Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebini pokreti u trbuhu

Svaka trudnica s nestrpljenjem očekuje trenutak kad će prvi put osjetiti meškoljenje bebe u trbuhu. Ti će se mali pokreti s vremenom pretvoriti u snažne udarce i tada se možemo samo pitati kakve to vještine beba trenira u trbuhu

bebini pokreti

Ako ste imali prigodu gledali dokumentarac o tome kako beba provodi svoje dane u majčinu trbuhu, dobro znate da se unatoč skučenosti prostora u trbušnoj šupljini, bebe prilično dobro zabavljaju. Bez obzira na to spavala ona ili ne, miče se pedesetak i više puta u samo sat vremena, rasteže tijelo, pokreće glavu, rukice, nogice, dodirom istražuje toplu i vlažnu okolinu. Rukicom dodiruje lice, drugu ruku, stopalom dodiruje drugu nogu, dodiruje pupčanu vrpcu, liže stijenke maternice i odguruje se stopalima o maternicu kao da hoda.

Žene koje su već rodile puno će lakše prepoznati prve djetetove udarce od prvorotkinja, što znači da se već oko četvrtog mjeseca može osjetiti bebina aktivnost. Iako se embrij počinje spontano pokretati već u sedmom tjednu trudnoće, neiskusna majka te će prve aktivnosti vjerojatnije prepoznati između 18. i 22. tjedna trudnoće. Vitkije žene prije će osjetiti bebine pomake u trbuhu od krupnijih. bebine pokrete biste svakako trebali osjetiti do 22. tjedna trudnoće.

Bebina aktivnost tijekom trudnoće

20.-24. tjedan: beba je sve aktivnija kako se povećavaju tjedni trudnoće. Sljedećih deset tjedana slijedi razdoblje u kojem ćete osjetiti brojne udarce i okretanje preko glavice.

24.-28. tjedan: povremeno ćete osjećati trzaje u pravilnom tempu – to je obično znak da vaša beba štuca. Možda ćete primijetiti da se zbog pojave naglog oštrijeg zvuka beba trzne.

Od 29. tjedna: polako ponestaje mjesta za slobodno okretanje, pa će se udarci javljati rjeđe, ali puno odrješitije.

Od 32. tjedna: očekujte vrhunac bebine aktivnosti i razne vrste kretnji.

Od 36. tjedna: neke se bebe u ovom razdoblju već spuštaju u konačni položaj u kojem će čekati porođaj. Uglavnom je to položaj glavicom prema dolje (osobito u prvoj trudnoći). Očekuje vas bockanje bebinih rukica i nogica, a mogući su i poneki neugodno bolni udarci u rebra. Kod druge, treće ili koje god trudnoće, trbušni su mišići često opušteniji, pa će beba i dalje mijenjati svoj položaj sve do termina porođaja.

36.-40. tjedan: usporedno s bebinim rastom, smanjuje se učestalost njezinih okretaja u trbuhu. Karakteristični su nešto nagliji trzaji. Posljednja dva tjedna trudnoće nećete osjećati toliku aktivnost, stoga ne dopustite da vas to uplaši. Ako imate tanku trbušnu stijenku, možda ćete čak moći opipati bebino stopalo.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije