Ako ste trudni i imate mučnine, možda će do vas doći vama naizgled čudno objašnjenje da je to zato što nosite muško dijete. No ima li u tome istine ili su posrijedi samo bapske priče? Podnose li se teže trudnoće s muškom ili ženskom djecom?

Istraživanje koje su objavili znanstvenici iz Cambridgea dalo je naslutiti da se trudnoće s dječacima ipak teže podnose nego trudnoće s djevojčicama.

trudnica gleda snimku ultrazvuka
Shutterstock 

Stručnjaci su to pripisali činjenici da dječaci imaju tendenciju bržeg rasta pa im je potrebno više kisika i drugih hranjivih tvari koje dolaze iz posteljice. Kako kažu, muške bebe su mnogo zahtjevnije dok su u maternici. Ne znamo sa sigurnošću zbog čega je to slučaj, ali moguće je da muški fetus ima nižu toleranciju na stres ili tegobe tijekom trudnoće, dok ženski fetusi to lakše podnose i imaju manje zahtjeve, kažu u studiji.

U isto vrijeme, ako buduća majka nosi djevojčicu srednje veličine, njezina će posteljica biti funkcionalnija nego ako nosi većeg dječaka.
‘Zbog toga je važno raditi ultrazvuk tijekom trudnoće i doznati spol fetusa. Ultrazvuk pomaže da se utvrdi postoji li rizik od preeklampsije ili zastoja u rastu, komplikacija koje su češće kod trudnica koje nose dječake nego kod žena koje nose djevojčice’, zaključili su znanstvenici.