Američko udruženje psihologa objavilo je rezultate najnovijeg istraživanja prema kojima djeca čije su majke tijekom trudnoće doživjele veliki stres, anksioznost i depresiju češće razvijaju neki mentalni poremećaj u tijeku ranog djetinjstva i u tinejdžerskom razdoblju. Rezultati istraživanja, prenosi portal Slobodna Dalmacija, pokazali su da su djeca majki koje su tijekom trudnoće doživjele stresne, anksiozne i depresivne epizode tijekom djetinjstva pokazala simptome poremećaja pažnje (ADHD), ali i agresivna, dezinhibirana i impulzivna ponašanja prema roditeljima i nastavnicima.

“Naše istraživanje samo potvrđuje činjenicu da je ženama tijekom trudnoće potrebna i podrška za njihovo mentalno zdravlje, jer je ono ključno za prevenciju bihevioralnih problema tijekom djetinjstva”, istaknula je dr. Irene Tung.

Problematično ponašanje manifestira se od druge do 18. godine, iako su se simptomi najjače vidjeli tijekom ranog djetinjstva, podjednako i kod djevojčica i kod dječaka, od druge do pete godine starosti.

Psiholog otkriva što nikako ne treba raditi kada vas dijete ne sluša
Shutterstock Djeca majki koje su za vrijeme trudnoće patila od depresije pokazuju agresivna, dezinhibirana i impulzivna ponašanja prema roditeljima i nastavnicima