Simptom trudnoće, koji se najčešće pojavljuje u prvom tromjesječju trudnoće, a može trajati i do bebine druge godine života naziva se 'mamin mozak' ili mamnezija. Simptomi imaju veze s funkcioniranjem mozga, kao što i sami termini govore, a radi se o padu koncentracije i zaboravljivosti kod trudnica.

Iako se sa sigurnošću ne zna što točno uzrokuje ovu pojavu, pretpostavka je da ona nastaje ili zbog hormonskih promjena kojima je izložena trudnica ili zato što se počinju mijenjati prioriteti pa se mozak 'preslaguje'.

'Mamin mozak' naime potiskuje neke dotadašnje funkcije mozga i otvara više prostora za majčinske instinkte pa će mame tako moći razaznati glas svog djeteta u gomili, njegove potrebe i prepoznati znakove koje dijete upućuje. 

trudnica zapisuje
Shutterstock 

Zaboravljivost tijekom trudnoće je ujedno i znak da je vrijeme za pojednostavljenje vlastita života i usmjeravanje energije na sebe i dijete.  

Mamnezija nikako nije razlog za zabrinutost, a uz nekoliko promjena u načinu života, moždana magla će se podići, a vaš će mozak postati sposoban za multitasking.

Više sna!

Iako je to možda lakše reći nego učiniti, novopečene bi majke trebale postaviti cilj, a to je da spavaju kad god je to moguće.

San je važan za održavanje tijela zdravim. Kada je riječ o mozgu, san ne samo da osigurava učinkovitu međusobnu komunikaciju neurona već pomaže i u uklanjanju 'toksina' koji su se tijekom dana nakupili u živčanom sustavu.

Kada nema dovoljno sna, tijelo je pod stresom. To ujedno znači višu razinu kortizola, hormona stresa, koji utječe na kratkoročno pamćenje.

Podijelite zadatke umjesto da sve radite sami

Dolaskom bebe u obitelj, majke se mogu osjećati pretrpane obavezama, novim i starim. Nije čudo što to može dovesti do preopterećenosti i slabije produktivnosti. Kako bi se stanje reguliralo, potrebno je podijeliti obaveze. Ne morate sve raditi sami.

Prihvaćanjem pomoći od obitelji i prijatelja, možete si osloboditi dio dana i dobiti malo prostora za sebe. Uključite supružnika da preuzme dio roditeljske odgovornosti i obavi neke od zadataka, kako biste vi mogli malo odahnuti. Uostalom, važno je da posao bude ravnomjerno raspoređen.

Zapisujte da ne zaboravite!

Budući da rođenje bebe utječe na kratkoročno pamćenje, zapisujte dnevne obaveze. Time možete mozgu uštedjeti energiju. A i činjenica da stavke nestaju s popisa, dat će vam osjećaj produktivnosti, čak i u danima kada mislite da niste učinile ništa.
No popisi mogu biti dvosjekli mač. Nemojte da popis bude predugačak i neostvariv jer ćete tako samo povećati stres. Zapisujte samo najvažnije obaveze koje morate učiniti, a kada ih završite, a niste preumorni, dodajte još nešto na popis.

Hranite se zdravo

Zdrava prehrana obnavlja tijelo, stimulira laktaciju, ali i opskrbljuje mozak potrebnom energijom.

Prema klinici Mayo, konzumiranjem određene hrane, ne samo što ćete poboljšati kognitivne funkcije već možete usporiti i starenje mozga za gotovo 7 godina. U prehranu uvrstite povrće, voće, orašaste plodove, ribu i maslinovo ulje jer su ovo namirnice bogate antioksidansima i omega kiselinama.

Tjelesna aktivnost je presudna

Tijekom dana nastojte pronaći vremena za kretanje, bilo da je riječ o vježbanju ili brzom hodanju. Kada ste tjelesno aktivni, potičete proizvodnju endorfina, a osim toga što se osjećate fizički jačima, jačate i funkcije mozga, jer endorfin pomaže pri koncentraciji i mentalnoj oštrini.