Neke se žene kroz cijelu trudnoću osjećaju dobro i rad im ne predstavlja problem, dok je nekima trudnoća od početka teška i slabije se nose sa svakodnevnim izazovima i stresom na poslu. Neke pak žene imaju želju raditi, ali komplikacije u trudnoći im to onemogućuju. Kad je najbolje vrijeme za prestanak rada?

Važno je kako se trudnica osjeća

Mnoge trudnice žele sačuvati godišnji odmor za period nakon bebinog rođenja i završenog roditeljskog dopusta, a neke žele iskoristiti period prije dolaska djeteta za maksimalno uživanje u karijeri. Nekim je ženama raniji prestanak s poslom financijski zahtjevan, a neke jedva čekaju prestati s radom.

Svaka će žena tu odluku donijeti za sebe, a faktori koji će utjecati na nju su prvenstveno uvjeti na poslu i stanje trudnice. Ako je riječ o fizički napornom poslu ili o poslu koji uključuje rad s bolesnima i potencijalno zaraznim osobama, preporuka je razmotriti raniji odlazak.

Isto vrijedi i za psihički zahtjevne poslove ili toksična radna okruženja. Čak i ako se žena osjeća sasvim dobro, preporuka je da s poslom stane u periodu od 32. do 35. tjedna trudnoće.

trudnica spava
Shutterstock 

Visokorizična trudnoća

Ponekad žena ne može sama odabrati vrijeme odlaska na rodiljni dopust jer njezino stanje odredi tijek događaja. Visokorizična trudnoća najčešći je razlog ranijeg odlaska, a ona podrazumijevavišeplodnu trudnoću, gestacijski dijabetes, preeklampsiju, stanje znano kao placenta previa i dr.

Ponekad se javljaju i komplikacije koje upućuju na mogućnost preuranjenog poroda, u vidu grčeva, krvarenja, prijevremenog otvaranja ili otpadanja sluznog čepa. U svim tim slučajevima, ženama se uglavnom preporučuje strogo mirovanje ili prestanak rada.