Riječ o komplikaciji od koje obolijeva oko pet do osam posto svih budućih majki. Slovo E označuje edeme (nakupljanje vode u tkivu). B označuje proteinuriju (pojavu bjelančevina u urinu), a slovo H označuje hipertenziju (privremeno povišeni krvni tlak iznad 140/90). Svaki simptom za sebe može predstavljati prvi znak te bolesti koja je ranije bila poznata kao trudnički otrov, a danas je još nazivaju preeklampsijom ili trudničkim visokim tlakom.

Što uzrokuje gestozu, još nije u potpunosti dokazano. Ona nije ”trudnički otrov”, kako se to smatralo još prije nekoliko godina i ne uzrokuju je bakterije ni virusi. Također nije riječ samo o jednom uzroku. Majke koje očekuju blizance i žene koje su već prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa imaju većo rizik za pojavom ove komplikacije.

Pripadate li vi rizičnoj skupini? Sve se više proučava utjecaj genetike na razvoj gestoze. Tako se doznalo da je trudnica, čija je majka patila od gestoze, izložena 25 posto većem riziku da i sama od nje oboli. Ako su oboljele i majka i sestra, ta je mogućnost već 35 do 40 posto. Slučajevi EPH gestoze u očevoj obitelji također predstavljaju faktor rizika – tu se doduše ne mogu navesti tako precizni postoci rizika. Bolesti uz to pogoduju i stres te psihička opterećenja tijekom trudnoće.

Liječnici smatraju da bi razlog pojave ove komplikacije mogla biti sama posteljica, u slučaju da prijeti manjkavo opskrbljivanje bebe u trbuhu, posteljica poveća dotok krvi kroz pupkovinu, a samim tim i krvni tlak u tijelu majke što je jedna mjera pomoći bebi. No, znanost još nije dovoljno jasno objasnila zašto dolazi do gestoze. Liječnici danas znaju da se EPH gestoza u mnogim slučajevima može spriječiti i usporiti jer su uočili da oboljele žene često jednostavno pate od akutnog manjka hranjivih tvari. To potvrđuju i neka novija znanstvena istraživanja koja govore o važnosti uravnotežene prehrane. Razumni obroci važna su mjera za sprečavanje komplikacija u trudnoći.

Važna je prehrana bogata bjelančevinama Posebno važnom hranjivom tvari za majku i dijete liječnici  smatraju bjelančevine kojima se organizam opskrbljuje iz mlijeka, jaja, sira, ribe ili biljnih bjelančevina kao što su plodovi mahunarki, orasi, žitarice, sjemenke i integralna riža. Da bi  se iskoristile bjelenčevine, prehrana trudnice treba sadržavati i ugljikohidrate (najbolje iz integralnih žitarica). Nedostaje li organizmu buduće majke bjelančevina, on poseže za rezervama – što je prvi znak upozorenja.

Što možete učiniti kada prijeti gestoza Gestoza često započinje nakupljanjem vode u tkivu, trudnice se žale na natečena stopala i ruke, podbuhlo lice, iznenadno debljanje. Ranije su ti simptomi često pogrešno liječeni pa se trudnicama savjetovalo da izbace vodu iz tijela. Trebale su izbjegavati sol ili je uopće ne jesti, uvesti dane kada mogu jesti samo rižu ili voće te piti čajeve za odstranjivanje vode iz organizma.

No, bez obzira što medicina danas zna da su takve preporuke loše i opasne, poneka trudnica i danas se susretne s takvim preporukama svojeg liječnika. Naime, odricanjem od vode i soli krv trudnice i dalje se zgušnjava, sve sporije teče krvnim žilama. Da bi krv uopće još mogla teći, organizam neprestano mora povećavati krvni tlak. Usprskos tome u posteljicu više ne dolazi dovoljno hranjivih tvari, beba nedovoljno opskrbljena. Na kraju se u najgorem slučaju pojavljuju prijevremeni porođaj ili HELLP sindrom koji se često manifestira kroz snažne bolove u gornjem dijelu trbuha i leđima.

U slučaju ove komplikacije koja je potencijalno smrtonosna i za majku i za dijete (H=hemoliza, što znači: propadanje crvenih krvnih tjelešaca; EL= povišeni funkcionalni jetreni testovi; LP= Low Platelet count, sniženi trombociti koji zgušnjavaju krv) trudnoća se odmah završava carskim rezom. Danas se doduše, ako je bolest dovoljno rano dijagnosticirana, nastoji održavati trudnoću što je duže moguće, koliko god to opskrbljivanje djeteta dopušta.

Foto: Thinkstock