će se svakako smanjiti. Dovoljno da uzmete zraka i osvijestite svoje disanje i odmorite naratko. Ne znate koliko će porođaj trajati pa je svaka sekunda odmora važna. Osoba koja je s vama na porođaju neka vas na to podsjeti.
  • Imajte povjerenja u svog partnera na porođaju Bez obzira na to koga ste odabrali da vas prati na porođaju, to mora biti osoba od povjerenja. Osoba koja će vam pomoći da budete fokusirani, da vas vodi kroz trudove i drži za ruku ili što god vam najviše odgovara. Bolovi mogu omesti rodilju, pa je mudro imati partnera kojeg neće zbuniti sve što vam se događa. Dogovorite znakove komunikacije unaprijed, budite slobodni ponašati se kako vam najviše odgovara znajući da vas ta osoba zbog toga neće osuđivati, već vas ohrabrivati u svemu što vam olakšava bol, ali i poštuje plan vašeg porođaja i ohrabruje da ga se nastavite pridržavati.
  • Iskušajte različite položaje Možda će vam odgovarati, možda ne, ali ako ih ne isprobate, nećete znati postoji li neki položaj u kojem se bolje osjećate tijekom trudova. Samo nemojte ležati na leđima jer to je najgori mogući položaj. Neke iskušajte već kod kuće dok trudovi nisu još tako intenzivni.
  • Uskočite u kadu dok još možete Ako trudove odrađujete kod kuće, što je nekako najpraktičnije jer ste na svom terenu, iskoristite prednosti tople vode za opuštanje. Jednako dobro će poslužiti i tuš.
  • Zapamtite da je ovo vaš porođaj Ako vas osoba s kojom ste na porođaju počne iz nekog razloga nervirati ili se uz nju ne osjećate tako ugodno kako ste mislili da će biti, imate se pravo predomisliti i zamoliti je da ode. Zadnje što vam treba je netko tko vam otežava porođaj. Nitko to ne bi trebao shvatiti osobno, a nekome će možda i laknuti zbog te odluke.
  • Slušajte svoje tijelo Vaše vam tijelo govori mnogo o onome što vam se događa. Vjerojatno ćete sami najbolje osjetiti kad je vrijeme za “tiskanje” bez da vam se to kaže. Samo dišite i pratite što vam impulsi iznutra govore. No, ako to i ne osjetite, ne brinite, dijete ćete uskoro ugledati, a primalja će vam pomoći da izgon prođe što je lakše moguće.

Želimo vam prelijepo iskustvo porođaja koje ćete još mjesecima ili godinama s ponosom prepričavati! Uživajte u prvom susretu s bebom i čestitajte joj jer je i ona odradila vrlo odgovoran i nimalo lak posao i zaslužuje pohvale, poljupce i zagrljaje.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije