Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nosim blizance? Što sad?

Ginekolog vam je na ultrazvučnom pregledu obznanio nevjerojatnu novost: u vašem trbuhu ne kuca samo jedno, već dva mala srdašca. Ili čak tri... Jeste li spremni za takvo iznenađenje?

 blizanci

Dok će nekim ženama vijest o tome da nose blizance biti prilično šokantna u prvom trenutku, neke će se veseliti dvostruko. Mnogi čimbenici o tome ovise, no u svakom slučaju naviknut će se na tu činjenicu i htjele-ne htjele, prihvatiti je kao normalnu. No kakve su zapravo osobitosti blizanačke trudnoće? Liječnici smatraju da bi trudnica koja nosi bliznce trebale na kontrole dolaziti češće nego trudnice s jednim plodom. Naime, ženski je organizam predodređen za iznašanje jednog djeteta tijekom jedne trudnoće, zbog čega se katkad događa da oba djeteta ne dobivaju jednaku količinu kisika i hranjivih tvari, tijesno im je u maternici, a to povećava rizik od komplikacija. Naravno, nećete sad odmah o tome početi promišljati i prepustiti se strahu da se to i vama ne dogodi, već ćete to prihvatiti kao informaciju. Radije se veselite što ćete jednim porođajem dobiti dvostruki dar i dodatno veselje u kući.

Koliko vas je unutra?

Dijagnosticiranje višeplodne trudnoće moguće je već u ranoj trudnoći. Ultrazvukom se može otkriti prisutnost plodnog jajašca između 8 i 12 tjedna, međutim, rezultati na tim prvim pregledima nisu konačni. Događa se da su plodovi tako smješteni da jedan pokriva drugog, a ako se i uoče dva ploda ne znači da se oboje jednako razvijaju. U prvom tromjesečju oko 15 do 20 posto višeplodnih trudnoća prijeđu u jednoplodnu na račun odumiranja jednog ploda. Ono se prestane razvijati i ostaje u maternici sve do porođaja.

Učestalost višeplodne trudnoće

Današnji podaci govore o omjeru 1:50, što znači da je svaka 50. trudnoća višeplodna. Razlog tome je najčešće hormonska terapija jer žene danas puno više traže pomoć pri reprodukciji. Osim toga, poznato je da su žene nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva plodnije i veća je vjerojatnost blizanačke trudnoće (najčešće u prvih nekoliko mjeseci nakon prestanka uzimanja pilula). Također, u slučaju izvantjelesne oplodnje oplođuje se nekoliko jajašaca kako bi se povećala vjerojatnost začeća. Na to hoće li žena roditi jedno ili više djeteta utječu i nasljedna svojstva, uglavnom po majčinoj liniji. Stručnjaci su dokazali i povezanost između godina trudnice i  višeplodnih trudnoća. Tvrde da je u krvi žene od 30 do 35 godina povećana koncentracija hormona koji je zadužen za sazrijevanja jajne stanice. Prema tome, nešto je povećana sposobnost istodobnog oplođivanja više jajnih stanica.

Psihički šok

Mnogi su razlozi zašto se dobar dio trudnica nemalo iznenadi kad im liječnik priopći veselu vijest o tome da čuje dva srdašca. Neke već imaju možda jedno ili dvoje djece pa već računaju dodatne troškove hrane, vrtića, školskih udžbenika, jedne se preplaše samog tijeka trudnoće jer ne znaju kako će se morati ponašati, treće padaju u nesvijest jer možda ni trudnoću nisu planirale itd. Istina je, troškovi će biti veći, bit će i više galame po kući, no što se tiče tijeka trudnoće većinom je sve isto kao kod jednoplodne trudnoće. Uzmite si vremena da se priviknete na spoznaju o dvoje djece, imate vremena do porođaja.

Kontrolni pregledi

Ako je pregledom vidljivo da se oba ploda razvijaju, trudnica će nešto više vremena provoditi kod svog ginekologa. U drugom tromjesečju preporučuju se pregledi svakih 10 dana, a trećem jednom na tjedan. Osim toga, sama žena bi se trebala odgovornije odnositi prema svome zdravlju i pratiti svoje stanje, počevši od dobivanja na težini (trudnice u ovom slučaju mogu dobiti i do 18 ili 20 kilograma) do obraćanje pozornosti na simptome toksikoze, anemije, poremećaja rada bubrega, srca i sl.

Anemija

Jedna od najčešćih komplikacija u slučaju blizanačke trudnoće je anemija. Dolazi do smanjivanja količine eritrocita i hemoglobina (koji prenosi kisik) u krvi. Zbog toga se trudnica brzo umara, stalno se osjeća slabom, ima vrtoglavice, koža joj je blijeda, često joj srce ubrzano lupa, a u nekim slučajevima može doći do gubitka svijesti uslijed neznačajnog opterećenja. Anemija je najčešće posljedica deficita željeza, folne kiseline. Oboje je važno za razvoj i rast ploda i posteljice. I slučaju nošenja tri ploda, rizik od anemije je još veći i bez preventivnih mjera teško da će je majka uspjeti lako izbjeći. Ako se anemija ne otkrije na vrijeme i ne suzbije, moguće su dodatne komplikacije: rizik od pobačaj raste, češći su problemi na porođaju i teže se uspostavlja laktacija. Djeca imaju snižen imunitet što znači da lakše obolijevaju i skloniji su alergijama.

Osobitost porođaja

Osnovna poteškoća pri porođaju je nepravilan položaj blizanaca u trbuhu. O zrelosti plodova i njihova položaja u maternici najviše ovisi uredan tijek porođaja., Često porođaj prolazi bez poteškoća, no također je često i da se blizanci rode prije termina, negdje između 35. i 37. tjedna trudnoće. Također se može dogoditi da nakon porođaja jednog od blizanaca drugome postane vrlo prostrano u trbuhu pa zauzme poprečni položaj što malo otežava daljnji tijek porođaja, no iskusni će porodničar i to uspješno riješiti.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije