Pomno odabrana dijeta potrebna je i u slučaju ozbiljnije anemije. No tada se uz korigiranu prehranu mora uzimati preparat željeza. Trudnice općenito moraju paziti na prehranu, a u uvjetima sniženog hemoglobina posebno treba pojačati uzimanje namirnica koje obiluju željezom, ne zaboravljajući ni na dodatne vitamine kojima se poboljšava apsorpcija željeza u organizmu.

  • Nemasno crveno meso možete uzimati u većim količinama, ali jetrica treba uzimati rjeđe kako ne bi nastalo predoziranje vitaminom A, čiji višak može nepovoljno utjecati na stanje ploda. Puno željeza sadržava i puretina, piletina, janjetina, goveđi bubreg i srce, morski mekušci i žumanca.
  • Željezo se također može pronaći u hrani biljnoga podrijetla, primjerice u jabukama. No takvo se željezo, kao što smo već spomenuli, mnogo lošije apsorbira. Ipak, ne treba zanemariti ni takve namirnice jer će svakako pomoći da nadoknadite količinu željeza i pridonijet će raznolikosti prehrane.
  • Osim njih, izvori su željeza grah, leća, integralne žitarice, brokula, sušeno voće, orašasti plodovi i sjemenke, slanutak, obogaćene žitarice, melasa, ječam i pšenična zrna. Puno željeza može se naći u šipku. Čaj od šipka preporučuje se jedanput na dan, osobito zato što služi i kao izvor vitamina C, prijeko potrebnog za apsorpciju željeza u organizmu, i beta-karotena.
  • U špinatu također ima željeza, iako ne u toliko mjeri kako se nekad vjerovalo. Smrznuti špinat sadržava jednako toliko mineralnih tvari koliko i svjež, tako da ćete jednom porcijom nadoknaditi minimalno 2,5 mg željeza.
  • U narančama ima 2 mg željeza na 100 grama i jedete li naranče redovito, možete čak spriječiti razvoj anemije zato što sadržavaju veliku količinu aminokiseline histidin koja stimulira stvaranje eritrocita.
  • Sjajan je izvor željeza i tamnozeleno lisnato povrće, integralni kruh, sir od soje – tofu, a čak 16 mg željeza na 100 grama proizvoda imaju morske alge.

Brzina liječenja

Čak ni nakon obogaćivanja jelovnika izvorima željeza i vitamina, ne treba očekivati brze pozitivne rezultate. Deficit željeza u organizmu skuplja se dugo, a plod treba sve više tog vrijednog minerala. Zato je ponovno obnavljanje zaliha željeza realno očekivati nakon tri tjedna terapije i dijete.

Kod anemije srednjeg i teškog stupnja možda će biti potrebno i bolničko liječenje kako bi stanje majke i ploda bilo pod stalnim nadzorom. Ako su potrebne injekcije željeza, također je nužna hospitalizacija. Izbor terapije nije usmjeren samo na nadoknadu željeza, nego i na davanje potpore djetetovu pravilnom razvoju kako bi se rodilo zdravo i normalne tjelesne mase.

Uoči li liječnik da je apsorpcija željeza unatoč preporučenoj prehrani i uzimanju preparata željeza loša, možda će preporučiti neki od preparata za bolju apsorpciju željeza koji u sebi najčešće sadržavaju vitamin C, vitamin E, cink, bakar, folnu kiselinu i drugo...

Apsorpciju željeza ometa konzumiranje kave i crnog čaja uz obrok u kojem je željezo ili nakon njega, nedovoljno vitamina C te kalcij. Zbog toga preparate kalcija (ako ih uzimate) ne treba uzimati uz obrok koji sadržava željezo, nego uz sok ili malu užinu.

Tekst: Ivančica Tarade Foto: Thinkstock