Kada doznate da ste trudni i obavite prvi pregled kod ginekologa, ono što vas očekuje na sljedećem pregledu jest da čujete otkucaje srca svoje bebe.

Već u šestom tjednu trudnoće možete na ultrazvuku vidjeti kako radi to malo srce. Do 6. tjedana, bebino srce kuca 110 puta u minuti, a dva tjedna kasnije fetalni otkucaji srca porast će na 150 do 170 otkucaja u minuti. To je otprilike dvostruko brže od vašeg! Do 9. ili 10. tjedna bebino srce kuca oko 170 otkucaja u minuti – a od ove točke nadalje brzina će se početi usporavati pa će oko 20. tjedna biti oko 140 otkucaja u minuti.

Taj je zvuk nešto što će vam dati snage za sve ono što vas ubuduće čeka. U osmom i devetom tjednu trudnoće počinju se formirati kosti i hrskavica, kao i bebine ruke i noge, zato je ovo čarobno razdoblje kada ćete početi osjećati svoju bebu.

U šesnaestom tjednu beba počinje čuti i prepoznati mamin glas. Što se više budete približavali kraju trudnoće, vaša interakcija i povezanost s bebom bit će sve intenzivniji.

Sve su ovo mali podsjetnici na to da u vama raste živo biće koje će vaš život ispuniti posebnom radošću i koje će od prvog trenutka biti vaša najveća motivacija za sve što radite u životu.

Pogledajte ovu čarobnu snimku prvih otkucaja bebinog srca: