Povišen krvni tlak jedna je od najčešćih opasnosti za zdravlje trudnice

Povišen krvni tlak može prouzročiti ozbiljne komplikacije u trudnoći i tijekom porođaja. Zašto tijekom trudnoće dolazi do povišenja tlaka? Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice.

Simptomi povišenog tlaka (HIPERTENZIJE)

Porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica. Međutim trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma, pa se zbog toga pri svakom pregledu obvezno mjere krvni tlak i tjelesna masa te testira urin na bjelančevine.

Hipertenzijom u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 ili viši ako je gornji tlak viši od uobičajenih vrijednosti za 30 mmHg, a donji za 15 mmHg. Kod žena koje inače imaju hipertenziju, u trudnoći može doći do pogoršanja bolesti, pa je potreban pojačan nadzor, a o terapiji odluku treba donijeti liječnik.

Dodatne pretrage i praćenje trudnice

Svaka sumnja na povišeni krvni tlak zahtijeva dodatne pretrage, praćenje trudnoće ultrazvučno i pomoću CTG-a. Kod težih oblika hipertenzije trudnicu je potrebno i hospitalizirati sve do porođaja jer se tako tlak može najbolje nadzirati.

Mirovanje u krevetu te smanjenje količine soli u hrani utječe na reguliranje krvnog tlaka. No ako se simptomi pogoršaju te počnu prijetiti blagostanju bebe, porođaj može biti induciran i prije predviđenog termina.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock