Strahovi su tijekom trudnoće su normalna pojava, posebno kako se približava porod. Svaka trudnica najviše brine hoće li stići na vrijeme u rodilište, koji su znaci da kreće porod, koliko će biti jaki bolovi i kakav je oporavak. Donosimo odgovore na pitanja koja najčešće muče buduće mame.

Kakav je osjećaj kad pukne vodenjak?

Žene često ni ne osjete pucanje vodenjaka, nego samo primijete da su mokre. Ponekad će pucanje vodenjaka pomiješati s nekontroliranim mokrenjem, što je također česta pojava u visokoj trudnoći. Međutim, ne događa se uvijek da s pucanjem vodenjaka odmah počnu i trudovi. Kod nekih žena to se događa i nekoliko sati kasnije.

Kad izlazi sluzni čep?

Sluzni čep nalazi se na ulazu u cervikalni kanal, služi kao zaštita od infekcija tijekom trudnoće. Njegovo ispadanje prethodi pucanju vodenjaka, ali ne mora značiti da će jedno ići odmah poslije drugoga. Sluzni čep može ispasti i danima prije nego što pukne vodenjak. Ono što je sigurno, znak je da će uskoro krenuti porod.

Kako izgledaju trudovi?

Način na koji je beba smještena može utjecati na jačinu trudova. Početak može izgledati poput menstrualnih bolova. Ako je beba okrenuta licem prema majčinim leđima, bol je više usmjerena prema prednjem dijelu, preko abdomena. Kontrakcije idu u valovima, s pauzama. Što se sve više bližite porodu, bolovi postajujači, duže traju a stanke su sve kraće. Ako je beba okrenuta licem prema majčinoj prednjoj strani tijela, obično je bol jača u donjem dijelu leđa.

epiduralna
Shutterstock 

Što se događa pod epiduralnom anestezijom?

Trudnice koje dobiju epiduralnu anesteziju obično moraju ležati jer gube osjet u nogama. Budući da je to anestezija, moguć je i pad krvnoga tlaka. Da bi se izbjegle nuspojave i kod mame i kod bebe, potrebno je da rodilja dobiva i infuziju.

Epiduralna anestezija utječe na gubitak kontrole mokrenja pa se nemojte iznenaditi ako dobijete kateter, ali to nije bolna procedura jer je zbog anestezije nećete niti osjetiti. Nemojte se začuditi ako vam se djelovanje anestezije ublaži tijekom izgona, to se radi kako biste imali osjećaj kada treba izgurati bebu. Ako tijekom izgona ništa ne osjećate zbog anestezije, slijedite uputstva primalje koja je uz vas i cijelo vrijeme prati tijeko poroda.

Rana nakon poroda

Oko 85 posto žena koje su rodile vaginalno doživjele su neku vrstu trauma međice. Riječ je o oštećenjima vaginalne kože, koja nastaju spontanim pucanjem međice, epiziotomijom ili zbog šavova i/ili hemeroida.

Što je rana veća, duže joj treba da zaraste. Pravilna njega rane i mirovanje nakon poroda presudni su za kvalitetan oporavak i brže zarastanje rane.