Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vježbom protiv trudničkog dijebetesa

Mnoge žene s trudničkim dijabetesom imaju velike koristi od 30 minuta aerobnih aktivnosti dnevno, primjerice plivanja.

 trudnički dijabetes, gestacijski dijabetes

Dijabetes je prilično kompliciran, no u osnovi podrazumijeva pretjerano visoku razinu šećera u krvi. Zašto se to događa? Kada jedemo, probavni sustav većinu hrane probavlja u vrstu šećera koji se zove glukoza. Glukoza ulazi u krvotok i tada, uz pomoć inzulina, hormona koji proizvodi gušterača, stanice tijela glukozu iskorištavaju kao gorivo. No ako tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice tijela imaju poteškoća pri odgovoru na inzulin, tada previše glukoze ostaje u krvi umjesto da odlazi u stanice i pretvara se u energiju.

Trudnički dijabetes Ako tijelo trudnice uz planiranu prehranu i tjelovježbu ne uspijeva održati zdravu razinu šećera u krvi, liječnik će joj propisati lijekove. Oko 15 posto žena s gestacijskim dijabetesom treba lijekove, a većini nisu potrebne injekcije inzulina nego samo tablete.

Obično je potrebno posebno pažljivo pratiti razvoj novorođenčeta tijekom posljednja dva ili tri mjeseca trudnoće, ovisno o tome koliko je dijabetes uzeo maha te o općem zdravlju trudnice. Trudnice s dijabetesom obično drugi dio trudnoće provode u rodilištu radi boljeg nadzora dijabetesa.

Ako je dijabetes dijagnosticiran u prvoj polovini trudnoće, moguće je da je bio prisutan i prije začeća te da će se nastaviti i nakon porođaja.

Smanjena tolerancija glukoze Oko trećine žena nakon porođaja ima takozvanu smanjenu toleranciju glukoze. To znači da je razina glukoze viša od normalne, ali ne tako visoka kao kod dijabetesa. Stoga se savjetuje test glukoze 6-12 tjedana nakon porođaja. Dobro je ponoviti test svake tri godine. Kod trećine do polovine žena koje su imale trudnički dijabetes on se manifestira i u idućoj trudnoći, a kod otprilike 50 posto žena razvije se u budućnosti bez obzira na trudnoće.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije