Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravom prehranom protiv trudničke anemije

Anemija ili smanjena koncentracija hemoglobina u krvnim stanicama javlja se čak kod 90 posto trudnica. To se ustvari događa zbog povećanja volumena krvi (plazme) i ujedno smanjenja koncentracije raznih tjelešaca koje se nalaze u ...

 anemija u trudnoći

No, to ne znači da se takvom stanju treba prepustiti. Krv siromašna hemoglobinom teže opskrbljuje kisikom stanice u organizmu, a i sami znate što se tada događa. Manjak kisika osjetit će i dijete. To ni u kojem slučaju nisu idealne okolnosti za razvoj ploda. Anemija u trudnoći može prouzročiti neugodne posljedice: postoji veća opasnost od krvarenja i upale nakon porođaja. Zbog toga anemiju treba na vrijeme liječiti. U pravilu snižena razina hemoglobina u krvi govori o nedostatku željeza u organizmu.

Anemija je katkad povezana i s poremećajem apsorpcije drugih elemenata u tragovima u probavnom sustavu. Pravi uzrok može se utvrditi nakon krvnih pretraga kojima će se utvrditi vrijednost željeza.

Ako je anemija povezana s nedostatkom željeza, trebat će ga nadoknaditi namirnicama koje ga sadrže u većim količinama (meso, cikla, cvjetača, brokula, jetrica). Uz ove namirnice je iznimno važno uzimati i namirnice s vitaminom C koji pospješuje apsorpciju željeza.

Liječnik obično savjetuje uzimanje dodatnih preparata koji sadrže željezo. Tu potrebu za željezom biste mogli nadoknaditi i uzimajući vitaminske preparate za trudnice koje obično sadrže i određene količine željeza.

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije