Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počnite uzimati folnu kiselinu prije začeća

Planirate li trudnoću počnite uzimati folnu kiselinu. Što prije započnete, to bolje.

 folna kiselina

Odlučili ste se za bebu i razmišljate kako se najbolje pripremiti? Osim ostavljanja svih poroka, cigareta i alkohola, te brige o prehrani, važno je uzimati i folnu kiselinu.

Na početku trudnoće se od jedne stanice koja se počne intenzivno dijeliti u kratkom roku razvije i do 100 milijardi stanica koliko embrio ima sa samo tri tjedna trudnoće. Tada se već stvorila struktura na kojoj će se zasnovati centralni živčani sistem embrija. U tom trenutku je za taj razvoj potrebna folna kiselina.

Tko može prije začeća početi uzimati folnu kiselinu u prednosti je. Žene koje su prestale s kontracepcijskim tabletama radi začeća, mogu je odmah početi uzimati nakon ostavljanja tableta. Dnevna potreba folnom kiselinom je 400 mikrograma, a u trudnoći potrebe rastu na oko 600 do 800 mikrograma dnevno. Budući da tijelo ne može samo proizvesti ovaj vitamin, potrebno ga je unositi u tijelo putem hrane.

Folna kiselina se nalazi u jetri i zelenom povrću, kao što je špinat, brokula ili prokulice, cvjetača, žumance, šparoge, mahunarke, integralne žitarice. I voće sadržava folnu kiselinu i to posebice naranče, banane, mango. Folna kiselina je topiva u vodi i osjetljiva na visoku temperaturu pa treba pripaziti kod kuhanja. Najbolje je koristiti svježe namirnice i pojesti ih sirove jer stajanjem, skladištenjem i termičkom obradom folna kiselina propada.

Jesu li preparati folne kiseline važni?

Budući da je folna kiselina jako osjetljiva, gotovo je nemoguće unijeti dovoljne količine tijekom trudnoće samo hranom. Da biste u tome uspjeli , morali biste  posjeti 16 naranča dnevno. Zato su preparati folne kiseline za preporučiti jer lako nadomještaju potreban vitamin u tijelu.

Foto: Thinkstock

Najnovije